Cum a pus Victor Ciorbea mana pe cele mai vanate functii in stat. Sindicalist sarac, Avocat al Popor...

Victor Ciorbea: Ii reprezint din '90, de cand am fost lider de sindicat si m-am batut pentru drepturile si libertatile lor.

Avea 38 de ani si era neinduplecat, vertebral, cu o educatie solida la baza. Absolvise Facultatea de Drept din Cluj in 1979, ca sef de promotie pe tara. Fusese judecator si procuror in comunism. Facuse si o cariera academica la Facultatea de Drept din Bucuresti. Asadar, omul perfect pentru o tara care voia schimbarea. Ca rampa de lansare, Ciorbea a folosit PNTCD, principala forta de opozitie din Romania acelor vremuri.

In noiembrie 1995 moare Corneliu Coposu, liderul taranistilor. Hulit dupa Revolutie, dar adulat post-mortem. Plecarea la cele vesnice a fostului lider PNTCD a starnit o emotie populara nemaiintalnita pana atunci. 1 milion de oameni au iesit pe strazile Bucurestiului sa-l conduca pe Coposu pe ultimul drum.

Ciorbea era unul dintre tinerii pe care seniorul ii sustinuse. Si astfel intra pe usa din fata in partidul taranist. Un an mai tarziu, Conventia Democrata, in care PNTCD era principala forta, castiga toate alegerile: locale, parlamentare si prezidentiale.

La Bucuresti, Victor Ciorbea traia anul sau de glorie. Castiga alegerile pentru Bucuresti, dupa o lupta impotriva a peste 40 de contracandidati, printre care si fostul tenisman Ilie Nastase.

Ciorbea traia modest, iar asta i-a cucerit pe bucuresteni. Locuia la bloc, intr-un apartament de trei camere. Conducea o Dacie, la acea data veche de douazeci de ani. 1996 a fost, asadar, anul in care romanii si-au dorit schimbarea. Si au votat-o plini de speranta si cu sentimentul de eliberare de un sistem care ii tinuse pe loc.

Iar pentru a reconstrui tara, Emil Constantinescu promitea ca avea sustinerea a peste 15 mii de specialisti. Specialisti care existau insa doar in promisiunile electorale. In realitate, CDR nu avea nici macar un om pentru functia de prim-ministru. Astfel, in iarna lui '96, Victor Ciorbea ajungea premierul Romaniei. Luat si el din fotoliul de primar al Capitalei, pe care abia il castigase.

Victor Ciorbea: Unii din media au inceput atunci sa glumeasca saptamani intregi. Ca astia sunt Ciorbea, Ciorbea, Ciorbea s.a.m.d

Proaspat instalat in fruntea guvernului, Ciobea promitea o viata mai buna. Intr-o Romanie in care somajul ajunsese la 15%, pretul gazului se dublase si cel al benzinei crescuse de patru ori, vorbele premierului erau goale si reci.

Victor Ciorbea: Trecerea la o alta stare de fapt interna, bunastarea populatiei.

Dar bunastarea populatiei nu s-a vazut. Si nici macar articolul de ziar in care si parintii premierului erau prezentati ca niste oameni austeri, fara televizor la care sa-si priveasca feciorul-premier, nu i-au mai linistit pe romanii care duceau grija zilei de maine.

Dar marile probleme ale guvernarii Ciorbea au aparut cand a inceput sa aplice masurile pe care regimul Iliescu le amanase. Pe masura ce se inchideau fabricile falimentare, mii de oameni ieseau in strada.

Victor Ciorbea: Se stia in buna masura ca situatia economico-financiara este foarte grava si se stia ca trebuie sa luam masuri foarte drastice. Inchiderea marilor fabrici falimentare. Nu se facusera deloc. Este o realitate ca am avut aproape in fiecare zi proteste, marsuri, greve.

Si, astfel, chiar oamenii care fusesera de partea sa dupa revolutie, cei multi din strada, ii cereau lui Ciorbea plecarea de la Palatul Victoria.

Victor Ciorbea: Tipau cu totii ... stanga, dreapta, toate televiziunile, radiourile, samd... Ciorbea e de vina, domnule.

Pe langa zecile de proteste, mai era insa si presiunea politica din partea partenerilor din coalitia de guvernare. Cel mai virulent contestatar al premierului era Traian Basescu, ministrul transporturilor la acea vreme. Intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Basescu spunea despre seful sau ca nu este un premier suficient de puternic pentru reforma promisa.

Traian Basescu: Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va ramane in cartea de istorie, ori va fi aruncat la cosul de gunoi al istoriei. (...) Asta e soarta guvernului actual. Pana acum, nu am certitudinea ca va ramane in cartea de istorie

Cateva luni mai tarziu, intr-un interviu din 21 martie 1998, Basescu il acuza din nou pe Victor Ciorbea.

Traian Basescu: Departe de a fi un om cinstit, premierul Ciorbea e un biet profitor in realitate.

La o saptamana dupa aceasta declaratie, pe 30 martie 1998, Victor Ciorbea demisiona.

Victor Ciorbea: Nu am intarziat nici reforma, nici privatizarea, ci le-am inceput pe toate cu inceputul. Poate am incercat prea devreme sa fiu un premier altfel, asa a fost sa fie. Fara indoiala ca Partidul Democrat a dus un excelent razboi de imagine. In conditiile in care noi am adopat o atitudine mai mult decat crestineasca, cum spuneam, de fiecare data intorceam si celalalt obraz. Niciodata nu am raspuns atacurilor lor, in speranta ca aceasta coalitie mai poate supravietui. Deci razboiul de imagine, pentru moment, este castigat de catre Partidul Democrat. Sau daca vreti batalia, dar nu si razboiul.

Dar pentru Victor Ciorbea nu au mai fost batalii. A fost inceputul sfarsitului politic. Anul 1997 - singurul in care a apucat sa fie premier - a ramas un reper negativ in istoria Romaniei.

Dupa 1998, Victor Ciorbea si-a vazut de avocatura. Iar pe la mijlocul anilor 2000 a fost, pentru cativa ani, presedintele PNTCD, insa partidul n-a mai trecut niciodata peste pragul electoral. Ciorbea s-a mai remarcat doar prin confruntarile din platourile de televiziune.

Victor Ciorbea: Eu am evitat dezastrul care era in Bulgaria si pentru asta merit recunostinta.

Victor Ponta: Domnule Ciorbea, ati fost un dezastru pentru toate generatiile politice. Sunteti un simbol de dezastru pentru Romania post-decembrista.

Victor Ciorbea Nu, dumneavoastra sunteti, care v-ati bagat in cap ideea asta, pentru ca nu sunt nici securist, nici bolsevic, nici fiu de-al lor, nici nomenclaturist. Si tocmai d-aia m-am retras din politica. Si v-am lasat sa... si uite unde ati ajuns... mult mai bine ca in 1997. FSN 1 cu FSN 2, cu cascavalurile de miliarde impartite intre voi.

In 2012, Ciorbea a revenit in politica de varf, trecand din barca taranistilor direct in cea a liberalilor. A fost ales senator de Bucuresti pe listele USL, in care liberalii se aliasera cu PSD. Brusc, Ponta nu mai era un personaj negativ pentru fostul taranist Ciorbea.

Victor Ciorbea: Traiasca USL-ul! Si traiasca si actualul premier Victor Ponta!

Intre timp, apartamentul ponosit fusese parasit de familia Ciorbea. Din declaratiile de avere reiesea ca Victor Ciorbea avea peste un milion si patru sute de mii de euro datorii la banci, bani investiti mai ales in vila din Floreasca. Dupa un an in functia de senator, in 2014, Ciorbea era propus de PNL pentru functia de avocat al poporului,. Doar ca, la votul din plen, liberalii s-au razgandit si au parasit sala.

Victor Ciorbea: Am fost surprins. Conducerea mi-a promis ca va fi aici, ca ma vor sustine si ca vor vota, dar probabil ca supararile in saptamana mare sunt multiple. Tocmai ca suntem in saptamana patimilor nu ma supar nici macar pe domnul Tinel, care a fost taranist si el e cel mai aprig.

A fost votat masiv de parlamentarii PSD. Bucurandu-se de sustinerea lui Victor Ponta, Ciorbea a ocupat functia de avocat al poporului fara probleme.

Victor Ciorbea: Pentru a nu da prilejul cuiva ca sa spuna ca exista cea mai mica posibilitate de interpretare, voi depune juramantul si voi incepe efectiv mandatul dupa ce voi lichida absolut orice posibilitate de interpretare.

A fost insa contestat de societatea civila inca din prima zi. Institutul de Politici Publice acuza ca, prin numirea lui Ciorbea, functia de Avocat al Poporului era politizata.

Extras din comunicatul Institutului de Politici Publice

,,Numirea in aceasta functie a unei persoane cunoscuta pentru pozitiile partizane virulente, fost presedinte de partid, prim ministru politic si, pana recent, senator PNL, reprezinta o ignorare brutala a acestei conditii minimale pentru functionarea eficienta a institutiei".

Dar cel mai aprig dusman al lui Ciorbea a ramas tot Traian Basescu, de aceasta data din functia de presedinte al tarii.

Traian Basescu: Putem spune ca suprematia Constitutiei este realizata atata timp cat au avocat al poporului, singurul care poate ataca ordonantele de urgenta care este supus politic sau pe care il cumperi cu facilitati de ultima ora. Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revolutie incoace.

Actiunile lui Ciorbea au fost puse la indoiala pe toata perioada mandatului sau. Acuzat ca face jocuri politice, Ciorbea a mers mai departe pana la final. Iar inainte sa-si piarda sustinerea politica, Senatul a aprobat un proiect de lege care ii permitea Avocatului Poporului sa cumuleze indemnizatia cu pensia speciala. Veniturile lui Victor Ciorbea ajungeau astfel la 36.000 de lei lunar. Iar astazi se numara printre pensionarii de lux ai Romaniei.

Comments