Cum a reusit clanul Rostas din Bihor sa fraudeze statul german cu 1.400.000 de euro. Indivizii au ri...


Fratii Ioca, Iancu si Ghica Rostas, din Cheriu, judetul Bihor, sunt acuzati ca fac parte dintr-o grupare care a falsificat acte pentru a obtine ilegal alocatii pentru copii si ajutoare pentru firmele aflate in dificultate. Doi dintre ei au fost arestati deja, iar al treilea tocmai a fost gasit in Romania, a scris portalul local Bihoreanul. Gruparea a fraudat bugetul public german cu peste 1,4 milioane euro.


Acuzele vizeaza, pe de-o parte, faptul ca incepand cu luna mai 2013 si pana in prezent, impreuna cu fratii sai si cu alti complici, Ioca Rostas ar fi depus cereri pentru beneficii si alocatii pentru 102 copii ai unor familii de romi care nu aveau dreptul la acest sprijin, incasand in numele lor 845.340 euro.Banda a depus si 105 cereri, pentru subventii pentru micii intreprinzatori, ajutor de pandemie, totalizand 1.039.000 euro, din care statul german a si platit, in 64 de cazuri, 598.000 euro.

Afacerea cu alocatii


Pana in 2019, cetatenii din tarile UE, deci inclusiv romanii aflati in Germania, puteau solicita alocatii pentru copii doar pe baza mutatiei inregistrate la orice oficiu local de resort. Ulterior, legislatia a devenit mai restrictiva, in sensul ca strainii trebuie sa demonstreze ca au un loc de munca ori ca sunt mici intreprinzatori, inregistrati ca persoane fizice autorizate.


Valoarea alocatiilor este consistenta. In 2017 varia intre 192 euro si 223 euro/luna/copil, iar acum se cifreaza intre 204 euro si 235 euro, in functie de numarul copiilor dintr-o familie.


,,Invinuitul si complicii sai au actionat cu intentia de a obtine o sursa substantiala de venit, care nu era doar temporara, pentru a-si castiga existenta prin plata continua a alocatiilor pentru copii de catre agentia federala pentru ocuparea fortei de munca", se arata in mandatul european de arestare transmis la Oradea.


Cum racolau "beneficiarii"


Filiera racola ,,beneficiari" din randul familiilor sarace cu multi copii din coloniile de romi. In unele cazuri, oamenii nici nu au ajuns in Germania, Ioca si complicii luand doar actele de identitate si certificatele de nastere ale copiilor din Romania. Cu ele se fabricau, apoi, acte de resedinta pentru adresa ,,Im Wohnpark" din Bergheim.


Au fost si situatii in care oamenii au fost dusi pentru cateva zile in Bergheim sau Koeln, unde li s-au deschis conturi bancare, cardurile fiindu-le apoi confiscate, iar ei primind in schimbul colaborarii un mic comision cu care erau trimisi acasa. Alocatiile le incasau membrii gruparii.


La un calcul simplu, in cazul celor 102 copii, clanul incasa lunar peste 20.000 euro.


Pentru ca escrocheria sa continue, membrii bandei au pastrat ,,dosarele" beneficiarilor, iar cand platile au fost oprite din cauza inregistrarilor neclare sau a lipsei adeverintelor scolare pentru copii, fabricau din nou acte cum ca titularii au domicilii stabile in Germania, masluind inclusiv adeverinte in numele scolii ,,Schule am Tierpark", prin care atestau ca minorii urmeaza acolo o forma de invatamant.


Afacerea cu ajutoare pe timp de pandemie


In plus, banda ar fi profitat si de ajutoarele de urgenta pentru cei afectati de pandemie acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, in perioada 9 aprilie - 17 aprilie 2020, impreuna cu trei complici, Ioca Rostas a transformat in mici intreprinzatori germani un numar de 105 persoane.


Sumele erau ridicate imediat in numerar si transferate in alte conturi, nu inainte ca beneficiarii sa plateasca retelei inca un comision, tot cash. In total, banda a depus 105 cereri, pentru subventii totalizand 1.039.000 euro, din care statul german a si platit, in 64 de cazuri, 598.000 euro.


Prinsi in decembrie


Gruparea a fost destructurata in decembrie 2020, in cadrul unei ample operatiuni ce a implicat perchezitii la 15 apartamente din localitati din Germania (Koeln, Bergheim, Krefeld, Essen si Pulheim) si Austria (Linz, Frankenmarkt) si arestarea a patru persoane.


Potrivit comunicatului autoritatilor judiciare, la actiunea din 2 decembrie au participat peste 100 de politisti si procurori, fiind ridicate laptopuri, telefoane mobile si stick-uri USB. In apartamentul din Bergheim al unuia dintre suspecti, politistii au gasit un adevarat atelier unde se fabricau adeverinte scolare, acte de identitate si permise de conducere folosite la intocmirea dosarelor pentru alocatii.


Tot in decembrie a fost ridicat si Ioca Rostas, care se intorsese intre timp in Romania. El a fost predat luna trecuta germanilor, fiind depus in arestul Politiei din Koeln, unde a fost plasat in carantina 15 zile, urmand sa fie audiat.


Clanul Rostas are o avere consistenta in satul Cheriu, comuna Osorhei, unde a ridicat cea mai mare constructie din localitate, un palat cu turnulete. Cladirea e proprietatea lui Stefan Rostas, tatal celor trei tineri arestati in Germania. De asemenea, fratii Rostas au construit mai multe vile in localitatea bihoreana.


Ioca Rostas pretinde ca a fost doar un pion, iar restul bandei ar incerca sa-i arunce in carca intreaga combinatie pentru a scapa de raspundere, spun apropiatii sai.


,,Familia clientului meu nu doreste sa faca niciun comentariu", a declarat avocata din Romania a lui Ioca, Simona Pascu, cea care tine legatura si cu aparatorul din Germania.


Foto: Bihoreanul


Comments