Cum arata acum comunele din Galati lovite de ciclonul Boris, unde inundatiile de pe 14 septembrie au facut prapad

Cum arata acum comunele din Galati lovite de ciclonul Boris, unde inundatiile de pe 14 septembrie au facut prapad

Cum arata acum comunele din Galati lovite de ciclonul Boris, unde inundatiile de pe 14 septembrie au...


In comunele din Galati afectate de inundatii, situatia este, in continuare, foarte grava, iar autoritatile fac tot posibilul sa readuca situatia la normal. Sute de pompieri muncesc zi de zi si-i ajuta pe oameni sa-si curete gospodariile, dar si drumurile si terenurile agricole.


Inundatiile din Galati au lasat in urma prapad. Exista zona in care apele nu s-au retras de peste tot, desi a trecut mai bine de o saptamana. Sute de pompieri, jandarmi, politisti si militari de la MApN ajuta in continuare sinistratii pentru a scoate namolul din case. Oamenii sunt disperati in urma viiturilor, in unele zone apa ajungand si la 1.5 metri inaltime. Asteapta sa fie ajutati pentru a-si relua vietile. Nimeni nu cedeaza.


Actiuni de sprijinire a comunitatilor din judetul Galati


Spre exemplu, in acest weekend, 1.260 de pompieri salvatori, 168 cadre MApN si 22 jandarmi de la IJJ Galati, au continuat sa intervina in sprijinul comunitatilor afectate de inundatii, desfasurand operatiuni complexe in 13 localitati grav afectate.


Acestia au utilizat un total de peste 350 de mijloace tehnice (motopompe, autocamioane de interventie, autospeciale de stingere, autospeciale de prima interventie si comanda, microbuze, buldoexcavatoare, barci de interventie, autocare) pentru a evacua apa, noroi, moloz, resturi si bunuri afectate. 391 de gospodarii din judetul Galati se afla, in prezent, in conditii normale.


Aproape 7.000 de gospodarii afectate de inundatii


Pechea este cea mai afectata comuna din judetul Galati, unde peste 2000 de gospodarii au fost inundate. Urmatoarele doua localitati afectate sunt Costache Negri si Corod, fiecare cu cate 900 de case afectate, urmate de Slobozia Conachi, Cudalbi si Corod.


,,Din datele trimise de autoritatile locale catre Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Galati, reiese ca in urma inundatiilor au fost afectate 28 de comune din judetul Galati. Sunt date estimative, urmand ca o situatie concreta sa fie prezentata dupa ce comisiile de evaluare vor termina munca in teren, iar datele vor fi centralizate", a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea.


In total, 6939 de gospodarii au avut de suferit, potrivit datelor estimative. Nu mai putin de sapte persoane au murit in urma inundatiilor.


De asemenea, in judetul Galati, in afara gospodariilor, au fost inundate si drumuri nationale, drumuri judetene si comunale, poduri, podete, strazi, agenti economici, obiective culturale, sedii de institutii, unitati de invatamant, fantani, retele de alimentare cu apa si canalizare, teren arabil, culturi, solarii, sere, drumuri forestiere, drumuri judetene, cale ferata si constructii hidrotehnice.



Tanti Anica, salvata in ultima clipa de pompieri


In satul Valea Marului, judetul Galati, Tanti Anica, in varsta de 86 de ani, traieste o adevarata drama. Inundatiile nu au ocolit-o nici pe ea. Cu un cadru metalic, ajutor pentru deplasare, batrana a fost gasita de salvatori cand nici nu putea iesi din casuta veche in care locuieste. Tonele de mal depus in strat gros i-au acoperit toata gradina, blocandu-i orice cale de acces. Zile intregi, cu zeci de roabe si tot pe-atatea camioane incarcate cu buldoexcavatorul, pompierii au lucrat fara incetare si au reusit sa curete ceea ce fusese odata curtea femeii.


In sfarsit, tanti Anica se poate plimba pana la cotul casei, sustinuta de cate un salvator. Si, in ciuda necazului care a lovit-o, are puterea sa zambeasca pentru ca nu mai este singura. Pompierii sunt alaturi de ea si o ajuta sa depaseasca momentul.



Cand va atinge Dunarea varful de debit in Romania


Zilele trecute, specialistii de la "Apele Romane" au confirmat ca Dunarea va atinge varful de debit in Romania in ultimele zile ale lunii in curs.






















,,Viitura de pe Dunare va ajunge in Romania in jurul datei de 28-29 septembrie si va avea valori maxime de pana la 9200-9500 mc/s. Specialistii de la Apele Romane alaturi de cei de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor monitorizeaza permanent debitele Dunarii si fac schimburi de date cu expertii de la nivelul tarilor din bazinul hidrografic al Dunarii", au transmis, joi, specialistii de la Apele Romane.


Comments