Cum arata dieta corecta a bolnavului de guta: lista alimentelor interzise. Medicii sustin ca postul...

Guta apare pe de o parte din cauza unei producţii crescute de acid uric în organism, pe de altă parte de o eliminare scăzută prin rinichi. Această anomalie este favorizată de  sedentarism, consum exagerat de carne şi alcool. Mulţi dintre cei care suferă de gută sunt obezi, mari consumatori de carne şi băuturi alcoolice. 

Un rol important în ţinerea sub control a acestei afecţiuni îl are dieta. Nutriţioniştii spun că esenţial este să se evite complet alimentele bogate în purine. Este bine să se bea ceaiuri depurative, iar mâncarea să fie preparată prin fierbere. 

‘’Dacă dieta tipică conţine 600-1.000 mg purine/zi, în guta severă se reduce aportul la 100-150 mg/zi. De asemenea, se recomandă o dietă bogată în lichide, cu legume şi fructe pentru alcalinizarea urinii. Se recomandă ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele uşoare. În perioadele de criză, mâncarea va fi preparată pri fierbere, fără sare, fără grăsimi, iar cantitatea de lichide va fi mai mare’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Printre alte recomandări ale specialiştilor se numără evitarea consumului de alcool, a postului prelungit, o dietă bogată în glucide şi săracă în lipide. 

Pentru a veni în sprijinul celor care suferă de gută, nutriţioniştii au realizat şi o clasificare a alimentelor în funcţie de conţinutul în purine.

Astfel, un conţinut mare de purine îl au peştele, fructele de mare, un conţinut moderat - carnea, cerealele integrale, iar un conţinut mic îl au fuctele, nucile, laptele, ouăle, zahărul. 

Vă mai recomandăm:

Comments