Cum doresc tarile UE sa abordeze fumatul in randul tinerilor?

Cum doresc tarile UE sa abordeze fumatul in randul tinerilor?

Cum doresc tarile UE sa abordeze fumatul in randul tinerilor?

In timp ce unele state membre, precum Bulgaria, mentin o pozitie mai liberala in ceea ce priveste vanzarea produselor din tutun, altele, precum vecina sa, Romania, prefera o abordare mai serioasa pentru a limita utilizarea tigarilor electronice si a produselor pe baza de tutun de catre minori.

Romania a interzis recent vanzarea de produse pentru vapat persoanelor sub 18 ani. Legea care a intrat in vigoare in luna martie a acestui an interzice vanzarea explicita catre minori a diferitelor produse cu tutun, inclusiv tigari electronice, rezerve pentru tigarile electronice, produse care incalzesc tutunul si pungutele cu nicotina pentru uz oral, sub sanctiunea unor amenzi de pana la 100.000 RON (aproximativ 20.000 EUR). In temeiul noii legi, autoritatile au aplicat deja amenzi de peste 7.000 EUR vanzatorilor care au incalcat legea.

Masura a fost salutata de reprezentantii industriei locale a tutunului. "Este un semn de normalitate sa informam mai bine publicul si sa interzicem vanzarea de tigari electronice si produse pe baza de nicotina persoanelor sub 18 ani", a declarat Ileana Dumitru, reprezentant BAT.

Odata cu intrarea in vigoare a noii legi, Romania devine parte a unui numar limitat de state membre ale UE care interzic vanzarea catre minori a tuturor produselor cu nicotina, dar si a tigarilor electronice fara nicotina.

Conform Global Youth Tobacco Survey realizat in 2017, consumul de tigari conventionale a scazut in randul tinerilor din Romania, insa procentul elevilor cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani care au incercat cel putin un produs din tutun, inclusiv produse care incalzesc tutunul, a crescut cu 7,5% intre 2014 si 2017.

In Irlanda, vanzarea produselor pentru vapat persoanelor sub 18 ani este interzisa in baza unei noi legi care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut. La fel ca in Romania, persoanele sub 18 ani nu vor mai avea voie sa cumpere produse pentru vapat in temeiul noii legi. Studiile publicate recent privind copiii irlandezi de varsta scolara au aratat ca 9% dintre cei cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani si 15,5 % dintre cei cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani utilizeaza tigari electronice.

Noua lege stipuleaza ca vanzarea de tigari electronice minorilor sub 18 ani se va pedepsi in Irlanda cu o amenda de 4.000 de euro si posibil sase luni de inchisoare. Pentru orice incalcari ulterioare ale legii, amenda va fi de maximum 5.000 de euro si pana la 12 luni de inchisoare.

In Regatul Unit, vanzatorilor li s-a interzis din 2015 sa vanda tigari electronice sau e-lichide persoanelor sub 18 ani. De asemenea, conform site-ului guvernului, adultilor le este interzis sa cumpere produse din tutun sau tigari electronice pentru o persoana sub 18 ani.

In Franta, persoanele sub 18 ani nu pot cumpara dispozitive de vapat, iar utilizarea lor este interzisa in anumite locuri publice, inclusiv in universitati si in transportul public. Presedintele francez Emmanuel Macron a prezentat in 2021 un plan ambitios de combatere a consumului de tutun si alcool in randul tuturor tinerilor de 20 de ani pana in 2030.

Italia a adoptat, de asemenea, o pozitie dura impotriva tinerilor care vapeaza. Vanzarea de produse de vaping este ilegala pentru persoanele cu varsta sub 18 ani. Furnizorii trebuie sa puna in aplicare proceduri stricte de verificare a varstei pentru a asigura conformitatea cu acest regulament.

In timp ce grupul de tari care adopta o pozitie mai ferma in ceea ce priveste prevenirea fumatului si a vapatului in randul tinerilor castiga teren, Bruxelles nu a impus inca o interdictie la nivelul UE privind vanzarea de astfel de produse tinerilor sub 18 ani.

Comments