Cum faci un espresso perfect. Iata care este secretul

Cum faci un espresso perfect. Iata care este secretul

Cum faci un espresso perfect. Iata care este secretul

Secretul cafelei espresso perfecte

Matematicieni, fizicieni si experti in domeniul materialelor si-au unit fortele pentru a elabora reteta, iar studiul lor a fost publicat in jurnalul Matter, relateaza Press Association , potrivit Agerpres.

,,Ei au descoperit ca mai putine boabe de cafea, macinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o bautura care e mai ieftin de preparat, mai consistenta si la fel de tare", a declarat o purtatoare de cuvant a Universitatii Portsmouth din Marea Britanie.

Secretul cafelei espresso perfecte. Jamie Foster, doctor in matematica la universitatea amintita, a avut ideea acestui studiu dupa ce a observat ca uneori doua portii de espresso, preparate in aparent acelasi mod, pot avea gusturi diferite. Echipa condusa de el a inceput prin a crea o noua teorie matematica pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur graunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcatuiesc zatul ce se aduna in espressor.

,,Pentru a rezolva ecuatiile dintr-un zat de cafea realist ar fi nevoie de o armata de supercomputere, asa ca a trebuit sa gasim o modalitate de a simplifica ecuatiile. Munca matematica dificila a fost aceea de a realiza aceste simplificari in mod sistematic, astfel incat niciun detaliu important sa nu se piarda", a explicat Foster.

Secretul cafelei espresso perfecte. ,,Credinta conventionala este aceea ca daca se doreste o cana cu cafea mai tare, cafeaua trebuie macinata mai fin. Acest lucru are sens deoarece cand boabele sunt macinate mai fin, suprafata expusa la apa a acestora este mai mare, ceea ce ar trebui sa conduca la o cafea mai intensa", a precizat el.

Cercetatorii au descoperit insa ca bautura obtinuta devine mai ,,fiabila" de la ceasca la ceasca atunci cand se utilizeaza mai putine boabe macinate mai mare.

,,Cand boabele au fost macinate fin, particulele erau atat de mici incat in unele regiuni din zat ele s-au aglomerat in spatiul prin care ar fi trebuit sa circule apa. Aceste sectiuni inchegate din zat sunt pierdute deoarece apa nu poate sa treaca prin ele ca sa acceseze cafeaua aceea gustoasa care este de dorit in ceasca. Daca se macina putin mai mare, se poate accesa intregul zat, iar extragerea (cafelei) este mai eficienta", a notat cercetatorul.

Secretul cafelei espresso perfecte. ,,Totodata este si mai ieftin, pentru ca dupa modificarea modului de macinare se pot folosi mai putine boabe, ceea ce este mai prietenos cu mediul inconjurator", a adaugat Jamie Foster.

Purtatoarea de cuvant a universitatii a declarat: ,,Noile retete au fost testate intr-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioada de un an au adus economii de mii de dolari. Potrivit estimarilor, aplicarea acestei masuri la nivelul intregii piete de cafea din SUA ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari americani (843 milioane de euro) pe an".

Secretul cafelei espresso perfecte. Acesta a fost primul studiu care a folosit modelarea teoretica pentru a studia stiinta unui espresso perfect, adaugand ca cercetarea a fost mai complicata in comparatiile cu studiile anterioare asupra cafelei preparate la filtru de cafea cu infuzie prin picurare din cauza presiunii suplimentare.

Care sunt beneficiile cafelei

Consumul moderat de cafea are efecte benefice asupra corpului, insa este foarte important ce alegi si in ce cantitate o consumi.
Atunci cand este consumata in cantitati mici si fara sa existe probleme medicale serioase, cafeaua poate aduce beneficii pentru organism.

Beneficiile cafelei. Consumul moderat de cafea este bun pentru digestie, precum si pentru functionarea creierului. Important este sa optezi pentru variantele simple de cafea, fara sa contina o cantitate mare de zahar.

Beneficiile cafelei. Cat si cum sa o consumi

Ca sa beneficiezi de efectele protectoare ale cafelei este recomandat sa o consumi simpla, fara lapte si fara zahar. Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l retii este acela de a nu exagera cu cantitatile de cafea, deoarece poate sa aiba un efect daunator pentru corp.

Dupa ce bei cafea stomacul produce o cantitate mare acid clorhidric, in special daca o consumi pe stomacul gol. Acidul clorhidric este necesar in corp pentru digestia proteinelor, insa cantitatea lui scade pe masura ce bei foarte multa cafea. Acest lucru va crea probleme digestive precum indigestie, gaze intestinale si balonare accentuata, deoarece proteinele nu sunt bine digerate.

Un consum de 4 cesti de cafea pe zi nu dauneaza sanatatii, potrivit mai multor studii. Un adult poate sa consume 400 miligrame de cafea pe zi (echivalentul a 4 cesti cu cafea), deoarece aceasta nu afecteaza cu nimic sanatatea.

Beneficiile cafelei. Este un adjuvant in curele de slabire, te ajuta sa te mentii dupa ce slabesti
Un studiu german publicat in revista European Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca prin consumul moderat de cafea se mentine greutatea la care se ajunge dupa un regim de slabire. Cercetarea a aratat ca subiectii care au baut cafea si-au mentinut mai usor greutatea. Este de preferat sa optezi pentru cafeaua neagra fara zahar sau doar foarte putin indulcita.

Beneficiile cafelei. Te ajuta sa te concentrezi mai bine
Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authoriy - EFSA), o portie de 75 miligrame de cafeina ajuta la cresterea atentiei si a starii de alerta. Desi continutul de cafeina difera in functie de metoda de procesare si preparare, o ceasca obisnuita de cafea asigura 75-100 miligrame de cafeina.

Dupa ce cafeina este absorbita in fluxul sanguin si este transportata la creier, blocheaza o anumita substanta care ne da starea de oboseala, activand astfel starea de alerta.

Beneficiile cafelei. Starea de bine
Cafeaua contine o enzima care are rolul de a-ti imbunatati starea de spirit, astfel ca te simti mai fericita si satisfacuta dupa ce ai savurat o ceasca de cafea buna.

Beneficiile cafelei. Este buna pentru piele, potrivit unor cercetatori
Potrivit unui studiu aparut in publicatia Cancer Research, cafeaua are efect protector impotriva cancerului de piele.

Beneficiile cafelei. Efectul asupra sistemului reproducator
Barbatii care obisnuiesc sa consume cafea cu regularitate au un risc cu 20% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata, arata un studiu aparut in 2011. De asemenea, in cazul femeilor se pare ca aceasta bautura scade riscul de cancer endomentrial cu 25%.

Sursa

Comments