Cum incearca Rusia lui Vladimir Putin sa reprime disidenta. Amenzi pentru purtarea de pantofi galben...


Criticii Kremlinului sunt vizati de multi ani de legi menite sa le combata actiunile, insa de cand a fost declansata invazia rusa in Ucraina, in urma cu peste doi ani, s-au inmultit reglementarile impotriva disidentei. ,,Natura represiva a pedepselor, adesea disproportionata in raport cu infractiunea, aminteste de metodele fostei Uniuni Sovietice", scrie BBC intr-un articol in care prezinta modalitatile prin care Kremlinul incearca sa-i opreasca pe contestatari.


Legea invocata cel mai des impotriva celor care critica razboiul din Ucraina este cea referitoare la infractiunea de raspandire de ,,informatii deliberat false" despre armata rusa. A fost adoptata rapid de parlamentul de la Moscova dupa ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.


Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea atunci ca legea era ,,urgent necesara din cauza razboiului informational fara precedent dus impotriva tarii noastre".


Condamnati pentru ,,raspandirea de informatii false" despre armata rusa


Datele grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info arata ca peste 300 de persoane au fost acuzate sau condamnate in temeiul acestei legi.


Ilia Iasin, fost sef al unui consiliu districtual din Moscova, este unul dintre cei mai cunoscuti critici ai razboiului care au fost condamnati in temeiul acestei legi. A primit o pedeapsa de opt ani si jumatate de inchisoare dupa ce a facut o transmisiune in direct pe YouTube in care a solicitat o ancheta privind uciderea civililor in orasul ucrainean Bucha.


Opozantul rus Ilia Iasin. Foto: Hepta

Un alt activist proeminent al opozitiei, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat, in aprilie 2023, la 25 de ani de inchisoare pentru tradare si raspandirea de ,,informatii false" despre armata rusa.


Cazul sau s-a bazat partial pe un discurs in care a acuzat trupele ruse din Ucraina de comiterea de crime de razboi prin utilizarea de bombe cu dispersie in zonele rezidentiale si bombardarea maternitatilor si a scolilor.


Vladimir Kara-Murza. Foto: Profimedia

In temeiul acestei legi au fost condamnati si rusi mai putin cunoscuti in spatiul public. Este cazul Raisei Boldova, o profesoara de limba rusa in varsta de 61 de ani, care a fost condamnata la un an de munca in folosul comunitatii, cu suspendare, pentru ca a publicat comentarii critice cu privire la atacurile asupra civililor din Ucraina, inclusiv bombardarea maternitatii din Mariupol. De asemenea, instanta a decis ca aceasta sa fie supusa unei evaluari psihiatrice obligatorii.


Pedepse pentru ,,discreditarea" armatei


De asemenea, o alta lege recenta penalizeaza ,,discreditarea" armatei ruse, vizand actiuni considerate drept unele de sprijin pentru Ucraina sau critici la adresa razboiului.


Este vorba despre fapte precum purtarea de haine in culorile albastru si galben ale drapelului ucrainean, vopsirea parului in albastru si galben sau ascultarea de muzica ucraineana, afisarea de postere antirazboi cu mesaje care pot varia de la ,,Fara razboi" la opt asteriscuri - numarul de litere rusesti pentru mesajul ,,Fara razboi" - sau chiar doar o foaie alba de hartie.


Vizata de aceasta lege este si scrierea de sloganuri antirazboi pe prajituri, asa cum i s-a intamplat Anastasiei Cerniseva, care lucreaza in industria de patiserie.


In baza acestei legi, un preot a fost amendat dupa ce s-a rugat pentru pace si a mentionat porunca a sasea, ,,Sa nu ucizi".


,,Agenti straini", ,,indezirabili", ,,extremisti"


In acelasi timp, legea rusa privind ,,agentii straini" permite impunerea de restrictii criticilor, fara ca acestia sa fie condamnati pentru vreo infractiune.


Sunt vizate, in acest caz, persoanele sau organizatiile care au criticat sau analizat politicile guvernamentale, daca se considera ca au primit bani din strainatate - chiar si de la o ruda - sau pur si simplu ca se afla sub ,,influenta straina".


Eticheta de ,,agent strain" trebuie folosita in toate comunicarile publice cu scopul de a submina increderea in aceste persoane, ceea ce, aminteste BBC, seamana cu practica sovietica de etichetare a disidentilor drept ,,dusmani ai poporului".


Printre asa-numitii ,,agentii straini" ai Rusiei se numara observatorul electoral Golos, institutul de sondaje Levada Centre, grupul pentru drepturile omului OVD-Info, miscarea sotiilor soldatilor mobilizati denumita The Way Home, precum si numeroase site-uri de stiri si jurnalisti independenti, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov.


Autoritatile de la Moscova folosesc si eticheta de ,,indezirabil", ceea ce inseamna o interdictie totala in Rusia. Asa sunt considerate ONG-ul Greenpeace, think-tank-ul Chatham House, precum si o serie de institutii media ruse.


O alta eticheta utilizata pentru a sterge persoanele si organizatiile din viata publica este cea de ,,extremist", primita de fundatia anticoruptie a fostului lider al opozitiei, Aleksei Navalnii, mort in detentie in luna februarie.


Mai multi avocati ai lui Navalnii au fost si ei arestati sub acuzatia de extremism.


O persoana tine in mana o fotografie a lui Aleksei Navalnii, in timp ce participa la o manifestatie in memoria acestuia, in Piata Roncalli din Koeln, Germania, la 18 februarie 2024. Foto: Profimedia

Inabusirea demonstratiilor politice


Totodata, orice persoana care doreste sa organizeze o manifestatie in Rusia are nevoie de permisiunea autoritatilor, iar daca actiunea este critica la adresa guvernului, acest lucru este practic imposibil.


Un barbat a fost amendat pentru ca purta pantofi in culorile albastru si galben, ceea ce s-a considerat a fi o incalcare a legilor care reglementeaza demonstratiile politice.


De asemenea, jurnalista Antonida Smolina a fost vizitata de politie dupa ce cineva a reclamat ca aceasta a publicat in mediul online fotografii in care aparea purtand o haina galbena avand ca fundal cerul albastru.


Alte actiuni interzise in Rusia includ ,,lipsa de respect" fata de autoritati si apelurile la impunerea de sanctiuni la adresa Moscovei.


Natalia Prilutkaia de la Amnesty International afirma, in acest context ca Rusia foloseste legile pentru a ,,legitima represiunea", partial prin exploatarea formularii vagi a unor prevederi.


,,Aceasta neclaritate permite structurilor de aplicare a legii sa califice practic orice activitate drept activitate interzisa, sau cel putin faciliteaza acest lucru", a declarat Prilutkaia pentru BBC.


Ea mai afirma ca toate acestea se adauga la un climat general de represiune, pe care il pune pe seama presedintelui Vladimir Putin.


,,Ambitiile unei singure persoane au adus Rusia pe marginea unui abis foarte adanc", mai spus Prilutskaya.


Comments