Cum iti poate afecta aerul conditionat sanatatea

Cum iti poate afecta aerul conditionat sanatatea

Cum iti poate afecta aerul conditionat sanatatea


Instalat in locuinte sau la locul de munca, aparatul de aer conditionat a devenit un aliat indispensabil in lupta impotriva temperaturilor extreme, mai ales a celor din timpul verii. Acesta ajusteaza si controleaza conditiile climatice dintr-o incapere, fie ca este vorba despre un apartament, o casa la curte ori despre birouri si spatii comerciale.


Cercetarile arata ca aerul din interiorul locuintelor sau al spatiilor de lucru este de zece ori mai poluat decat cel din exterior, in mare parte din cauza neglijentei in ceea ce priveste modul de intretinere al acestor aparate. Utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a aparatului de aer conditionat poate avea efecte nocive asupra sanatatii noastre.


De aceea, este important sa constientizam impactul negativ pe care il poate avea acesta si, drept urmare, sa adoptam practici responsabile in utilizarea si intretinerea aparatului de aer conditionat astfel incat sa ne bucuram de beneficiile sale fara sa ne compromitem sanatatea. In cele ce urmeaza vom vorbi despre impactul pe care il poate avea aparatul de aer conditionat asupra sanatatii noastre.


Ce este aparatul de aer conditionat


Termenul de aparat de aer conditionat se refera la acea instalatie speciala, capabila sa modifice si sa controleze conditiile climaterice dintr-o incapere inchisa dintr-un apartament de bloc, casa la curte ori dintr-o cladire de birouri sau spatii comerciale. Practic, acest aparat regleaza nu doar temperatura, ci si nivelul de umiditate si calitatea aerului dintr-un spatiu interior, potrivit Carel.com.


De obicei, acest aparat are doua componente principale: unitatea exterioara si cea din interior. Prima dintre acestea are in alcatuire un compresor, un condensator, un ventilator si un rezervor pentru agentul termic refrigerant, care poarta denumirea de freon. De partea cealalta, unitatea din interior include la randul sau un ventilator, precum si alte componente cum ar fi vaporizatorul, filtrele si elementul de control la distanta, cunoscuta sub numele popular de telecomanda. Aparatul de aer conditionat functioneaza pe baza unor principii fizice si chimice complexe prin care acesta elimina caldura din interiorul unei incaperi si o pompeaza afara, in timp ce raceste si recircula aerul din interior. Responsabil de transferul de caldura si, implicit, de racirea aerului dintr-o incapere este agentul refrigerant (freonul). Cu toate acestea, modelele de ultima generatie de aparate de aer conditionat nu mai folosesc freon deoarece Uniunea Europeana a reglementat utilizarea acestuia pana cel tarziu in anul 2025. Agentul refrigerant al unei instalatii de aer conditionat se afla in unitatea exterioara a aparatului, in stare lichida si, odata trecut prin vaporizator, este eliberat in stare gazoasa.


Cum afecteaza sanatatea aerul conditionat


Utilizat in exces ori in mod abuziv, la temperaturi foarte joase, sau daca nu este intretinut in mod corespunzator, aparatul de aer conditionat poate sa provoace numeroase probleme de sanatate sau poate sa le agraveze pe cele deja existente. Spre exemplu, asa-numita ,,boala a aerului conditionat" incepe acolo unde se intalnesc aparatele de aer conditionat si bacteriile, ciupercile si mucegaiul. Asta din cauza ca, in cazul in care apartamentul, casa ori biroul unde iti desfasori activitatea sunt tot atatea locuri unde un aparat de aer conditionat va pune in circulatie alergenii care induc boala si care sunt deja prezenti. Iata cum iti poate afecta starea de sanatate un aparat de aer conditionat:


Contaminarea aerului interior


Daca lucrezi intr-o incapere cu aer conditionat unde exista o ventilatie slaba poate aparea asa-numitului sindrom al cladirii bolnave. Atunci cand aerul este aspirat peste bobinele aparatului se va forma condens, iar nivelul ridicat de umiditate poate reprezenta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului si acarienilor in cazul in care aparatul nu este curatat regulat si corespunzator, relateaza specialistii de la WebMD. In plus, un alt factor care poate contribui la calitatea aerului deteriorata este setarea unei temperaturi prea scazuta. In aceste conditii pot aparea o serie de simptom precum dureri de cap, tuse uscata, ameteala, stare de greata, probleme de concentrare, oboseala si sensibilitate la mirosuri. De asemenea, aerul recirculat contaminat cu particulele amintite anterior poate duce la probleme respiratorii sau alergii. Pentru a evita toate acestea se recomanda sa schimbi in mod regulat filtrele si sa aerisesti frecvent incaperea.


Deshitratarea pielii


Functionarea aerului conditionat reduce nivelul umiditatii din aer, ceea ce poate duce la deshidratarea organismului. Pentru a ramane sanatoasa pielea necesita un anumit grad de hidratare, insa expunerea indelungata la un aer uscat poate provoace uscarea excesiva a pielii si o senzatie de mancarime ce poate favoriza aparitia unor afectiuni cutanate precum eczemele.


Probleme cu ochii


Multi oameni care petrec timp indelungat intr-o camera racorita cu un aparat de aer conditionat care nu functioneaza la parametri optimi se pot confrunta cu probleme oculare. Astfel, acestia pot avea ochi uscati sau iritati, iar acest lucru este cauzat de scaderea nivelului de umiditate din aerul interior, care duce la evaporarea rapida a lacrimilor si, implicit, la uscarea ochilor. In aceste conditii, vederea ti se poate incetosa.


Stimularea metabolismului


Studii recente au relevat faptul ca, daca vei petrece mai mult timp intr-o incapere unde aparatul de aer conditionat este setat la o temperatura foarte joasa, de 16-17 grade Celsius, corpul tau ar putea dezvolta o cantitate mai mare de ,,grasime bruna" sanatoasa, care arde energie deoarece se ocupa de aer mai rece. Cu alte cuvinte, in timp, in aceste conditii, vei pierde in greutate.


Iritarea cailor respiratorii


Pentru a minimiza impactul negativ al aerului conditionat asupra sanatatii se recomanda sa setezi o temperatura moderata si, totodata, sa eviti sa faci o diferenta brusca de temperatura intre interior si exterior. Acest lucru poate solicita organismul si poate agrava problemele de ordin respirator. Studiile arata ca persoanele care lucreaza in cladiri cu aer conditionat prezinta mai multe probleme respiratorii (cai nazale iritate, probleme de respiratie, etc.) decat cele care lucreaza in cladiri cu ventilatie naturala.


Dureri de cap puternice


Daca vei petrece timp indelungat in spatii interioare cu sisteme de aer conditionat care nu sunt intretinute corespunzator este foarte probabil sa te pricopsesti cu dureri de cap puternice. Un studiu pe aceasta tema, citat de WebMED, arata ca 8% dintre persoanele care lucreaza in spatii interioare nesanatoase s-au plans de dureri de cap 1-3 zile pe luna, in timp ce tot 8% dintre acestia au avut dureri de cap zilnice.


Toleranta redusa la caldura


Oamenii de stiinta au inventat termenul de ,,model de confort adaptiv" pentru a descrie de ce, daca petrecem mai mult timp sub influenta aerului conditionat, este mai greu sa facem fata temperaturilor ridicate. Temperatura ideala a corpului uman depinde in mare parte de temperatura la care am fost expusi recent. Cu cat petrecem mai mult timp in spatii racorite cu sisteme de aer conditionat, cu atat ne vom simti mai putin confortabil in conditii de caldura si de umiditate ridicate.


Stare de oboseala


Tremuri la birou in miez de vara? Ei bine, acesta ar putea fi motivul pentru care esti atat de obosit. Cercetarile in domeniu arata ca persoanele care lucreaza in incaperi unde aparatul de aer conditionat este folosit in mod excesiv pot avea dureri de cap cronice si stari de oboseala constante, noteaza Global News. De asemenea, cei care lucreaza in cladiri in care aerul conditionat functioneaza in mod constant la temperaturi joase se pot confrunta cu iritatii constante ale mucoaselor si cu dificultati de respiratie. In aceste conditii ei vor deveni mai vulnerabili la raceli, gripe si alte boli.


Contracturi musculare


Daca vei orienta jetul de aer rece catre tine este foarte probabil sa iti provoace contracturi ale muschilor, in special in zona gatului sau a umerilor, dar si dureri de cap. De aceea, atunci cand pornesti aparatul de aer conditionat, asigura-te ca lamelele directionale sunt orientate in plan orizontal, cat mai paralel cu tavanul, si nu spre podea.


Poti deveni letargic


Auzim destul de des oameni care sustin ca, daca stau intr-o incapere unde functioneaza aerul conditionat, acesta ii face sa se simta mai fresh si, prin urmare, sunt mai productivi, in special la locul de munca. Acest lucru nu este, insa, universal valabil. Cercetarile indica faptul ca exista si persoane care, daca petrec mult timp intr-un mediu racorit artificial cu ajutorul unui aparat de aer conditionat, sunt de trei ori mai predispusi sa devina letargici si obositi comparativ cu persoanele care lucreaza in incaperi ventilate natural, potrivit PHS Engineers.


Poluare fonica


Te-ai gandit vreodata ca zgomotul pe care il scoate aparatul de aer conditionat poate avea asupra un efect negativ asupra mediului in care unii oameni isi desfasoara activitatea? Probabil ca acest efect nociv nu l-ai luat in considerare inainte, dar de acum incolo sigur nu-l vei mai ignora, asta pentru ca zgomotul pe care il face aparatul de aer conditionat este deranjant pentru unele persoane, care nu se pot concentra atunci cand AC-ul.


Foto: Shutterstock


Comments