Cum modernizam industria din Romania? Hidrogenul verde este una dintre solutii

Cum modernizam industria din Romania? Hidrogenul verde este una dintre solutii

Cum modernizam industria din Romania? Hidrogenul verde este una dintre solutii


Datele INS arata ca aproape un sfert din angajatii Romaniei activeaza in domeniul industrial. Cu toate acestea, productia industriala si rolul in economie sunt putin vizibile la nivel public. Modelul actual de functionare a sectoarelor industriale energo-intensive, prevede o dependenta accentuata de evolutia preturilor energiei si de sustinerea statului, prin subventii si ajutoare de stat. Poate fi modificat acest model, cu efecte asupra companiilor si comunitatilor?


Pe fondul presiunilor legate de schimbarile climatice, gestionarea emisiilor de carbon devine tot mai urgenta pentru tarile cu industrii semnificative, cum este si Romania. Uniunea Europeana sustine puternic procesul de trecere completa la metode de productie neutre ca impact asupra mediului. Ce inseamna asta pentru Romania? Putem visa la o industrie sustenabila si independenta?


Aici intra in scena hidrogenul, cel mai usor gaz, capabil sa ofere industriei cea mai mare sansa de modernizare si dezvoltare, pe principii de autonomie si sustenabilitate. Solutia nu este doar fezabila, ci absolut necesara, daca vrem sa ramanem competitivi pe termen lung, sa pastram si cream locuri de munca si sa sustinem dezvoltarea comunitatilor locale.


Producem si folosim hidrogen de aproape un secol


Romania produce hidrogen de aproape un secol, cam din aceeasi perioada in care am inceput sa producem si otel. Hidrogenul este folosit in multe procese industriale, in special pentru productia de ingrasaminte chimice sau in rafinarii. Romania are experienta si istorie in acest domeniu. Provocarea este de a reusi sa trecem la o productie de hidrogen curat, exclusiv din apa, cu energie din surse regenerabile.&


De ani de zile, industria romaneasca utilizeaza hidrogen produs din gaze naturale, printr-un proces neprietenos cu mediul. Din fericire, dezvoltarea accelerata a productiei de energie din surse regenerabile - soare, vant, biomasa - a creat premisele unei productii de hidrogen curat, doar din apa, cu impact zero asupra mediului.&


Tehnologia permite adresarea poluarii industriale, iar pentru a incuraja adoptarea la scara larga a hidrogenului verde in industrie, marii consumatori pot apela la finantari oferite de Uniunea Europeana prin PNRR sau la Fondul de Modernizare.


Primii pasi pentru productia de hidrogen verde in Romania


Un proiect de interes pentru industria din Romania este cel initiat de Liberty Galati, care doreste sa devina producator de otel verde, prin intermediul unei instalatii de hidrogen verde. Aceasta va oferi beneficii intregii comunitati, motiv pentru care autoritatile si companii locale, fac eforturi pentru crearea si recunoasterea zonei ca ,,vale de hidrogen". Conceptul permite atragerea de finantari europene, pentru instalatii pentru producerea de hidrogen verde.


Combinatul siderurgic Liberty Galati. | Foto: Agerpres

In combinatul Liberty Galati functioneaza deja un electrolizor instalat de Linde Gaz Romania, prin care se obtine hidrogen din apa, proces care poate fi 100% verde in functie de energia folosita.&


Urmatorul proiect de anvergura, finantat prin PNRR, este cel initiat de OMV Petrom, la rafinaria de la Brazi. Hidrogenul produs aici va fi folosit in procesul de rafinare, pentru ,,reducere a componentei aromatice" din motorina si benzina, pentru a obtine combustibilii mai ,,curati".


Industria europeana, pasi importanti spre utilizarea hidrogenului verde


La nivel european, exista un numar important de companii industriale care au integrat echipamente pentru productia de hidrogen verde in productie. Cel mai recent anunt este cel facut de compania MOL, despre investitia din apropiere orasului Budapesta, care permite utilizarea hidrogenului verde in rafinarea petrolului, proces similar cu cel pe care il implementeaza OVM Petrom la Brazi.


Hidrogenul verde este utilizat azi in Europa in mai multe otelarii. De asemenea, cel mai mare complex industrial chimic din Estul Germaniei, detine un electrolizor cu o capacitate de 24MW, montat de Linde. Acesta faciliteaza crearea de produse sustenabile, iar surplusul de hidrogen verde realizat poate fi folosit pentru alimentarea unei flote de circa 600 de autobuze pe baza de pile de combustie. Proiectul demonstreaza ca modernizarea industriei au efecte imediate in comunitate, pentru sanatatea locuitorilor si mediul inconjurator.


Despre Asociatia pentru Combustibili Sustenabili (ACS)


Asociatia pentru Combustibili Sustenabili (ACS) este o initiativa est-europeana pentru adaptarea investitiilor straine directe la mediul local si facilitarea colaborarii dintre companii pentru atingerea unor obiective specifice intr-un mediu juridic si de reglementare bine definit. ACS asista, de asemenea, sistemul public pentru a oferi instrumente necesare dezvoltarii mediului de business pe baza unor strategii de succes pe termen mediu si lung.


Unul dintre proiectele cheie ACS in Romania a fost contributia la efortul interinstitutional de a dezvolta Strategia Nationala pentru Hidrogen. Cu aceasta ocazie, ACS a evidentiat beneficiile acestui gaz, vazut ca un catalizator pentru cea de-a patra revolutie industriala. ACS este implicata in promovarea oricarei surse de energie sustenabila pentru industriile de productie si servicii, cu implicare in special in ce priveste infrastructura sustenabila, constructii, transport si logistica.


Comments