Cum ne ferim canii si pisicile de socul exploziilor de artificii. Ce le sperie cel mai rau

Cum ne ferim canii si pisicile de socul exploziilor de artificii. Ce le sperie cel mai rau

Cum ne ferim canii si pisicile de socul exploziilor de artificii. Ce le sperie cel mai rau

Potrivit statisticilor asociatiilor pentru protectia animalelor, in noaptea dintre ani se inregistreaza cele mai multe cazuri de disparitii ale cainilor si pisicilor, fuga fiind prima reactie a animalelor terifiate, potrivit ziare.com.

"Orice fiinta se sperie la terori bruste. Asta sunt artificiile si pocnitorile, se intampla brusc, zgomotele sunt oricum foarte puternice, iar cainii le aud mai tare decat noi. Pe ei ii deranjeaza mai mult. Este un animal, nu intelege ce se intampla," a explicat Daniel Chintoiu, dresor profesionist de caini.

Pe langa sfatul dat stapanilor sa nu iasa cu animalele pe strazi, mai ales in zone unde se aud zgomote de pocnitori. Daca exploziile se aud si in casa, asa cum este cazul noptii de Revelion, atunci stapanul trebuie sa fie primul care-si pastreaza calmul, pentru a-si ajuta animalul. "Poate sa mangaie cainele, sa il asigure ca totul este in regula. Evident, asigurarile nu trebuie sa ia forma unei crize de isterie", a afirmat Chintoiu.

Specialistii mai atrag atentia ca animalele de casa sunt asemeni copiilor: cu cat au o varsta mai frageda, se spere mai rau, pentru ca aud pentru prima data bubuiturile caracteristice noptii de la trecerea dintre ani.

Cainii si pisicile au auzul de cateva ori mai dezvoltat decat al oamenilor, ceea ce explica de ce aceste zgomote le afecteaza mult mai puternic. In cazul unei traume majore, este posibil ca animalele sa sufere un stop cardiac letal sau sa faca epilepsie. De aceea, izolarea intr-o incapere in care zgomotele exterioare, chiar si cele puternice, sunt atenuate, poate fi o cale eficienta de a va proteja animalul.

Comments