Cum pot pozele in rapita sa se lase cu amenzi pentru soferi. Prevederile Codului Rutier care i-ar pu...

Admiratia pentru frumusetea naturii nu scuteste soferii de respectarea regulilor de circulatie, iar neatentia in timpul opririi pentru a fotografia poate duce la sanctiuni din partea politiei rutiere.

In fiecare primavara, campurile romanesti se transforma in adevarate panze de un galben stralucitor, datorita rapitei care infloreste in plina maretie. Aceasta priveliste cuceritoare atrage privirile ca un magnet, indemnandu-i pe soferi sa-si opreasca masinile pentru a imortaliza emblematica "splendoare in rapita".

Dar, cei care nu sunt atenti unde fac acest popas, risca sa fie destul de aspru sanctionati.

Codul Rutier interzice oprirea si stationarea masinilor in anumite zone, unde vizibilitatea este redusa. Sau acolo unde e un pericol sporit de producere a unui accident rutier.

Aceasta inseamna ca, atunci cand un sofer se opreste pentru a face poze in rapita, trebuie sa fie foarte atent cum parcheaza, altfel risca sa fie amendat de politia rutiera pentru parcare neregulamentara, scrie ProMotor.

Cel mai sigur e ca masina sa fie lasata ori intr-o parcare amenajata, ori scoasa cu totul in afara partii carosabile.

Hotii din interiorul bancilor: Doi functionari bancari au furat aproape 140.000 de euro din contul unei persoane. Cum au dat lovitura

In ce zone este interzisa oprirea

Oprirea unui vehicul este interzisa in urmatoarele situatii:

- In zona de actiune a indicatorului ,,Oprirea interzisa";- Pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la o distanta mai mica de 50 m inainte si dupa acestea;- Pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;- In curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;- Pe trecerile pentru pietoni ori la mai putin de 25 m inainte si inainte de acestea;- In intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar in lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;- In statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa acestea;- In dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabila, daca prin aceasta se stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum si in dreptul marcajului continuu, in cazul in care conducatorii celorlalte vehicule care circula in acelasi sens ar fi obligati, din aceasta cauza, sa treaca peste acest marcaj;- In locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatiile ,,Drum ingustat", ,,Prioritate pentru circulatia din sens invers" sau ,,Prioritate fata de circulatia din sens invers";- Pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;- Pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai putin de 50 m de acestea, daca circulatia vehiculelor pe sine ar putea fi stanjenita sau impiedicata;- Pe partea carosabila a autostrazilor, a drumurilor expres si a celor nationale europene (E);- Pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor;- Pe pistele pentru biciclete;- In locurile unde este interzisa depasirea.

Cele mai otravitoare plante din Romania. Pe unele le-am tinut in vaze, acasa, fara sa stim cat de periculoase sunt

In ce zone este interzisa parcarea unui autovehicul

Codul Rutier stabileste mai multe situatii in care parcarea unui autovehicul este interzisa:

- In toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;- In zona de actiune a indicatorului cu semnificatia ,,Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;- Pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;- In dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;- In pante si in rampe;- In locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia ,,Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul cu semnificatia ,,Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.

Ce sanctiune risca soferii pentru parcare neregulamentara

Sanctiunea minima pentru parcare neregulamentara este de 2 puncte de amenda, ceea ce inseamna o amenda de 330 de lei.

Dar, conducatorul auto poate fi sanctionat si pentru stationare neregulamentara. In aceasta situatie, legislatia prevede o amenda de pana la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

In cazul stationarii sau parcarii pe autostrada, in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate, conducatorul auto risca o amenda de aproape 1.000 de lei.

Astfel, pozele in rapita ii pot costa destul de scump pe soferii care opresc neregulamentar.

Un studiu dezvaluie cat vor cheltui romanii de Paste. O masa mai bogata poate ajunge cat jumatate din salariul minim

Comments