Cum recunosti cele mai bune specii de melci comestibili si cum sa le prepari in mod sigur si delicios

Cum recunosti cele mai bune specii de melci comestibili si cum sa le prepari in mod sigur si delicios

Cum recunosti cele mai bune specii de melci comestibili si cum sa le prepari in mod sigur si delicio...

Chiar daca suna prea bine pentru a fi adevarat, se pare ca poti sa iti faci pofta cu micii daunatori din curtea ta. Descopera cum sa identifici melcii comestibili!

Banalul melc din gradina poate deveni acum cina ta, daca inveti sa identifici speciile comestibile. De fapt, ,,comestibile" nu este tocmai cuvantul potrivit, pentru ca se pare ca toti melcii cu cochilie pot fi mancati, insa doar cativa sunt cu adevarat deliciosi. Desi multi ar stramba din nas daca ar sti ca mananca aceasta creatura care nu este tocmai cea mai dragalasa din lume, adevarul este ca avem la indemana specii care se aseamana enorm cu melcii scumpi folositi la prepararea mancarurilor exclusiviste.

Iata o informatie interesanta: melcul din curte apartine speciei Helix aspersa si este ruda apropiata a celui frantuzesc (Hexia pomatia). De altfel, amandoi se gasesc pe farfuriile bogatilor, sub denumiri diferite: primul ca ,,gros blanc" (marele alb) si al doilea ca ,,petit gris" (micutul gri). Chiar daca savoarea nu este exact aceeasi, te poti bucura de un gust foarte asemanator, iar papilele tale gustative cu siguranta ca nu se vor supara!

Afirmatiile ce te vor ajuta in iulie 2024 in functie de zodie

A doua specie de melci populara in lumea gastronomica este Cepaea, care poate fi recunoscuta cu usurinta datorita cochiliei interesante cu dungi spiralate. Se spune ca acest melc este foarte fraged si de aceea este unul dintre preferatii gurmanzilor!

Melcii ar trebui adunati noaptea, pentru ca sunt animale nocturne. Odata ce i-ai adunat, va trebui sa ii tii undeva pana sunt gata sa fie gatiti. Cea mai buna solutie in acest sens este o galeata de plastic cu multe gauri, pentru ventilatie, si un capac bine strans, pentru ca melcii sunt destul de puternici si cu siguranta nu ai vrea sa constati cu surprindere dimineata ca au evadat si ca ti-au invadat casa. Cel mai bine ar fi sa ii tii intr-un loc racoros, precum garajul sau pivnita. Foarte important, ei nu trebuie expusi la lumina soarelui. Pentru ca nu stii ce anume au consumat melcii (si ar putea avea gust rau sau chiar sa fie toxic pentru tine), iti recomandam sa ii tii in galeata respectiva macar 10 zile, pentru ca organismul lor sa se curete. Poti sa ii hranesti cu salata verde sau diverse ierburi aromatice, pentru a le da savoare. Si, bineinteles, vor avea nevoie de apa proaspata.

De ce nu este bine sa tii magneti pe frigider, daca suferi de aceasta boala. Studiul care tempereaza preferinta romanilor pentru aceste ornamente

Cum se prepara melcii

Cu trei zile inainte de gatire, trebuie sa nu le mai dai melcilor mancare, ci doar apa, pentru ca acestia sa digere complet ultima masa. Dupa cele trei zile, spala bine melcii in apa rece, apoi, pentru a inlatura mucusul respectiv, acopera-i cu apa combinata cu doua linguri de sare si o lingura de otet (solutia e buna pentru circa 10 melci). Dureaza cam patru ore sa scapi de mucus, dar, daca vrei sa grabesti procesul, poti sa schimbi solutia de mai multe ori, spun gospodinele pricepute. Spala bine melcii, pune-i intr-o cratita cu apa si lasa-i sa fiarba 10 minute. Raceste-i si scoate-i cu o furculita din cochilii. Incearca sa pastrezi cochiliile intacte, pentru ca vei gati melcii in ele. Dupa aceea, este foarte important sa cureti pielita de pe melc si sa tai portiunea neagra de la capatul cozii.

Cand ai terminat de curatat melcii, acopera carnea cu apa aromatizata cu ierburile preferate, adauga o frunza de dafin, putin patrunjel, usturoi, ceapa si putin coniac (sau inlocuieste jumatate din cantitatea de apa cu vin alb). Fierbe inabusit melcii timp de trei sau patru ore, in functie de marimea lor. In timp ce carnea se raceste, prepara untul cu ierburi in care o sa gatesti melcii.

Amesteca doua linguri de unt cu trei linguri de patrunjel taiat marunt, ceapa verde taiata, doi catei de usturoi pisati, sare si piper dupa gust. Pune carnea de melc inapoi in cochiliile clatite bine, apoi acopera gura cochiliei cu mixul de unt si pune melcii la cuptor la circa 200 de grade Celsius, nu mai mult de 10-15 minute, pentru ca sunt deja gatiti.

Test de personalitate: Ce soare te atrage? Raspunsul iti dezvaluie forta mistica din subconstient care iti da putere

Comments