Cum s-a naruit, in doar 5 secunde, un bloc inaugurat in 2022 si prezentat ,,rezistent la cutremur",...


Usurinta cu care s-a naruit cladirea a ridicat din nou semne de intrebare cu privire la respectarea standardelor de constructie intr-o zona cu un puternic risc seismic, scrie publicatia turca Hurriyet.


Un bloc nou construit in complexul Asur Sitesi din Malatya, oras aflat aproape de epicentrul dezastrului din Turcia, s-a prabusit in cateva secunde, luni. Un al doilea bloc din acelasi complex a fost avariat.


Cladirea a cazut in timpul celui de-al doilea cutremur, cel de 7,6 grade, cand locuitorii isi parasisera apartamentele, asa ca nimeni nu si-a pierdut viata, scrie publicatia turca Hurriyet.


Dar usurinta cu care s-a naruit a ridicat din nou semne de intrebare cu privire la respectarea standardelor de constructie.


In anuntul de vanzare consultat de Hurriyet se preciza ca imobilul are o vechime de un an si a fost construit in conformitate cu normele antiseismice.



https://www.youtube.com/watch?v=QTIysSRUyss

Pe site-ul sau, Is-HAK Construction, care a ridicat blocul, a spus in mod clar ca este vorba despre un ,,proiect din beton armat, in conformitate cu cele mai recente reglementari privind cutremurele, fundatie rezistenta la cutremure, beton C-35/40".


Dupa prabusirea cladirii, anuntul de vanzare al apartamentelor a fost eliminat de pe site, scrie Hurriyet.


De mentionat ca un apartament in acest bloc, considerat de lux, se vindea cu 2.850.000 de lire turcesti, adica 140.000 de euro.


,,Singura consolare"


Jurnalistii Hurriyet au contactat firma pentru a intreba de ce s-a prabusit cladirea ,,construita in conformitate cu cele mai recente reglementari privind cutremurele", dar raspunsul a fost doar partial.


Complexul de lux din Malatya. Un bloc s-a prabusit, altul este avariat. Sursa: Hurriyet

,,Prabusirea a fost cauzata de magazinul din blocul A. Ne pare rau. S-a prabusit o cladire cu un magazin care are o inaltime de sapte metri. Singura noastra consolare este ca nimeni nu se afla in bloc in momentul prabusirii", a spus un reprezentant al companiei.


Jurnalistii au mai intrebat daca inaltimea de 7 metri a magazinului era conforma cu normele antiseismice, daca magazinul a fost construit cu aceasta inaltime de la bun inceput sau daca a fost ridicat la 7 metri ulterior, dar oficialii firmei nu au mai raspuns.


Lectiile trecutului


Discutiile despre nerespectarea standardelor in constructii au reinviat cu furie in ultimele zile in Turcia, dupa cutremurul care a pus la pamant mii de cladiri in cele zece provincii afectate.


Jurnalisti si specialisti au sugerat ca practicile neglijente in constructie par sa fi sporit numarul de cladiri prabusite si implicit numarul de victime. Asta, desi autoritatile si firmele de constructii stiau foarte bine ca blocurile construite se afla intr-o zona seismica periculoasa.


Turcia nu a invatat aproape nimic din lectiile cutremurelor trecute, normele in constructia cladirilor sunt mai mult ignorate decat respectate, iar tara isi continua dezvoltarea haotica, bazata chiar pe industria constructiilor, unde marile contracte publice sunt acordate frecvent acolitilor guvernului, a scris, in Washington Post, Asli Aydintasbas, jurnalista turca si cercetatoare la think-tank-ul american Brookings Institution.


Despre acest subiect a vorbit si Mark Quigley, profesor specializat in stiinta cutremurelor la Universitatea din Melbourne, intr-o analiza pentru publicatia The Conversation.


In ciuda unui risc seismic bine-cunoscut in Turcia, a scris acesta, regiunea lovita de cutremur are o infrastructura vulnerabila. Multe dintre cladirile prabusite par sa fi fost construite din beton, fara o armatura seismica adecvata, a spus el.


In acest timp, turcii au inceput sa se intrebe ce s-a intamplat cu banii stransi de guvern din 1999 si pana acum din asa-numita ,,taxa pe cutremur".


Statul a adunat miliarde de dolari din aceasta taxa speciala, care ar fi trebuit sa mearga in prevenirea dezastrelor si dezvoltarea serviciilor de urgenta, dar nimeni nu poate vedea acum rezultatele.


Comments