Cum sa actionezi in caz de inundatii - reguli de comportament

Cum sa actionezi in caz de inundatii - reguli de comportament

Cum sa actionezi in caz de inundatii - reguli de comportament


Vremea trece in aceste zile printr-o perioada a extremelor. In ultimele ore, Bucurestiul si mai multe judete din tara s-au aflat sub avertizare de instabilitate atmosferica. Vantul puternic a smuls acoperisurile unor case, a doborat copaci si stalpi de electricitate in mai multe zone, in timp ce ploile torentiale au adus cantitati uriase de apa, provocand inundatii.


Inundatiile pot avea consecinte devastatoare, motiv pentru care intelegerea cauzelor, tipurilor si efectelor acestora, alaturi de respectarea regulilor de comportament in astfel de situatii, poate contribui in mod semnificativ la reducerea riscurilor si la protejarea de vieti omenesti si a bunurilor. Pregatirea si constientizarea acestor fenomene naturale sunt esentiale pentru a face fata oricaror evenimente extreme. De aceea, in continuare iti vom spune care sunt recomandarile autoritatilor in caz de inundatii si ce reguli de comportament trebuie respectate.


Ce sunt inundatiile si cat pot dura


Termenul de inundatii se refera la acele fenomene naturale care se manifesta prin acoperirea cu un strat de apa, in stagnare ori in miscare, a unor terenuri care de regula sunt uscate. Prin dimensiunea si durata sa, o inundatie provoaca victime umane si distrugeri materiale care deregleaza buna desfasurare a activitatilor social-economice si distrug infrastructura din zona afectata. Inundatiile pot fi cauzate fie de cresterea debitelor raurilor, ploilor torentiale, mareelor inalte, fie prin topirea rapida a zapezii.


In general, inundatiile dureaza ore sau chiar zile pentru a se dezvolta, oferind locuitorilor timp sa se pregateasca sau sa evacueze. Insa, alteori, inundatiile se dezvolta rapid si cu putine avertismente. Inundatiile sunt al doilea cel mai raspandit dezastru natural de pe Pamant, dupa incendiile de vegetatie, potrivit National Geographic.


Ce efecte pot avea inundatiile


Cele mai grave efecte pe care le pot avea inundatiile sunt pierderile de vieti omenesti. In acelasi timp, in timpul acestor fenomene naturale sunt distruse case, infrastructuri, recolte si echipamente industriale, in timp ce apele de suprafata se pot contamina prin antrenarea in albiile raurilor a deseurilor de pe malurile apelor, prin descompunerea animalelor inecate si transportate de viituri sau prin ruperea conductelor de transport a produselor petroliere.


Romania este predispusa la inundatii si alunecari de teren

Victimele inundatiilor pot ramane saptamani intregi fara apa potabila, curent sau igiena. De asemenea, cand au loc inundatii se produce o degradare a mediului ambiant, care consta in eroziunea solului si in distrugerea habitatelor naturale. Atunci cand un rau iese din matca ori cad ploi in cantitati uriase, multe structuri nu pot rezista fortei apei, iar poduri, case, copaci si masini pot fi luate si duse de ape.


Nu in ultimul rand, inundatiile pot provoca pagube economice indirecte, care constau in intreruperea temporara sau permanenta a proceselor de productie, in intarzieri ivite in livrarea produselor si chiar in reducerea exportului. Mai pot interveni costuri suplimentare de transport, cele de aparare si protectie prin masurile specifice adoptate in timpul inundatiilor, precum si costuri de reconstructie si de recuperare care pot fi uriase.


Cum se produc inundatiile


Aparitia inundatiilor este cauzata in primul rand de o serie de factori naturali care au legatura cu conditiile climatice care genereaza cantitati mari de precipitatii si furtuni. O inundatie se poate produce in mai multe moduri. Cel mai frecvent este atunci cand raurile sau cursurile de apa repezi isi depasesc malurile, iar in acest caz avem de-a face cu inundatii fluviale.


Ploile abundente, care depasesc capacitatea de drenaj a solului si infrastructurii, sau un baraj ori un dig rupt pot determina, de asemenea, cresterea debitului unui rau si il pot face sa se reverse pe terenul din apropiere. Acesta poarta denumirea de campie inundabila.


Totodata, la inceput de primavara, topirea rapida a zapezii in munti intr-un loc vulnerabil poate sa duca la cresterea debitelor raurilor si, implicit, la inundatii. De asemenea, despaduririle efectuate de om de-a lungul timpului au modificat semnificativ o serie de verigi ale circuitului hidric si, drept urmare, au favorizat o scurgere mai puternica a apelor pe versanti.


Ca urmare, amplitudinea viiturilor a crescut, de unde si niveluri mai mari si o sporire a pericolului de inundare a terenurilor joase din lungul raurilor. Inundatiile de coasta, denumite si inundatii costiere, au loc atunci cand o furtuna mare sau un val tsunami determina marea sa se reverse pe uscat. Inundatiile pot aparea si in zonele urbane din cauza sistemelor de drenaj inadecvate, mai precizeaza sursa citata.


De ce au loc inundatii in Romania


Tara noastra este predispusa la inundatii si alunecari de teren din mai multe motive. Romania are un relief variat, cu munti, dealuri si campii, fiind traversata de numeroase rauri, inclusiv Dunarea, care este unul dintre cele mai mari fluvii din Europa.


Apoi, variatiile climatice, inclusiv precipitatiile abundente si topirea rapida a zapezii odata cu venirea primaverii, contribuie la cresterea riscului de aparitie a inundatiilor. In plus, schimbarile climatice au dus la cresterea frecventei si intensitatii evenimentelor meteorologice extreme. Insa, inundatiile sunt provocate in mare parte de defrisarile masive in bazinele hidrografice.


Padurile au un rol important in protejarea versantilor de eroziune, insa in absenta acestora, versantii se prabusesc si apar torentii care distrug maluri, colmateaza albiile raurilor si conduc la revarsari de ape devastatoare. De asemenea, constructiile necontrolate care se fac in zonele inundabile si gestionarea inadecvata a barajelor si a digurilor reprezinta la randul lor cauze ale inundatiilor.


Reguli de comportament in caz de inundatii


Regulile de baza in caz de inundatii care trebuie respectate includ invatarea semnalelor de alarmare transmise prin sistemul protectiei civile, ascultarea informatiilor oficiale si a buletinelor meteorologice, comunicarea autoritatilor locale a inundatiilor, alunecarilor de teren si accidentelor majore, pastrarea la indemana a unui stoc de provizii pentru cateva zile si introducerea alimentelor in bagaj in caz de evacuare pentru a putea fi folosite pe drum.


Respecta recomandarile autoritatilor in caz de inundatii

De asemenea, in caz de viitura, daca te afli in apropierea apei, vei simti un curent de aer neobisnuit. In acel moment se recomanda sa ajungi pe un loc cat mai inalt pentru a evita pe cat posibil impactul cu torentul de apa. De asemenea, este important sa nu fugi si nici sa inoti pentru ca exista riscul sa faci hipotermie.


Este important de stiut ca oamenii prinsi de viituri in locuri izolate nu au murit niciodata de frig sau de foame, ci din cauza ca au incercat sa infrunte apele involburate. In cazul in care ai ramas izolat cu un grup, pozitia optima este de doi cate doi, asezati spate in spate, deoarece in acest fel se reduc pierderile de caldura, potrivit isuarges.ro. In plus, economiseste lumina si hrana si pune repere pentru a urmari evolutia nivelului apelor.


Ce faci dupa producerea inundatiei


Nu uita ca singura salvare in caz de inundatii vine din partea echipei de salvare care actioneaza in zona dupa retragerea apelor. Iata ce trebuie sa faci dupa producerea dezastrului:


Respecta indrumarile si comunicarile organelor de protectie civila;
Intra cu foarte multa precautie in interiorul cladirilor avariate sau slabite;
Nu intra cu torte sau cu lumanari in cladirile inundate;
Nu atinge firele electrice cazute sau rupte;
Daca simti miros de gaze, deschide toate ferestrele si usile, inchide robinetul principal de gaze si paraseste casa imediat;
Daca aparatele electrice sunt ude, intrerupe sursa principala de curent, usuca-le si in final refoloseste-le;
Daca esti sfatuit sa evacuezi, fa-o cu promptitudine;
Verifica rezervele de apa si de hrana inainte de a le folosi;
Nu consuma alimente care au intrat in contact cu apa de inundatie;
Nu impiedica actiunile de interventie;
Anunta rudele ca esti in siguranta, altfel autoritatile pot pierde timp cautandu-te;
Nu transmite zvonuri sau stiri exagerate despre pagube si stricaciuni.

Cum procedezi daca inundatia te surprinde acasa


Muta obiectele care se pot misca in partea cea mai de sus a casei. Deconecteaza aparatele, paraseste locuinta si mergi spre etaje superioare, acoperisuri, inaltimi.
Adu in casa sau aseaz-le culcate la pamant intr-un loc sigur mobila de curte, uneltele de gradina sau alte obiecte care se pot muta si pot fi luate de apa sau suflate de vant.
Blocheaza ferestrele pentru a le proteja de vanturi puternice, apa, obiecte plutitoare sau aluviuni.
Evacueaza animalele si bunurile valoroase in locuri de refugiu prestabilite.
Inchide apa, gazul si instalatiile electrice, iar apoi incuie usile si ferestrele.
Nu stoca saci de nisip pe partea exterioara a peretilor casei, ci mai bine permite apei sa curga liber prin fundatie sau, daca esti sigur ca vei fi inundat, inunda fundatia in mod controlat.

Ce faci daca se ordona evacuarea


Potrivit sursei citate, in acest caz, trebuie sa respecti ordinea de evacuare stabilita, si anume copili, batranii, bolnavii si, in primul rand, persoanele din zonele cele mai periclitate. De asemenea, inainte de parasirea locuintei, intrerupe alimentarea cu apa, gaze, energie electrica si inchide ferestrele. Scoate animalele din gospodarie si condu-le catre locurile care ofera protectie. In plus, ia cu tine documentele personale, alimente, apa, trusa sanitara, un mijloc de iluminat, un radio. Dupa sosirea la locul de refugiu, comporta-te cu calm, ocupa locurile stabilite, supravegheaza si protejeaza copiii si respecta masurile stabilite.


Cum actionezi la revenirea acasa


Nu intra in locuinta in cazul in care aceasta a fost avariata sau a devenit insalubra si nu atinge firele electrice. Totodata, nu consuma apa de la sursa, ci doar daca aceasta a fost fiarta si consuma alimente numai dupa ce au fost in prealabil curatate, fierte si, dupa caz, controlate de catre organele sanitare. La fel de important este sa nu folosesti instalatiile de apa, de gaze si cele de electricitate decat cu aprobarea autoritatilor competente. Acorda ajutor victimelor surprinse de inundatii si, totodata, executa lucrari de inlaturare a urmarilor inundatiei, de curatire a locuintei si mobilierului, de dezinfectare a incaperilor si de reparare a avariilor. La final, sprijina moral si material persoanele afectate de inundatii prin gazduire, donare de bunuri materiale, alimente si medicamente, se mai precizeaza pe site-ul isuarges.ro.


Afla si cum te protejezi de canicula!


Comments