Cum sa faci branza de vaci acasa

Cum sa faci branza de vaci acasa

Cum sa faci branza de vaci acasa


Branza de vaci este ingredientul ce poate completa o multime de retete dulci si sarate, dar care poate fi consumata si simpla, ca atare. Reteta de branza de vaci se prepara usor si acasa, iar mai jos iti spunem de ce ingrediente ai nevoie si ce ai de facut pas cu pas. Cum sa faci branza de vaci acasa.


Daca iti doresti un gust proaspat de branza de vaci, il poti obtine din cateva ingrediente chiar la tine acasa. Modul de preparare este foarte simplu. Citeste cum sa faci branza de vaci acasa.


Cum sa faci branza de vaci acasa


Reteta pentru branza de vaci cremoasa


Ingrediente


2 l lapte proaspat;
Zeama de la o lamaie;

Mod de preparare


Vei incepe cu fierberea laptelui proaspat, intr-o cratita incapatoare, la foc mic. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga zeama de lamaie, dar in doua transe, amestecand rapid pana cand vei observa ca zerul incepe sa se limpezeasca, iar materiile solide se vor aduna intr-un singur loc sub forma de bulgarasi.


Laptele se ia de pe foc in acel moment. Nu se lasa mai mult la temperaturi inalte, deoarece branza va fi mai tare cu cat este mai mult expusa la caldura.


Se va pune o panza speciala pentru strecurat branza intr-o strecuratoare pe care o vei aseza deasupra unui vas. Vei rasturna continutul pe care l-ai pregatit si vei strange in panza bulgarasii de branza de vaci.


Daca iti doresti o branza mai uscata, atunci, dupa ce se raceste, mai poti pune branza in panza si o mai poti stoarce bine. Poti aseza ulterior si o greutate peste branza pentru a se intari.


Branza de vaci proaspata pe care tocmai ai facut-o se infoliaza bine si se depoziteaza intr-un recipient care se inchide etans. Se pastreaza la frigider pentru o saptamana, timp in care poate fi consumata.



Branza dulce de vaci facuta in casa cu otet


Ingrediente


2 l lapte proaspat;
60 ml otet de mere (aprox 4 linguri);
1/2 lingurita de sare.

Mod de preparare


Laptele se pune intr-o cratita incapatoare si se lasa la foc mic pana cand ajunge in punctul de fierbere. Se adauga si sarea in lapte si se amesteca.


Cand iei vasul cu lapte de pe foc, poti adauga otetul de mere si amesteci bine toata compozitia. Se lasa laptele sa se raceasca pentru 30 de minute, timp in care branza isi formeaza bulgarasii si incepe sa se aleaga zerul.


Dupa acest timp, se ia o bucata de panza sau tifon mai des si se strecoara laptele prin ea. Se leaga bine panza si se atarna deasupra unui vas, acolo unde se va stange restul de zer ce picura din branza. Se lasa la scurs pentru cateva ore, timp in care se va omogeniza branza.


Branza de vaci este gata si poate fi pastrata la frigider timp de o saptamana. Poate fi consumata simpla, ca atare, dar si adaugata in diferite retete de placinte cu branza, salate, reteta de omleta sau deserturi.


Branza de vaci cu calciu lactic pentru bebelusi


Ingrediente


1 l lapte proaspat;
6 pastile de calciu lactic.

Mod de preparare


Laptele se pune la fiert intr-un vas incapator si se lasa la foc mic pana cand este fierbinte. Se ia apoi de pe foc, se adauga pastilele de calciu bine sfaramate si se amesteca intens, rapid, pana cand pastilele sunt absorbite de lapte.


Se pune apoi vasul cu lapte din nou pe foc pentru 2-3 miute, timp in care se amesteca intens, apoi se lasa deoparte pentru 30 de minute, timp in care se va forma branza.


Dupa acest timp, tot continutul se strecoara prin tifon si se lasa la scurs, deasupra unui vas.


Branza de vaci pregatita in casa se pastreaza la frigider si poate fi adaugata in retetele bebelusilor timp de o saptamana.


Trucuri de care sa tii cont atunci cand faci branza de vaci acasa


Alege intotdeauna lapte de vaca de calitate, gras si proaspat, de la producatori. Cu cat laptele pe care il adaugi in reteta este mai slab, cu atat vei obtine mai putina branza de vaci;


Daca nu ai posibilitatea sa obtii lapte proaspat, nu folosi in reteta lapte UHT, deoarece acest tip de lapte are o capacitate redusa de coagulare;


Cand pregatesti reteta de branza de vaci, nu aduce niciodata laptele in punctul de fierbere pentru a evita prinderea acestuia de fundul vasului;


Branza de vaci proaspata poate fi facuta si fara zeama de lamaie, insa pentru a se prinde laptele si pentru a se forma bulgarasii, este nevoie sa fie lasat la temperatura camerei timp de 36 de ore. Cu cat aerul din incapere este mai cald, cu atat laptele se va prinde mai repede. Ulterior, laptele se pune la foc mic si reteta de branza de vaci se pregateste la fel cum am precizat in reteta de mai sus.


Citeste si: Cele mai bune retete de risotto


Sursa foto: 123rf.com


Comments