Cum sa faci sapun de casa. Retete pentru sapun natural facut in casa

Cum sa faci sapun de casa. Retete pentru sapun natural facut in casa

Cum sa faci sapun de casa. Retete pentru sapun natural facut in casa


Compozitia hranitoare si textura fina a sapunului poate fi obtinuta si acasa datorita ingredientelor delicate pe care le poti pregati chiar tu. Invata cum sa faci sapun de casa.


Sapunul natural facut in casa este optiunea ideala pentru a inlocui produsele cosmetice din comert. Mai jos iti propunem cateva retete de sapun de casa cu proprietati hidratante si actiune delicata. Cum sa faci sapun de casa.


Masuri de siguranta pentru a face sapun de casa


Lesia folosita in compozitia sapunului de casa este un acid puternic care, in contact cu pielea, poate cauza arsuri. Din acest motiv, in momentul folosirii ei este nevoie de atentie sporita.
Foloseste intotdeauna echipament de protectie atunci cand folosesti soda caustica. In timpul procesului de realizare a sapunului de casa este necesar sa porti manusi si sa-ti protejezi ochii cu ochelari, dar si imbracaminte adecvata care sa-ti acopere pielea.
Vasele folosite la realizarea sapunului trebuie sa fie rezistente la caldura. Nu sunt indicate vasele de aluminiu sau plastic.
Prepararea sapunului de casa se face intr-un spatiu bine aerisit, de preferat afara, ori intr-un spatiu foarte bine ventilat.
Nu inhala vaporii toxici care se emana in timpul procesului de dizolvare a sodei caustice.
Un sapun de casa este cu atat mai bun cu cat sta mai mult la maturare. In acest fel, compusii din el se stabilizeaza.
Cum sa faci sapun de casa

Etape de preparare a sapunului


Cantitatea de soda si dizolvarea ei


Cantitatea de soda se calculeaza astfel incat sa existe un exces de grasime de cel putin 5-8% si depinde de fiecare reteta in parte. In momentul dizolvarii, solutia ajunge la o temperatura de peste 100 de grade Celsius si trebuie lasata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de aproximativ 38 de grade Celsius.


Cantitatea de ulei si incalzirea lui


Cantitatea de ulei se foloseste intocmai conform retetei. Se pune un vas cu apa fierbinte pe foc, iar in vas se scufunda vasul in care au fost amestecate in prealabil uleiurile. Se asteapta dizolvarea lor, apoi se lasa la racit pana ajung la temperatura de 38 de grade Celsius.


Compozitia sapunului


Peste uleiurile esentiale se adauga usor soda la aceeasi temperatura si se amesteca bine totul timp de 15 minute, dupa care se face pauza de inca 15 minute si se continua amestecarea in reprize de cate 5 minute, cu 15 minute pauza intre ele. Compozitia trebuie sa capete consistenta asemanatoare cu cea a smantanei sau a maionezei.


Turnarea sapunului in forme


Pentru inceput, se tapeteaza formele cu hartie de copt sau folie de aluminiu si se toarna incet compozitia, dar cu grija sa nu ramana bule de aer. Deasupra se pune o alta hartie de copt si se inveleste forma intr-un prosop, dupa care se lasa la pastrat intr-un loc calduros.


Scoaterea din forme si maturarea


Sapunul se lasa in forme cel putin o zi, iar cand se scoate se folosesc manusi pentru ca inca este coroziv. Se taie in bucati mai mici si se pune la uscat/maturat pentru aproximativ o luna, timp in care se intoarce pe toate fetele pentru a se usca in totalitate.


Cum se face sapunul acasa

Forme in care se pune sapunul facut inc a

Retete pentru sapun de casa


Ingrediente


250 ml ulei vegetal. Poate fi ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de argan, ulei de jojoba, etc; 125 ml apa rece; 30 ml soda caustica;

Cum sa faci sapun de casa


Apa se pune intr-un vas termorezistent si se adauga treptat soda caustica. Uleiul vegetal trebuie sa fie la temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius. Odata ajunse la temperatura potrivita, combina mixul de apa si soda cu uleiul vegetal si amesteca incet si constant pana compozitia ajunge la consistenta maionezei.


Amestecul obtinut pune-l in forma aleasa, acopera totul cu un prosop si lasa-l sa se odihneasca timp de 18-24 de ore. Dupa acest timp, sapunul poate fi scos din forme si poate fi taiat in bucatele mai mici. Dupa ce este taiat, se lasa sa se usuce pe toate partile pana la 3 - 4 saptamani, inainte de a fi folosit.


Reteta sapun de casa natural cu lavanda


Ingrediente


500 ml ulei de masline; 195 ml de apa; 100 ml ulei de cocos; 80 gr lesie (hidroxid de sodiu); 30 gr soda caustica; 10 gr ulei esential de lavanda.

Mod de preparare


Intr-un vas rezistent la caldura se pune apa, se adauga lesia si se amesteca. Dupa ce se dizolva lesia, se lasa amestecul deoparte sa se raceasca. Intre timp, se topeste uleiul de cocos si se amesteca cu uleiul de masline. Se adauga uleiurile peste amestecul de lesie, cand acesta este complet racit.


Cand lesia a fost incorporata complet cu uleiurile, se amesteca pana cand amestecul capata consistenta unei maioneze, dupa care se adauga uleiul esential de lavanda.


Continutul se toarna in forma de sapun aleasa pe care ai tapetat-o inainte cu folie alimentara sau foaie de copt. Recipientul se acopera cu un prosop si se lasa deoparte pentru 24 de ore. Se scoate cu grija sapunul din forma si se taie in bucatele mai mici, dupa cum doresti. Se mai lasa deoparte sa se usuce pe toate partile pentru cateva saptamani.


Sapun de casa
Cum sa faci sapun de casa. Retete pentru sapun natural facut in casa
Retete pentru sapun natural facut in casa
Sapun natural facut in casa
Cum sa faci sapun de casa din ingrediente naturale

Reteta sapun de casa cu ulei esential de portocala


Ingrediente


320 ml ulei de masline; 160 ml apa distilata; 150 ml ulei de cocos; 65 gr soda caustica; 50 ml ulei esential de portocala; 2-4 lingurite suc de portocala.

Cum sa faci sapun de casa


Soda caustica se topeste in apa distilata. Uleiurile esentiale se incalzesc si se lasa sa ajunga la temperatura de 37 - 38 de grade Celsius. Se amesteca uleiurile cu soda, se adauga sucul de portocala si se amesteca totul pentru a se incorpora ingredientele. Toata compozitia se toarna in forme de sapun si se lasa la uscat pentru 1-3 zile.


Se scoate din forme si se taie in functie de preferinte dupa care, sapunul obtinut se poate pune in foi de hartie si se mai poate lasa la uscat pana la patru saptamani.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments