Cum sa mananci painea fara sa te ingrasi. Sfaturi care te pot ajuta

Cum sa mananci painea fara sa te ingrasi. Sfaturi care te pot ajuta

Cum sa mananci painea fara sa te ingrasi. Sfaturi care te pot ajuta

Stim cu totii ca painea, cartofii, pastele, orezul fac parte din categoria alimentelor "cu greutate" pe care trebuie sa le introducem cu masura in alimentatie noastra.

Alimentele care contin amidon sunt painea, cartofii orezul, si iata o modalitate de a le pregati astfel incat sa nu ingrase, cu mentiunea ca trebuie consumate in cantitati rezonabile. De ce amidodul ingrasa? Ei bine, el este un carbohidrat, adica o molecula foarte lunga, compusa din molecule de glucoza. Este ca un tren cu mai multe vagoane. Cand amidonul ajunge in intestin el nu se poate absorbi in sange, pentru ca nu poate trece de mucoasa intestinala. Asa ca enzimele de la nivelul intestinului taie aceste molecule de amidon, le desfac in molecule de glucoza si astfel se absorb in sange. Astfel, glicemia creste.

Cand consumul de carbohidrati este intr-o cantitate prea mare si se produce pe perioade mai mare de timp, nivelul zaharului in sange creste. De aceea este necesar, fie sa reducem consumul de carbohidrati, fie sa facem in asa fel ca acestia sa ajunga in sange intr-o cantitate cat mai mica.

Painea alba are un indice glicemic de 85. Amidonul, ca atare, are un indice glicemic de 95. Orezul are un indice glicemic are in jur de 85-90. Toate aceste alimente au un INDICE GLICEMIC mare.

Cum facem sa le scadem indicele glicemic la aceste alimente?

Prin racire amidonul devine retrograd si este diferit absorbit de organism. Asadar inainte de consum, painea se recomanda a fi introdusa in congelator si inghetata. Si astfel, painea nu mai ingrasa. Atentie, NU aluatul trebuie bagat in congelator, ci aluatul preparat, adica incalzit, gatit si apoi ulterior congelat.

Nu se consuma painea proaspata sau calda. Ci ea trebuie sa fie congelata si apoi pusa la toaster. Asta nu inseamna ca painea NU ingrasa deloc, ci ca indicele glicemic va fi mai mic, pana la 30.

Mananca portii rezonabile de paine si fii constient de cantitatea totala de carbohidrati consumata pe parcursul zilei. In loc sa consumi mai multe felii de paine la o masa, incearca sa te limitezi la una sau doua felii dupa ce in prealabil a fost congelata. Atentie! Ceea ce pui pe paine sau intre felii poate adauga multe calorii si grasimi.

Sursa: Impactul inghetarii si prajirii asupra raspunsului glicemic al painii albe

Comments