Cum sa te bronzezi la plaja fara sa te arzi

Cum sa te bronzezi la plaja fara sa te arzi

Cum sa te bronzezi la plaja fara sa te arzi


Foarte multe persoane viseaza la o piele bronzata, maslinie, insa cu totii stim ca razele soarelui pot fi si foarte periculoase. Este posibil sa ne bronzam fara sa ne expunem in mod nociv pielea la razele UV? Afla cum sa te bronzezi mai rapid, fara sa te arzi:


Ce inseamna, de fapt, ca ne bronzam


Cu totii stim ca ne bronzam cand pielea intra in contact cu razele ultraviolete (razele UV). Cele doua tipuri de raze UV sunt UVA si UVB.


Pielea are trei straturi majore:


Epiderma. Stratul superior, pe care il putem vedea, si care este responsabil de protectia impotriva factorilor externi.
Derma. Al doilea strat, stratul mijlociu si contine fibre de colagen si elastina care ofera fermitate si elasticitate pielii.
Tesutul subcutanat. Al treilea si ultimul strat - hipodermul. Este stratul de grasime subcutanata care actioneaza ca o izolatie termica si ofera suport pentru derma.

UVA este tipul de lumina care duce la bronz. Acestea ajung in straturile inferioare ale epidermei, determinand pielea sa produca un pigment maro numit melanina. Melanina este produsa de celule numite melanocite.


Melanina este efortul pielii de a bloca daunele cauzate de razele UVA. Cu cat te expui mai mult la soare, cu atat corpul produce mai multa melanina.


Razele UVB provoaca arsuri solare. Ele ard doar straturile superioare ale epidermei.


Fiecare persoana este unica cand vine vorba de cat de mult se va bronza. Unii oameni se vor arde aproape imediat, iar altii se vor arde rar. Acest lucru se datoreaza in mare parte melaninei, pigmentul responsabil pentru bronzare care se gaseste in par, piele si chiar in ochi.


Persoanele cu pielea mai inchisa au mai multa melanina si tind sa bronzeze cu o culoare mai intensa. Tocmai de aceea, persoanele cu tenul inchis la culoare nu se ard la soare la fel de usor ca cele cu piele deschisa. Dar fara protectie solara sau alta protectie, oricine este vulnerabil la razele daunatoare ale soarelui.


Afla mai multe Sfaturi pentru ingrijirea pielii in sezonul cald


Cum ne poate afecta bronzul sanatatea


Expunerea la soare poate ajuta in obtinerea de vitamina D si poate imbunatati starea de spirit. De asemenea, ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale si ne poate ajuta sa dormim mai bine. Dar expunerea neprotejata la soare poate fi de asemenea si foarte daunatoare pentru piele.


Bronzul poate determina schimbari permanente ale pielii. Expunerea pe termen lung la soare poate deteriora grav pielea si o poate imbatrani prematur. Bronzul poate provoca pete intunecate si riduri.


Razele UVA pot provoca, de asemenea, un cancer de piele numit melanom, care, in unele cazuri, poate fi mortal. Cand melanomul nu este detectat, se poate raspandi rapid in tot corpul, infectand alte organe.?


Razele UVB provoaca doua tipuri de cancer de piele: carcinomul bazocelular si cel scuamos.


Crema de protectie solara poate reduce riscul de cancer de piele si va permite sa petreceti in siguranta timp in aer liber.


Cum sa te bronzezi la plaja fara sa te arzi


Un lucru important de stiut atunci cand ne dorim sa fim foarte bronzati este ca melanina - cea care produce bronzul - este creata in mod natural de organism pentru a proteja straturile profunde ale pielii de deteriorare. Deci retineti ca, chiar daca nu va ardeti, soarele tot va dauneaza pielii atunci cand va bronzati.


Tinand cont de aceste lucruri, exista totusi posibilitati de a ne bronza mai repede, scurtand totusi durata de expunere la soare. Sigur, intensitatea bronzului, asa cum am vazut, va varia foarte mult de la persoana la persoana.


Iata cateva sfaturi despre cum sa te bronzezi fara sa te arzi:


Utilizati protectie solara cu un SPF de 30. Purtati intotdeauna o protectie solara cu protectie UV cu spectru larg de cel putin 30 SPF. Nu utilizati niciodata un ulei de bronzare care nu contine protectie solara.


Asigurati-va ca aplicati protectie solara in decurs de 20 de minute de cand sunteti afara. Un SPF de 30 este suficient de puternic pentru a bloca razele UVA si UVB, dar nu atat de puternic incat sa nu te bronzezi. Acoperiti-va corpul cu o cantitate generoasa de protectie solara.


Schimbati frecvent pozitiile. Acest lucru va va ajuta sa evitati arderea unei parti a corpului.


Mananca alimente care contin beta caroten. Alimente precum morcovii, cartofii dulci si kale te pot ajuta sa te bronzezi fara sa te arzi. Sunt necesare mai multe cercetari, dar unele studii arata ca beta-carotenul poate ajuta la reducerea sensibilitatii la soare la persoanele cu boli fotosensibile.


Utilizati si uleiuri cu SPF natural. Acestea nu ar trebui sa inlocuiasca protectia solara normala, insa este bine de stiut ca anumite uleiuri precum avocado, nuca de cocos, zmeura si morcov pot fi folosite pentru o doza suplimentara de hidratare si protectie SPF.


Nu stati afara mai mult decat capacitatea pielii de a crea melanina. Melanina este pigmentul responsabil de bronzare. Toata lumea are un punct de limitare a melaninei, care este de obicei de 2 pana la 3 ore. Cu alte cuvinte, acesta este maximul de bronz pe care il poti obtine intr-o zi. Daca stai sa te bronzezi peste acel punct, iti vei pune pielea in pericol.


Mananca alimente bogate in licopen. Exemplele includ rosiile, guava si pepenele verde. Unele studii au constatat ca licopenul ajuta la protejarea naturala a pielii impotriva razelor UV.


Alege-ti cu intelepciune timpul de bronzare. Daca scopul tau este sa te bronzezi rapid, soarele este de obicei cel mai puternic intre pranz si 3 p.m. Retineti, totusi, ca, in timp ce soarele este cel mai puternic in aceasta perioada, va produce cele mai multe daune pielii din cauza puterii razelor si este probabil ca expunerea in acest interval sa creasca riscul de cancer de piele. Daca ai pielea deschisa, cel mai bine este sa te bronzezi dimineata sau dupa ora 16.00. pentru a evita arderea.


Luati in considerare un top fara bretele. Acest lucru va poate ajuta sa obtineti un bronz uniform, fara linii.


Cautati umbra. Scurtele pauze in care pielea se mai racoreste vor reduce probabilitatea de a va arde.


Pregateste pielea inainte de a te bronza. Pregatirea pielii inainte de a va expunde la soare poate ajuta bronzul sa dureze mai mult. Incercati sa va exfoliati pielea inainte de a va bronza. Pielea care nu a fost exfoliata are mai multe sanse sa se cojeasca. Utilizarea unui gel de aloe vera dupa bronzare poate ajuta, de asemenea, sa dureze mai mult bronzul.


Sfaturi pentru a preveni arsurile solare


Arsurile solare sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (UV) emise de soare. Aceste radiatii pot deteriora celulele pielii si pot duce la inflamatii, roseata si durere. Arsurile solare sunt un indicator al afectarii pielii si pot avea consecinte pe termen scurt si lung asupra sanatatii.


Bronzul poate fi usor mai sigur daca expunerea este pentru o perioada foarte scurta de timp, beti apa, purtati protectie solara cu un SPF de cel putin 30 pe piele si buze si va protejati ochii.


Ce sa evitati:


sa adormiti la soare
sa aplicati un SPF mai mic de 30
consumul de alcool, care poate fi deshidratant si duce la o deterioare mai rapida a pielii

Nu uitati sa:


Reaplicati crema de protectie solara la fiecare 2 ore si dupa ce ati intrat in apa.
Aplicati SPF pe scalp, talpa si degete, urechi si alte locuri pe care le puteti rata cu usurinta.
Beti multa apa, purtati o palarie si protejati ochii purtand ochelari de soare.

Daca vrezi sa stii cum sa te bronzezi fara sa te arzi, ei bine, hidratarea este un aspect crucial al ingrijirii pielii. Este important sa aplici o crema hidratanta adecvata tenului tau in fiecare zi. Acest lucru va ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in piele si va preveni uscarea si imbatranirea prematura. In perioada calda, pielea poate pierde mai multa umiditate, asa ca asigura-te ca o hidratezi suficient.


Foloseste o lotiune sau o crema hidratanta lejera, cu proprietati de hidratare intensa. Daca ai pielea uscata, poti opta pentru produse care contin ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina. De asemenea, este important sa consumi suficiente lichide pentru a mentine hidratarea din interior.


Afla mai multe Sfaturi si remedii eficiente pentru arsuri solare


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments