Cum scapi rapid de sughit. Trucuri care te scot de situatii jenante

Cum scapi rapid de sughit. Trucuri care te scot de situatii jenante

Cum scapi rapid de sughit. Trucuri care te scot de situatii jenante

Exista nenumarate trucuri pe care oamenii le folosesc pentru a scapa de ele, de la respiratia intr-o punga de hartie pana la consumul unei lingure de zahar. Dar ce remedii functioneaza de fapt?

Nu exista multe studii care sa evalueze eficacitatea diferitelor remedii pentru sughit. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt sustinute de secole de dovezi anecdotice. In plus, unele dintre cele mai populare remedii iti stimuleaza nervii vagi sau frenici, care sunt conectati la diafragma.

Cauze

Sughitul apare atunci cand diafragma incepe sa creasca involuntar. Diafragma este un muschi mare care va ajuta sa inspirati si sa expirati. Cand ai spasme, inspiri brusc, iar corzile vocale se inchid, ceea ce provoaca un sunet distinctiv.

In cele mai multe cazuri, ele vin si pleaca repede. Factorii stilului de viata care pot provoca sughit includ:

- mananca prea mult sau prea repede,- bauturi carbogazoase,- mancaruri picante,- fiind stresat sau entuziasmat emotional,- consumul de alcool,- fiind expus la schimbari rapide de temperatura.

Cum sa scapi de sughit

Aceste sfaturi sunt destinate unor crize scurte de sughit. Daca aveti sughit cronic care dureaza mai mult de 48 de ore, discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta poate fi un semn al unei afectiuni de baza care necesita tratament.

Tehnici de respiratie si postura

Uneori, o schimbare a respiratiei sau a posturii va poate relaxa diafragma.

Practicati respiratia masurata. Perturbati sistemul respirator cu o respiratie lenta si masurata. Inspirati numarand pana la cinci si expirati numarand pana la cinci.

Tine-ti respiratia. Inspirati o inghititura mare de aer si tineti-l timp de aproximativ 10 pana la 20 de secunde, apoi expirati incet. Repetati dupa cum este necesar.

Respirati intr-o punga de hartie. Puneti o punga de pranz de hartie peste gura si nas. Inspirati si expirati incet, dezumflati si umflati punga. Nu folositi niciodata o punga de plastic.

Imbratiseaza-ti genunchii. Asezati-va intr-un loc confortabil. Du-ti genunchii la piept si apleca-te inainte. Acest lucru comprima si pieptul punand presiune pe diafragma.

Foloseste manevra Valsalva. Pentru a face aceasta manevra, incercati sa expirati in timp ce va ciupiti nasul si tinand gura inchisa.

Puncte de presiune

Punctele de presiune sunt zone ale corpului care sunt deosebit de sensibile la presiune. Aplicarea unei presiuni asupra acestor puncte cu mainile poate ajuta la relaxarea diafragmei sau la stimularea nervilor vagi sau frenici.

Trage de limba

Tragerea de limba stimuleaza nervii si muschii gatului. Prinde-ti varful limbii si trage-l usor inainte o data sau de doua ori.

Strange-ti nasul

Maseaza-ti usor artera carotida. Aveti o artera carotida de ambele parti ale gatului. Este ceea ce simti cand iti verifici pulsul atingandu-ti gatul. Intindeti-va, intoarceti-va capul la stanga si masati artera din partea dreapta intr-o miscare circulara timp de 5 pana la 10 secunde.

Lucruri de mancat sau de baut

Mancatul anumitor lucruri sau schimbarea modului in care bei poate ajuta, de asemenea, la stimularea nervilor vagi sau frenici.

Bea apa cu gheata. Sorbirea lent de apa rece poate ajuta la stimularea nervului vag.

Sugeti un cub de gheata. Suge cubul de gheata timp de cateva minute, apoi inghite-l odata ce se micsoreaza la o dimensiune rezonabila.

Bea apa din partea ,,gresita" a paharului.

Mananca niste zahar. Puneti un praf de zahar granulat pe limba si lasati-l sa stea timp de 5 pana la 10 secunde, apoi inghititi.

Suge o lamaie. Unii oameni adauga putina sare la o felie de lamaie. Clatiti-va gura cu apa pentru a va proteja dintii de acidul citric.

Pune o picatura de otet pe limba.

Alte remedii

Alte cateva remedii pe care le puteti incerca includ gargara cu apa sau adulmecarea sarurilor mirositoare.

Cand sa vezi un medic

Cele mai multe cazuri de sughit dispar in cateva minute sau ore. Daca aveti in mod regulat sughit sau aveti sughit care dureaza mai mult de 2 zile, discutati cu medicul dumneavoastra. Sughitul poate fi un semn al unei afectiuni de baza, cum ar fi:

- reflux gastroesofagian (GERD)

- accident vascular cerebral

- scleroza multipla

In plus, unele cazuri de sughit sunt mai incapatanate decat altele. Cand se intampla acest lucru, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente care sa ii ajute sa se opreasca. Medicamentele comune pentru sughitul cronic includ:

- baclofen (Gablofen),- clorpromazina (torazina),- metoclopramida (Reglan).

Prevenirea sughitului

Cazurile obisnuite de sughit care sunt declansate de factorii stilului de viata pot fi prevenite de obicei prin modificarea obiceiurilor tale. Daca observati ca anumite comportamente va cauzeaza sughitul, iata cateva lucruri de incercat:

- mancati cantitati mai mici per portie,- mananca mai incet,- evita alimentele picante,- nu bea alcool,- nu fuma,- nu mesteca guma- evitati bauturile carbogazoase,- nu consumati ceva rece imediat dupa ce ati consumat ceva fierbintepractica tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda sau meditatia pentru a reduce stresul,scriu cei de la Healthline.

Sursa text: Click.ro

Comments