Cum schimba Simona Halep istoria tenisului. WTA ia in considerare ,,clasamente speciale", cu jucatoa...

Schimbarea regulilor este luata in considerare dupa cazul foarte mediatizat al Simonei Halep, care a revenit marti la Miami Open cu un wildcard, dupa ce suspendarea de patru ani pentru dopaj i-a fost redusa la noua luni de TAS.

Spre deosebire de cazurile de accidentari grave sau de concediu de maternitate, jucatoarele suspendate pentru dopaj nu beneficiaza in prezent de un clasament protejat la intoarcere si, de multe ori, trebuie sa isi refaca de la zero cariera.

"Am inceput un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem ca este oportun sa analizam acest aspect", a declarat un purtator de cuvant al WTA. "Calendarul exact pentru orice potentiala modificare a regulilor si implementarea ulterioara a acestora va depinde de feedback-ul primit de la membrii nostri".

Halep a fost suspendata in octombrie 2022, dupa ce a fost depistata pozitiv cu roxadustat - un medicament interzis care stimuleaza productia de globule rosii - la US Open din acel an.

Jucatoarea a fost acuzata si de o alta incalcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli in pasaportul sau biologic al sportivilor, o metoda conceputa pentru a monitoriza diferiti parametri sangvini in timp pentru a descoperi un potential dopaj.

Dar Halep, care a negat cu tarie acuzatiile care i s-au adus, a primit permisiunea de a reveni la joc dupa ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis ca suspendarea sa ar trebui redusa la noua luni, perioada pe care o ispasise deja. Ea a fost invinsa cu 1-6, 6-4, 6-3 de Paula Badosa in runda inaugurala de la Miami.

Deocamdata, Halep, care nu este clasata, va trebui sa se bazeze pe wildcard-uri pentru a participa la cele mai mari turnee.

Britanica Tara Moore, fost numar unu mondial la dublu, a declarat la inceputul acestei luni pe X, fostul Twitter, ca s-ar putea sa ii fie mai greu sa isi reinvie cariera dupa ce a fost exonerata de incalcarea regulilor antidoping.

"Este grozav ca @Simona_Halep reuseste sa se repuna pe picioare atat de repede. Pacat ca nu este la fel pentru mine si pentru alte jucatoare care au fost exonerate si care nu sunt atat de sus pe totem", a spus Moore, care se afla pe locul 77 in cariera la dublu in iunie 2022, cand a fost fortata sa se retraga din activitate timp de 19 luni dupa ce a picat un test antidoping.

"WTA are nevoie de o regula conform careia, daca o jucatoare este gasita FARA VINA sau NEGLIJENtA, ar trebui sa primeasca macar un clasament)de protectie", a adaugat jucatoarea in varsta de 31 de ani, care a fost exonerata de dopaj in decembrie anul trecut, dupa ce a dovedit ca sursa testului sau pozitiv a fost carnea contaminata.

Asociatia Jucatorilor Profesionisti de Tenis (PTPA) a salutat demersul WTA de a lua in considerare o modificare a regulilor.

"Timpul si oportunitatile pierdute nu pot fi niciodata recuperate pe deplin", a declarat directorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar.

"Prin urmare, PTPA sustine ca sportivii exonerati de infractiuni de dopaj sa fie eligibili pentru un clasament special la revenirea lor in circuit.

"Am solicitat o astfel de regula in trecut si salutam luarea ei in considerare acum."

Comments