Cum se aranjeaza corect masa festiva de Paste. Petreceti in stil elegant Invierea Domnului

Cum se aranjeaza corect masa festiva de Paste. Petreceti in stil elegant Invierea Domnului

Fata de masa poate fi decorata cu motive de Paste, iepurasi sau oua colorate sau simpla, alba, mai ales daca masa este una formala. Important este sa armonizati fata de masa cu vesela si tacamurile. In dreapta farfuriilor se pun cutitele (de masa, de peste, de gustari). In fata farfuriilor se aseaza tacamurile, care se folosesc pentru servirea desertului: cutitul va sta cu taisul spre farfurie si cu manerul spre dreapta, apoi furculita asezata cu dintii in sus si manerul spre stanga si, ceva mai departe, lingurita cu manerul spre dreapta. Ordinea poate suferi modificari in functie de componenta desertului.

In privinta aranjarii servetelelor nu exista reguli stricte, ci va puteti pune imaginatia la incercare pentru a crea un suport inedit pentru tacamuri cu ajutorul servetelelor. Este important ca alegerea acestora sa se faca in functie de ocazie, de modelul fetei de masa si de alte accesorii. Paharele, in ordinea marimii lor, se aseaza tot in fata farfuriei, dupa tacamurile pentru desert se aseaza si paharele, in ordinea marimii lor (pentru apa minerala, pentru vin rosu, vin alb si pentru aperitiv), astfel incat ele sa fie utilizate de la dreapta spre stanga, in ordinea servirii bauturilor. In stanga farfuriei se aseaza furculitele (de masa, de peste, pentru gustari). Un lucru important de care trebuie sa tineti seama este sa nu aduceti la masa tacamuri si farfurii de care nu va fi deloc nevoie.

Florile nu trebuie sa lipseasca din niciun aranjament de masa festiv, dar important este sa nu stanjeneasca comunicarea vizuala intre invitati. Exista cateva reguli de urmat in ce priveste servirea la masa. Pe partea dreapta se servesc de obicei gustarile, bauturile aperitive, vinurile si apele minerale direct din sticle, inghetate in cupe, tort pe farfurioare, cafeaua, lichior. Pe partea stanga se serveste supa, precum si platourile cu preparatele de peste, fripturi insotite de garnituri. Este recomandabil ca pe langa masa festiva sa fie pusa si o masuta pentru servit, pe care se vor tine la indemana sticlele cu bauturi si ape minerale. Inainte de a servi desertul, se strang de pe masa garniturile cu condimente, solnitele si celelalte lucruri care nu mai sunt necesare, se curata masa de faramituri cu o maturica speciala sau cu un servetel, lasandu-se numai tacamurile pentru desert, paharele si scrumierele.

Deserturile, montate pe un platou Imediat se aduc paharele de lichior sau coniac, iar apoi se aduc deserturile, fie montate pe un platou, fie direct in farfuriile pentru desert. Unele fructe, precum merele, perele, strugurii se servesc direct din fructiere. Alte fructe, cum sunt capsunile, zmeura, fragii se servesc in compotiera, impreuna cu frisca si zahar. Dupa aceea se poate servi cafeaua in cesti, care se aduc pe tava si se pun iar farfurioare-suport.

Comments