Cum se pastreaza si se prepara alimentele in perioadele caniculare. Cele mai sigure locuri de unde p...

Produsele alimentare trebuie cumparate numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Nu trebuie achizitionate produse alimentare expuse la vanzare in locuri si conditii necorespunzatoare (pe strada, din portbagajul masinilor etc.) cu atat mai mult in cazul alimentelor usor perisabile - carne, peste, oua, lapte si produse lactate, se arata in comunicatul ANSVSA.

Consumatorii trebuie sa ia in considerare temperatura la care trebuie pastrate alimentele ce necesita pastrare la rece, sa verifice prospetimea in momentul achizitionarii si sa nu cumpere alimentele cu miros neplacut sau avand culoarea, consistenta modificata sau care prezinta mucegai pe suprafata.

Acestia sunt sfatuiti sa nu cumpere produse care poarta indicatiile "pastrati la frigider", "pastrati la rece" sau "pastrati in congelator" si care nu au fost depozitate in conditii de refrigerare sau congelare. Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie sa fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale, la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0 - +4 grade C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -18 grade C;

Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider trebuie ambalate separat iar cele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite.

Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate.

Fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.

"Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene vor verifica in special urmatoarele: expunerea la vanzare a produselor alimentare si in special a produselor de origine animala care trebuie sa se realizeze in locuri sau spatii care asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare; conditiile de manipulare, depozitare si transport al produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne proaspata, carne tocata si carne preparata, produse din carne,peste, oua, lapte si produse din lapte); conditiile de receptionare, manipulare, depozitare si procesare a produselor de origine animala in unitati care se adreseaza categoriilor vulnerabile ale populatiei (spitale, gradinite, crese, camine de batrani, centre sociale de plasament) si care se adreseaza unui numar mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii); depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare si in special a recipientelor in care se livreaza/serveste mancarea gatita catre consumatorii finali; eliminarea subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman din unitatile din sectorul alimentar si in special din unitatile de alimentatie publica; asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific in timpul productiei, depozitarii, transportului si expunerii la comercializare; masurile privind retinerea oficiala, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii; interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care "nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar", se precizeaza in comunicatul ANSVSA.

Serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au obligatia monitorizarii permanente a tuturor cazurilor si situatiilor in care exista riscul aparitiei sau au fost declansate focare de toxiinfectii alimentare sau intoxicatii datorate consumului de alimente, potrivit Agerpres.

Comments