Cum se poate afla adevarul despre partide?

Cum se poate afla adevarul despre partide?

Daca cineva doreste sa afle adevarul despre un partid trebuie sa asculte ce spun adversarii lui despre el. Astfel ce fel de partid este PSD se poate afla de la PNL, iar ce fel de partid este PNL de la PSD. Modelul se aplica intocmai la toate partidele. Important este sa-i gasesti fiecarui partid adversarul direct. In urma cu zeci de ani, la inceputul vietii democratice, lucrurile erau mai simple. Principalul adversar al PDSR era PNtCD, si invers, in vreme ce adversarul direct al UDMR era PUNR si Vatra Romaneasca.

Cu timpul partidele s-au amestecat. S-au facut aliante de toate felurile, fiecare, rand pe rand, aliindu-se cu fiecare. Am avut parte de toate coalitiile posibile: PSD cu PNL, PDL cu PSD, UDMR cu toate, partidele mici, de buzunar, fiind luate la guvernare pe post de inchizatoare de majoritati parlamentare.

In acest moment, cel putin din punct de vedere ideologic si doctrinar se intrevede o polarizare. Pe post de radical liber, nici la stanga, nici la dreapta, se afla ALDE, insa nu pentru multa vreme.

USR-PLUS nu-si gaseste locul, iar partide precum UDMR si PMP se aliniaza conjunctural. De pilda UDMR a fost obligat sa joace alaturi de PSD datorita modificarii legii alegerii primarilor.

Un alt lucru demn de stiut despre partide este cum se poate masura succesul unor masuri. In ce se masoara rezultatele guvernarii PSD? In salarii si pensii marite peste puterea economiei.

In ce se va masura succesul unor masuri luate sau pe care le va lua PNL? In reasezarea pe baze economice a cheltuielilor si veniturilor, asa cum procedeaza fiecare tara sanatoasa la minte.

Mai exista ceva: nu conteaza cat succes inregistreaza cineva, in cazul nostru un partid, ci conteaza cat de mult poate fi impiedicat un partid sa aiba succes.

Exact in sitautia aceasta ne gasim noi acum. PNL se straduieste sa demonstreze cat de rea a fost guvernarea PSD, in vreme ce PSD arata spre prapastia spre care indreapta guvernul PNL tara. Aici poate fi incadrata afirmatia unui parlamentar din opozitie care spunea in parlament ca euro va ajunge la 8 lei. Asa se face politica, prin demolarea reciproca dintre putere si opozitie.

In perioadele electorale aceste porniri rautacioase se accentueaza, mergand pana la ura si atacuri la persoana. Mai mult decat cu ocazia altor alegeri, anul acesta situatia este cu totul neobisnuita. Pentru prima oara in 30 de ani un partid este decis sa organizeze alegeri anticipate. Incercari nereusite au mai fost, insa Constitutia este foarte restrictiva. Este nevoie sa cada in parlament de doua ori la rand guvernele propuse de presedinte. Traian Basescu a incercat in primul lui mandat sa organizeze alegeri anticipate, insa atunci s-a opus Calin Popescu Tariceanu. Acum Basescu se opune, nu pentru a se razbuna pe PNL, ci pentru ca simte ca partidul lui, PMP, s-ar putea sa nu mai treaca pragul electoral. Din acelasi motiv se opune si Tariceanu.

Dar tema noastra nu sunt alegerile. Inainte de a ne prezenta la vot ar fi corect sa stim ce vrea fiecare partid, ce poate oferi mai bun pentru tara fata de alt partid. Mai la obiect, fiecare cetatean poate vota in cunostinta de cauza abia atunci cand cunoaste care este diferenta dintre PSD si PNL, care este diferenta dintre o guvernare de stanga si una de dreapta. Asta este o utopie. Adevarul despre un partid nu se poate afla niciodata, iar votul in parlament, mai ales in cazul anticipatelor, este o loterie.

Comments