CUM se transforma manifestarile ARTEI in plina pandemie. Nocturnele de Poezie Contemporana din Bucur...

Pe acesti piloni sunt construite si Nocturnele de Poezie Contemporana de la ARCEN (Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate, n.n.), aflate deja la al saselea an de existenta. Spatiile bucurestene alese de organizatori in 2020 pentru evenimente sunt acoperisul unei cladiri de pe Bulevardul Magheru, dar si o gradina de vara centrala transformata in zona de street-food, loisir si sincretism artistic. Nouasprezece poete si poeti coloreaza peisajul cultural-artistic in vara lui 2020 sub egida Nocturnelor de Poezie Contemporana.

In acesti parametri de delimitare s-a desfasurat si evenimentul de sambata, 8 August, cu poetul si muzicianul Mitos Micleusanu, eveniment moderat de jurnalista si poeta Elena Vladareanu.

Nocturna de Poezie Contemporana din 8 August - Mitos Micleusanu & Elena Vladareanu

Deschiderea nocturnei de poezie, ce s-a desfasurat intr-una dintre gradinile de vara ale Capitalei, a fost asigurata de Edmond Niculusca si de echipa ARCEN prin prezentarea de poeme mai vechi si mai noi ale lui Mitos Micleusanu, autor originar din Bahcisarai, Crimeea.

Un lucru inedit al evenimentului de sambata seara a fost acela ca pe fiecare scaun sau sezlong se gasea cate un plic continand versuri dintr-un autor sau autoare, care trecuse deja pe la Nocturnele de Poezie Contemporana in primii cinci ani de existenta ai proiectului. Echipa ARCEN i-a incurajat pe spectatori sa-si citeasca unii altora poemele din plic in pauza evenimentului, respectand distanta fizica impusa de regulile CoVID. Coordonatorul Asociatiei a amintit si de modul in care s-au nascut aceste evenimente, intr-un moment in care el nu citea poezie contemporana.

Edmond Niculusca: ,,Poezia contemporana vorbeste despre fiecare dintre noi. Cititi si voi maine dimineata o poezie contemporana! Acum sase ani nu citisem niciun volum de poezie contemporana, pana sa primesc intamplator volumul Adelei Greceanu Si cuvintele sunt o provincie (Cartea Romaneasca, 2014, n.n.)."

Partea a doua a evenimentului a inclus un dialog despre viata si arta, Elena Vladaranu incercand sa afle cat mai multe despre parcursul cultural-artistic al lui Mitos Micleusanu de la venirea sa in Romania in 1990. Poetul a vorbit si despre rolul terapeutic al diferitelor forme de arta pe care le experimenteaza. El este cunoscut mai ales pentru proiectul umoristic Planeta Moldova, activ la inceputul anilor 2000.

Mitos Micleusanu: ,,Daca-mi amintesc bine, eu cand am inceput sa scriu, am inceput cu poezie. De fapt, cred ca toti cei care scriu, scriu la un moment dat si poezie. Am venit in Romania, la Cluj, in 1990. Clujul a fost o antiteza, o eliberare pentru mine. (...) Am incercat sa descopar mai multe fire creative. In general, oamenii au domenii de suflet si zone de obligatie. Terapeutic este important sa ai cel putin o activitate artistica, care sa nu aiba legatura cu ceea ce castigi. Scrisul a fost prima mea dragoste. Recomand scrisul oricui, inclusiv celor care se afla in depresie. Oamenii isi aleg drumul in functie de traumele pe care le sufera."

Scriitorul originar din Crimeea a vorbit si despre perioada petrecuta la radio, despre care spune ca l-a ajutat sa comunice mai bine.

Mitos Micleusanu: ,,Radioul a fost pentru mine si curiozitate si test. A fost un proces de comunicare ce m-a ajutat sa ma exprim. La radio e foarte important sa transmiti si lucruri care sa se simta ca vin direct din sufletul tau."

Seara de poezie contemporana a inclus si momente de dans contemporan, dar si un playlist foarte adecvat atmosferei din gradina de vara, playlist din care nu a lipsit australianul Nick Cave. Nocturnele vor continua toata luna august, dar si in septembrie, publicul bucurestean putand (re)descoperi poeti si poete care vorbesc despre lumea ce ne inconjoara, atacand sau NU problematica pandemiei.

Andrei Zbirnea

9 august 2020

Comments