Cum va fi transformat complexul Bisericii Evanghelice Fortificate din Biertan, unul dintre monumente...


Biertanul, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, va fi transformat radical cu ajutorul fondurilor europene. Impunatorul ansamblu al Bisericii Evanghelice Fortificate, edificiu medieval inclus in patrimoniul UNESCO, va deveni si mai atractiv pentru zecile de mii de turisti care viziteaza localitatea din judetul Sibiu in fiecare an.


Proiectul vizeaza transformarea radicala a intregii zone adiacente monumentului istoric vechi de 500 de ani. Sunt propuse investitii care sa imbunatateasca experienta turistica, concentrandu-se pe amenajarea unor spatii culturale, expozitionale si de agrement. Atat vizitatorii, cat si cei din comunitatea locala vor fi implicati intr-o serie de activitati: concursuri, spectacole multiculturale si expozitii interactive, prin care vor fi promovate istoria si cultura locala. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici si a unor ateliere de arta si mestesuguri, pentru a conserva si promova traditiile locale. Valoarea totala a proiectului obtinut de Primaria Biertan, in parteneriat cu Parohia Evanghelica CA (Confesiune Augustana) din localitate, este de 28,4 milioane de lei, din care 23,8 milioane de lei (aproape 5 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile.


Punere in valoare a Bisericii Evanghelice Fortificate


Concret, Piata Centrala ,,1 Decembrie" va fi transformata intr-un spatiu multifunctional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor si confortabil pentru localnici si turisti. Aceasta va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO si va fi amenajata pentru a pune in valoare zidurile bisericii si pentru a oferi vizitatorilor o experienta apropiata de arhitectura si istoria monumentului. In Piata Farmacistului va fi revitalizata o mica gradina de plante medicinale pentru a readuce in atentie farmacia, un important obiectiv turistic al satului. Proiectul mai prevede crearea unei zone de promenada pentru turisti, care sa puna in valoare situl UNESCO si transformarea zonei cantarului, simbol local, intr-un spatiu pentru evenimente tematice legate de targuri si comert traditional.


Simularea de design pentru perimetrul Biertan | Foto: Primaria Biertan

,,Scopul principal al acestor interventii este sa puna in valoare atat Biserica Evanghelica Fortificata, cat si casele traditionale din zona, istoria locului, mestesugurile traditionale, muzica si gastronomia locale. Spatiile culturale si expozitionale vor fi concepute pentru a gazdui evenimente artistice, expozitii tematice si prezentari ale mestesugarilor locali, oferind astfel o oportunitate de a descoperi si a intelege mai bine patrimoniul cultural al zonei. Proiectul propus va oferi turistilor oportunitati ample de a se implica in experiente autentice si interactive in cadrul comunitatii locale. Aceasta include participarea la activitati traditionale, cum ar fi ateliere de mestesuguri traditionale, cursuri de gatit specific locale sau tururi ghidate prin monumentele si peisajele naturale ale zonei", se precizeaza in documentatia proiectului.


Simularea de design pentru Piata Biertan | Foto: Primaria Biertan

Oportunitati pentru ramanerea tinerilor in comuna


Initiatorii sustin ca proiectul va contribui la revitalizarea economiei locale prin promovarea mestesugurilor traditionale si a gastronomiei locale, generand astfel oportunitati de afaceri pentru localnici si contribuind la reducerea somajului si la imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor. ,,Estimez ca in luna septembrie sa incepem lucrul efectiv si in maximum doi ani sa-l finalizam. Acest proiect va oferi noi oportunitati pentru tinerii din comuna noastra, prin crearea de noi locuri de munca, si va aduce posibilitati de dezvoltare a afacerilor locale, ceea ce inseamna cresterea veniturilor in comuna", spune primarul comunei, Mircea Dragomir. Aproximativ 1.300 din cei 3.000 de locuitori ai comunei sunt tineri sub 34 de ani, care ar urma sa aiba oportunitati de angajare si de dezvoltare a competentelor, ceea ce ii va determina sa ramana in localitate. Situl UNESCO este vizitat anual de circa 36.000 de persoane, care vor avea parte de experiente autentice locale si de diversitate. Se estimeaza, de asemenea, cresterea numarului de turisti pana la cifra de 60.000 pe an.


Fotografie din Biertan | Foto: Shutterstock

Comuna are si in prezent un program bine stabilit de evenimente. In 2024, din aprilie si pana in decembrie, sunt programate aproape 30 de manifestari locale: concerte, festivaluri si targuri traditionale. In satul principal si in localitatile invecinate exista peste 20 de pensiuni, cu spatii de cazare pentru toate buzunarele.&


Investitia va fi realizata cu finantare oferita prin Prioritatea 7 - ,,O Regiune cu Turism Sustenabil", Interventia 7.1.1 - Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, din cadrul Programului ,,Regiunea Centru" 2021-2027. ,,Prin implementarea acestui proiect, se va realiza diversificarea spatiilor de relaxare si agrement pe care le ofera comunitatea locala, in asa fel incat perioada de vizita a turistilor sa fie mai lunga, stimuland astfel turismul local, creandu-se o destinatie atractiva pentru pasionatii de cultura, istorie si traditii locale. Patrimoniul cultural UNESCO din mediul rural& al Regiunii Centru cuprinde obiective de importanta strategica, deoarece fac parte din patrimoniul cultural mondial si sunt repere simbolice esentiale pentru intreaga regiune, cu un rol istoric de agregator al comunitatilor locale", afirma Simion Cretu, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala ,,Centru", prin care se realizeaza finantarea europeana.


Istorie de sute de ani la Biertan


Biertanul, o localitate plina de istorie, este una dintre primele asezari germane de sasi din Ardeal, atestata ca si cetate in anul 1397. In centru se aflau Bastionul Tesatorilor si Biserica Fortificata. Localitatea si-a pastrat farmecul de odinioara, cu case vechi, construite in stil baroc transilvanean, cu ziduri groase, fundatii din piatra, fatade in culori minunate si decoratii cu motive viticole. Biserica de la Biertan are trei ziduri de aparare, trei bastioane si sase turnuri, unul dintre acestea fiind deschis pentru vizitare.


Biserica are cel mai mare altar din Transilvania (cu 28 de icoane) si detine o usa din lemn de stejar, de acum 500 de ani, cu feronerie originala, ,,o bijuterie a tehnologiei medievale", unde se tineau bogatiile cetatii ferite de talhari, care este deschisa doar cu o singura cheie. Usa a fost realizata din scanduri groase de stejar de mesterul Johannes Reichmuth din Sighisoara, in anul 1515. Pe aceasta a fost montata o incuietoare metalica ce era actionata prin intermediul unei manivele si a unei chei. Practic, usa are 19 zavoare metalice dispuse imprejur, toate fiind conectate intre ele, aceasta fiind prezentata la Expozitia Mondiala de la 1900 in Paris. World Record Academy a stabilit, in 2022, ca usa sacristiei din Biertan are ,,cea mai complicata incuietoare din lume a unei biserici".


Usa bisericii si incuietoarea.

Comments