Cum verifici daca ouale sunt proaspete

Cum verifici daca ouale sunt proaspete

Cum verifici daca ouale sunt proaspete


Pentru un mod de viata plin de vitalitate este important sa adoptam un regim alimentar echilibrat, care sa fie fundamentat pe selectia atenta a alimentelor pe care le consumam zi de zi. De aceea, este imperativ sa fim constienti de alegerile pe care le facem in materie de alimente, de modul in care ne hranim si mai ales de calitatea nutritionala a ingredientelor pe care le includem in rutina noastra zilnica.


Din spectrul alimentelor de origine animala ar trebui sa avem in vedere consumul de produse lactate, peste si, desigur, oua. Cu un continut semnificativ de vitamine, fosfor si proteine, oul nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra, indiferent de varsta, si asta datorita valorii sale nutritive. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam nici de faptul ca Pastele se apropie cu pasi repezi, un motiv in plus sa fim cu ochii pe oua. De aceea, ne-am gandit sa-ti oferim cateva indicatii despre cum sa selectezi ouale din magazine si mai ales cum sa le verifici prospetimea.


De ce este importanta prospetimea oualor


La fel ca orice alt aliment, cu cat ouale sunt mai proaspete, cu atat acestea vor fi mai gustoase si mai hranitoare si, bineinteles, benefice pentru sanatatea noastra. Pentru a evita surprize neplacute este foarte important sa fim atenti la calitatea si la prospetimea acestora. De aceea, de fiecare data cand cumperi oua trebuie sa verifici intotdeauna prospetimea lor inainte de a le consuma.


Din pacate, sunt destui oameni care nu stiu cum sa se asigure ca ouale pe care le cumpara sunt intr-adevar proaspete. Mai mult decat atat, producatorii alimentari pot sa ne induca in eroare prin diverse metode de conservare, inclusiv prin congelare. Stim cu totii ca este mai simplu sa observi prospetimea unui ou dupa ce acesta a fost gatit. Astfel, un ou proaspat va avea un gust mai bogat, galbenusul sau va fi mai intens colorat, iar albusul se va desprinde mai usor de galbenus in loc sa se amestece cu acesta.


Atat albusul, cat si galbenusul oualor contin acid carbonic dizolvat, care, in timp, se elibereaza prin porii cojii, iar pH-ul oului creste. In aceste conditii pot aparea o serie de consecinte, si anume oul isi pierde consistenta, galbenusul nu mai este in centrul oului, iar albusul devine mai putin transparent pierzandu-si limpezimea.


La ce sa fii atent cand cumperi oua


Asa cum spuneam este important sa fim atenti la calitatea oualor pe care le cumparam din magazine pentru a consuma produse de calitate si proaspete si pentru a evita, astfel, eventuale probleme de sanatate. In primul rand este esential sa alegi surse de incredere pentru achizitionarea oualor, apoi fa-ti un obicei si verifica data de expirare, dar si conditiile de depozitare ale oualor in magazin.


De obicei, vei gasi oua provenite din ferme autorizate, care sunt supuse unor inspectii sanitare si veterinare riguroase. Trebuie sa stii ca ouale sunt marcate cu data producerii si cu codul fermei de provenienta. Specialistii veterinari recomanda evitarea oualor care au fost expuse la soare timp indelungat sau a celor care sunt comercializate pe marginea drumului deoarece exista riscul ca acestea sa nu fi fost supuse unui control al calitatii adecvat.


Este important de stiut ca ouale provenite din gospodarii taranesti nu sunt intotdeauna marcate ceea ce poate sa reprezinte un risc pentru sanatatea noastra. Este important sa cunosti provenienta oualor pe care le achizitionezi, inclusiv dieta pasarilor de la care provin acestea, precum si conditiile in care au fost ele crescute.


Ca sa fii sigur ca ouale sunt proaspete este indicat sa cumperi pentru inceput o cantitate mica si sa verifici ouale imediat ce ajungi acasa. Daca esti multumit de calitatea lor, poti sa cumperi fara griji si pe viitor. In plus, gatirea corecta a acestora este, de asemenea, cruciala pentru a te asigura ca le consumi in siguranta si cu placere.


Ce mai trebuie sa urmaresti cand cumperi oua


Dincolo de aspectele pe care le-am enumerat anterior este important sa mai iei in calcul si alte lucruri pe care sa le verifici atunci cand cumperi oua. Astfel, indiferent de magazinul de la care le achizitionezi trebuie sa te asiguri ca ouale nu sunt crapate, sparte sau patate. Toate aceste detalii iti pot feri tot atatea indicii in ceea ce priveste calitatea indoielnica a oualor sau o manipulare necorespunzatoare a acestora in timpul transportului.


Apoi, se recomanda sa tii cont de clasa din care fac parte ouale pe care le cumperi. In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, deci si in Romania, ouale sunt clasificate in functie de calitatea si de greutatea lor. Expertii in domeniu spun ca ar fi ideal sa stii ce inseamna fiecare clasa si sa poti alege ouale care corespund nevoilor tale si ale familiei tale.


Dupa ce ai cumparat oua va trebui sa le manipulezi cu grija si sa le pastrezi in conditii optime, adica la temperatura recomandata. Asta inseamna ca ouale trebuie stocate in frigider sau in incaperi unde temperatura este cuprinsa intre 4 si 14 grade Celsius. Acestea trebuie pastrate in ambalajul original, nicidecum in cofrajele de plastic de pe usa frigiderului deoarece aerul cald care patrunde de fiecare data cand deschizi usa ar putea sa le altereze mai repede.


Daca ouale sunt murdare este foarte important sa le stergi bine inainte de a le depozita. In nici un caz nu trebuie spalate cu apa deoarece exista riscul sa le alterezi coaja si, implicit, sa se infesteze, potrivit site-ului Doza de sanatate.


Cum verifici daca ouale sunt proaspete


Cu toate ca ouale pot fi pastrate in frigider pentru mai mult timp este bine sa verifici daca acestea sunt proaspete inainte sa le consumi. Pentru a face asta exista cateva metode de testare pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza:


Verifica termenul de valabilitate


Acesta este cel mai simplu, dar si cel mai important test pe care il poti face pentru a verifica prospetimea oualor. Daca nu faci acest lucru inainte de a le cumpara, atunci verifica din nou eticheta inainte de a le consuma. Termenul de valabilitate este mentionat pe ambalajul oualor si are rolul de a informa asupra faptului ca furnizorul garanteaza ca ouale pot fi consumate pana la data respectiva in conditii de depozitare optime.


Testul cu apa


Pentru acest test trebuie sa introduci oul intr-un pahar plin cu apa rece in care ai turnat in prealabil si doua linguri de sare. In cazul in care oul se va scufunda si va ramane pe fundul paharului inseamna ca este proaspat, insa daca se va ridica si se va inclina intr-un oarecare unghi atunci aceasta este destul de vechi, dar comestibil. In sfarsit, in situatia in care oul va pluti complet la suprafata inseamna ca nu este comestibil si trebuie aruncat.



Daca te intrebi de ce se intampla asta trebuie sa stii ca ouale se ridica la suprafata apei pentru ca, dupa o perioada de timp, umezeala din interiorul lor, se evapora prin coaja, iar aceasta este inlocuita cu aer. Astfel, cu cat va fi mai mult aer in interiorul oului, cu atat acesta va pluti mai bine, dupa cum informeaza site-ul Simply Recipes.


Testul prin spargerea oului


Aceasta este una dintre cele mai simple modalitati prin care poti verifica prospetimea unui ou. In primul rand, trebuie sa stii ca un ou stricat va emana un miros neplacut de sulf in clipa in care este spart. Apoi, dupa ce spargi oul ca sa vezi in ce stare sunt galbenusul si albusul, trebuie sa observi & cum se prezinta acestea. Daca galbenusul este bulbucat si prezinta o forma definita, iar albusul este vascos si adunat in jurul galbenusului, inseamna ca oul este proaspat. In cazul in care galbenusul este plat si albusul este subtiat, atunci oul este vechi si trebuie aruncat.


Testul prin agitarea oului


In acest caz, ceea ce trebuie sa faci este sa agiti oul. Daca nu se aude un zgomot de plescaitura de apa in interiorul acestuia inseamna ca este proaspat si poate fi consumat. Insa, daca din ou se aude acest zgomot, atunci acesta nu este comestibil si va trebui sa-l arunci. Explicatia este aceea ca a intrat aer in ou si s-a expandat bula de aer a acestuia.


Testul cu lumina


Aceasta este o metoda mai ,,stiintifica" si se bazeaza pe masurarea camerei de aer de la baza cojii oului a carei grosime creste in timp. Pentru a face acest test va trebui sa ai o sursa de lumina puternica, cum ar fi o lanterna, veioza sau o lampa. Odata ce ai aprins sursa de lumina, pune oul sub lumina si tine-l acolo cateva secunde.



Daca este proaspat, oul ar trebui sa aiba un continut dens si opac, insa un ou vechi va fi mai transparent, iar continutul va fi mai fluid. De asemenea, verifica daca exista un punct mic in interiorul oului, punct care reprezinta aerul. Cu cat acest punct este mai mare, cu atat ouale sunt mai vechi.


Vezi si ce inseamna codul de pe ouale de gaina!


Comments