Cum vor evolua preturile la terenuri in Bucuresti in prima parte din 2021. Sfaturile specialistilor...


In ciuda pandemiei de Covid-19, preturile terenurilor nu au suferit scaderi notabile pe parcursul lui 2020, estimarile privind eventuala evolutie a acestora in 2021 fiind, deocamdata, destul de temperate.


Aceasta se datoreaza nu doar inertiei ce caracterizeaza piata imobiliara in general, ci si faptului ca, in urma perioadei de lockdown, tot mai multi romani si-au dat seama de avantajele vietii la casa - motiv pentru care loturile pretabile pentru asemenea constructii au inceput sa fie considerate, mai mult decat pana acum, investitii sigure. Astfel, datele publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) releva ca in luna iunie, adica imediat dupa trecerea de la starea de urgenta la cea de alerta, a existat un interes foarte ridicat pentru piata terenurilor - in zona Bucurestiului, dar nu numai. Mai exact, in judetul Ilfov au fost achizitionate 6.096 de loturi intravilane fara constructii, reprezentand o cota de aproape 80% din total. O situatie asemanatoare a putut fi observata si in Brasov, unde achizitiile de terenuri intravilane fara constructii, in numar de 2.084, au reprezentat 63% din total.


Cat costa un teren in Bucuresti, la inceput de 2021. Evolutia probabila a preturilor


La cererea crescuta din partea consumatorilor finali se adauga si mentinerea interesului investitorilor institutionali: un sondaj realizat de compania de consultanta Colliers International in ultimul trimestru al anului trecut releva ca aproximativ trei sferturi (73%) dintre investitorii in terenuri fie incheiasera, fie se asteptau sa incheie tranzactii in 2020, in ciuda pandemiei. Astfel, daca aproximativ 60% dintre jucatorii de pe aceasta piata au decis sa continue demersurile pentru toate sau o parte din tranzactiile care erau deja in curs, 19% au gasit chiar noi oportunitati de achizitie. ,,Piata de terenuri continua sa inregistreze tranzactii, iar interesul investitorilor ramane semnificativ, in ciuda semnelor de intrebare legate de redresarea economica pe fondul evolutiei virusului", subliniaza reprezentantii companiei de consultanta.


Cei interesati de achizitia unui teren intravilan in Bucuresti trebuie sa aiba in vedere ca preturile variaza considerabil in functie de sectorul in care se afla - sectoarele 1, 2 si 3 fiind cele mai costisitoare la acest capitol, iar 4 si 5, cele mai accesibile; aspecte importante sunt si localizarea exacta a proprietatii, incluzand aici accesul la caile de circulatie, suprafata acesteia, dar si accesul la utilitati. Potrivit datelor Imobiliare.ro, cel mai mare portal de profil din Romania, un metru patrat de teren depaseste 200 de euro in zonele Andronache, Militari (zona Pacii), Drumul Taberei, Aparatorii Patriei (cartierul Berceni) si, respectiv, 300-400 de euro in zonele Baneasa si Damaroaia (Bucurestii Noi) - cu mentiunea ca acestea din urma sunt foarte cautate si in vederea dezvoltarii unor ansambluri rezidentiale. Terenuri mai ieftine, de sub 100 de euro pe metru patrat, pot fi gasite in zonele marginase ale orasului, precum 23 August sau Ferentari.


Costul terenului reprezinta o parte importanta din cheltuielile aferente ridicarii unei case pe cont propriu

In ceea ce priveste evolutia preturilor terenurilor in 2021 - in Bucuresti, dar si in alte mari orase ale tarii -, sondajul realizat de Colliers International releva ca aproximativ 60% dintre jucatorii de pe aceasta piata se asteapta la o tendinta de scadere, intr-o masura mai mica (30% din respondenti) sau mai mare (restul de 30%). Cu toate ca exista inca incertitudini cu privire la dinamica segmentului terenurilor pe fondul pandemiei, 62% dintre specialistii in imobiliare estimeaza ca situatia generala a imobiliarelor va deveni satisfacatoare pana la finele anului 2021.


3 sfaturi de la specialisti pentru cei interesati de investitii in prima parte a anului


Daca esti interesat de achizitia unui teren la inceput de 2021 - in scop investitional sau nu -, in cele de mai jos poti gasi cateva sfaturi utile. Acestea sunt aplicabile nu doar proprietatilor din zona Bucurestiului si pot fi extinse si pe alte segmente ale pietei rezidentiale:


1. Nu te uita doar la costurile financiare!


La capitolul sfaturi pentru cumparatori, Alexandru Muntean, managerul companiei iAdvise, considera ca, desi achizitia unei parcele in vederea constructiei unei case pe cont propriu reprezinta, in general vorbind, o varianta mai putin costisitoare decat o vila deja finalizata, timpul si efortul implicate de cea dintai optiune sunt alte resurse ce trebuie luate in calcul. ,,Eu personal am trecut de mai multe ori prin experienta de a construi, inclusiv eu sunt un mic dezvoltator in jurul Brasovului, dar, sincer, nu recomand nimanui. Daca as avea din nou de ales, cu siguranta as alege o casa bine construita, cu amendamentul ca as fi foarte atent de unde o cumpar", noteaza acesta.


2. Fii atent la zona!


Referindu-se la terenurile din zona Brasovului, Muntean noteaza ca, daca s-ar afla el insusi in postura de cumparator, ar acorda o atentie deosebita zonei in care se afla amplasata o proprietate sau alta: important este ca aceasta sa aiba o priveliste frumoasa, dar si sa beneficieze de facilitati in apropiere. Acest sfat poate fi extins investitiilor in terenuri in general, mai ales cand acestea sunt achizitionate in vederea unor dezvoltari rezidentiale - fie ca e vorba de case individuale sau imobile multifamiliale.


3. Gandeste pe termen lung!


In general vorbind, atunci cand iei in calcul oportunitatea unei investitii imobiliare, inclusiv in terenuri, este important sa gandesti pe termen lung. Daca situatia preturilor te-a convins ca in 2021 sa-ti ridici propria casa in zona Bucurestiului, un pas important inainte de a face o achizitie este sa cantaresti atractivitatea respectivei proprietati si in ochii altor persoane. Desi cumparata initial pentru uzul propriu, pentru a fi cu adevarat valoroasa, o proprietate trebuie sa prezinte potentialul unei valorificari ulterioare, prin vanzare sau inchiriere.


Sursa foto: Dreamstime.com


Comments