Cum vor fi tratati asimptomaticii. Noul Ordin al ministrului sanatatii a fost publicat in Monitorul...


Pacientii asimptomatici sau cu forme usoare de COVID-19, care nu necesita internare vor fi declarati vindecati fara al doilea test de control, dupa ce au incheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, se arata in Ordinul aprobat de ministrul sanatatii, Nelu Tataru, si publicat in Monitorul Oficial.


Potivit noului ordin, asimptomaticii se pot izola la domiciliu sau la locatia declarata, in situatia in care declara ca au conditii de izolare, sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, ori in spatii special desemnate, in cazul in care nu au conditii de izolare.


Dupa vindecare, masca obligatorie acasa inca 10 zile


In cazul izolarii la domiciliu sau in locatia declarata de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sanatate. Acesti pacienti asimptomatici/simptomatici cu forme usoare ce au incheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarati vindecati fara al doilea test de control, isi pot relua activitatile curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarea mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.


Pacientii asimptomatici cu factori de risc, izolati in spitale, pot fi externati si mai devreme de 10 zile


Conform noului Ordin, pacientii asimptomatici cu factori de risc pot fi izolati in spitale de faza I, faza a II-a sau spitale-suport, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea si cu acordul lor.


Pacientii asimptomatici cu factori de risc care sunt pozitivi la testul de control pot fi externati si mai devreme de 10 zile, dupa cel putin 72 de ore de absenta a oricarui simptom COVID-19.


Asta, daca medicul curant considera oportun, pe baza criteriilor clinice si paraclinice, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de pacient pana la implinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculeaza de la data recoltarii primului test pozitiv, fara a fi obligatorie o a doua testare de control.


Monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana se face de catre medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultatie medicala la distanta.


Pentru pacientii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnica este efectuata de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.


Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizarii zilnice, prin consultatia medicala la distanta, considerand drept criterii de vindecare absenta manifestarilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare.


Starea de vindecat va fi comunicata in scris prin scrisoare medicala transmisa prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronica la distanta directiei de sanatate publica judetene/a municipiului Bucuresti, care are obligatia introducerii statutului de vindecat in platforma Corona-forms in decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.


Pacientii cu afectiune renala care necesita dializa si care sunt pozitivi la proba de control pot fi mentinuti internati pana la 14 zile, in vederea asigurarii accesului la dializa (procedura care nu poate fi efectuata in conditii de izolare la domiciliu).


Pentru asimptomatici nu se recomanda la acest moment utilizarea testelor rapide.


Pentru fiecare pacient asimptomatic monitorizat, medicii de familie vor primi 105 lei din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.


Comments