Curiozitati despre luna mai

Curiozitati despre luna mai

Curiozitati despre luna mai


Mai este cea de-a cincea luna a anului si ultima din anotimpul de primavara. Pe langa traditiile, simbolurile si semnificatiile sale istorice si religioase, mai ascunde si alte secrete pe care ti le vom dezvalui in cele ce urmeaza impreuna cu alte aspecte interesante.


De-a lungul istoriei, oamenii si-au organizat si au masurat timpul folosind calendarul, cu structura sa de diviziuni temporale. Stim cu totii ca un an calendaristic are 365 de zile, conform calendarului gregorian, insa planeta Pamant necesita o perioada de rotatie in jurul Soarelui, care depaseste aceasta durata. Astfel, o data la patru ani, calendarul primeste o zi suplimentara, fenomen care este cunoscut sub denumirea de an bisect, asa cum este si cazul anului 2024, care numara 366 de zile.


Ce trebuie sa stim despre luna mai


Mai sau luna lui Florar este cea de-a cincea luna a anului in calendarul gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene care au o durata de 31 de zile. Aceasta luna incepe din punct de vedere astrologic cu Soarele in semnul Taurului si se termina in semnul Gemenilor. In acelasi timp, privita din punct de vedere astronomic, luna mai incepe cu Soarele in constelatia Berbecului si se sfarseste cu Soarele in constelatia Taurului. Ziua are 14 ore, iar noaptea 10 ore.


In calendarul roman, luna mai era cea de-a treia luna a anului, iar vechii romani o considerau neprielnica pentru casatorii. Un aspect interesant despre aceata luna este acela ca in nici un an nici o alta luna nu incepe cu aceeasi zi a saptamanii ca mai. In credinta romano-catolica, luna mai este dedicata in mod traditional sfintei Fecioare Maria, potrivit Wikipedia.


Cum se mai numeste luna mai



Denumirea lunii mai provine din cuvantul latinesc ,,Maius", care la randul sau isi are originea in denumirea& ,,maiores", care inseamna ,,batrani". Poetul roman Ovidiu a sustinut ca luna a cincea din an a capatat acest nume care fusese folosit pentru prima data de catre Romulus, fondatorul Romei si primul rege al acesteia, pentru a se referi la senatorii Imperiului Roman.


In acelasi timp, o alta interpretare ar fi aceea ca denumirea se refera la zeita greceasca ,,Maia Maiesta", pe care romanii o considerau zeita primaverii si careia preotii lui Vulcan, care era zeul focului, ii ofereau sacrificii in prima zi din luna mai. Grecii numeau luna mai ,,Thargelion", in timp ce, in Romania, aceasta este denumita popular ,,Florar".


Luna mai in traditia populara


In traditia populara, luna mai debuteaza cu Ziua de Armindeni, care se sarbatoreste prin petreceri la iarba verde. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin. In aceasta zi, oamenii isi doresc odihna pentru pamant, pentru ca acesta sa rodeasca, sa nu bata grindina, sa nu fie daunatori, sa fie vitele sanatoase si vinul bun. De asemenea, in aceeasi traditie autohtona, luna mai indica, prin denumirile populare, timpul florilor (Florar, Florariu) si exuberanta vegetatiei (Frunzar), fiind considerata luna ierburilor. Se considera ca, in luna lui ,,Florar", Raiul coboara pe pamant si inverzeste totul. Zicala populara ,,Mai e Rai" caracterizeaza cel mai propice timp pentru agricultura, care este suficient de calduros, precipitatiile sunt abundente si sunt lipsite de grindina. In aceasta luna muncile campului si ale gradinilor devin prioritati, ceea ce inseamna ca taranii parasesc casele si gospodariile pentru a fi in toiul lucrarilor agrare. Pe ogoare, in livezi, gradini si podgorii activitatea este in toi, iar turmele de oi, cirezile de vite si prisacile dau randament maxim, dupa cum precizeaza etnologul Ion Ghinoiu in volumul ,,Zile si mituri. Calendarul taranului roman" (2000), transmite Agerpres.


Superstitii despre luna mai


Potrivit traditiei populare, exista si alte superstitii referitoare la luna mai, care fac referire la anul agricol care urmeaza, dar si la timpul din decursul acestuia. Astfel, se spune ca, daca& in serile de mai apare roua si este timp racoros, atunci vom avea belsug la vin si la fan. De asemenea, ploaia calda din luna mai& reprezinta o binecuvantare pentru culturile de grau si de porumb, iar daca napadesc gandacii, atunci vom avea un an manos.


Furtunile cu tunete si fulgere din luna mai prevestesc un an roditor, iar daca& cea de-a cincea luna este ploioasa, atunci vom avea o luna iunie cu vreme frumoasa, dar secetoasa. In luna mai seamana inul si canepa, intotdeauna dupa data de 13, hrisca, dupa data de 19, ridichile, castravetii, fasolea, tutunul, la mijlocul lunii, potrivit site-ului Traditii-superstitii.ro.


1 mai - Ziua Internationala a Muncii


Data de 1 mai este cunoscuta drept Ziua Internationala a Muncii, aceasta fiind sarbatorita in multe tari, inclusiv in Romania. Pentru majoritatea tarilor din Europa, inclusiv in tara noastra, 1 mai este zi libera legala. Muncitorii din majoritatea tarilor industrializate sarbatoresc 1 mai, insa la orgine se afla o miscare a sindicalistilor din Chicago, care au cerut reducerea normei orare zilnice de munca la 8 ore. La 1 mai 1886, in orasul american, membrii Federatiei Sindicatelor din SUA si Canada (n.n. - precursoarea Federatiei Americane a Muncii) au protestat in strada si au cerut ca ziua de munca sa aiba 8 ore. In acea zi, pe strazile din oras au iesit in jur de 90.000 de oameni, peste 40.000 dintre acestia fiind in greva. Pe 3 mai, fortele de ordine au intervenit in forta, iar patru muncitori au fost ucisi si in jur de doua sute raniti. Manifestantii au aruncat spre politie o bomba si 66 de politisti au fost raniti, 7 dintre acestia decedand ulterior. Politia a ripostat cu focuri de arma, ranind in jur de 200 de persoane, dintre care mai multe au decedat. In 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai drept Ziua Internationala a Muncii in memoria victimelor grevei din Chicago. Ziua de 1 mai avea sa devina sarbatoarea miscarilor muncitoresti in majoritatea tarilor lumii, autoritatile convenind cu sindicatele sa fie zi libera.


In Romania, 1 Mai a fost sarbatorita pentru prima data in 1890, in timpul domniei regelui Carol I. Ziua a devenit sarbatoare nationala in perioada comunismului cand erau organizate manifestatii propagandistice de amploare pe marile bulevarde si pe stadioanele din toata tara.


Curiozitati despre luna mai


Luna a cincea avea un nume foarte diferit in engleza veche. Pe atunci, luna era denumita ,,luna celor trei mulsuri", care semnifica faptul ca, in aceasta luna, oameniii isi puteau mulge vacile de pana la trei ori pe zi.
Vechii romani considerau luna mai o perioada total neprielnica pentru a te casatori. De fapt, exista si un adagiu, care spune ,,Casatoreste-te in mai si vei regreta acea zi". Nu este clar cum a aparut aceasta vorba, dar trebuie sa fi existat un motiv intemeiat sa nu te casatoresti intr-una dintre cele mai frumoase luni ale anului.
Luna mai nu este considerata neprielnica doar pentru a te casatori. Mai exact, exista o veche superstitie celtica prin care cumpararea unei maturi noi in luna mai aduce ghinion. De asemenea, daca ti-ai propus sa speli o patura, ar fi bine sa amani.
Mai este luna in care, in mod traditional, se organizeaza in fiecare an, incepand cu 1956, concursul international muzical Eurovision. Unii dintre castigatorii acestui concurs de-a lungul anilor au devenit grupuri si interpreti de mare succes, cel mai notabil nume fiind trupa suedeza ABBA.
Pentru fanii francizei ,,Razboiul Stelelor" din intreaga lume, luna mai este intotdeauna un motiv bun pentru a revedea toate filmele din aceasta serie de mare succes. Ziua de 4 mai este sarbatorita drept ,,Star Wars Day" datorita modului in care, pronuntata in limba engleza, aceasta data suna foarte asemanator cu celebrul ,,May the Force be with You" (n.n. - ,,Fie ca Forta sa fie cu tine"), noteaza TheFactSite.
In fiecare an, in luna mai, are loc o ploaie de meteoriti, care este cunoscuta sub numele de ,,Eta Aquariids". Descoperita in anul 1870, aceasta ploaie de meteori trece pe langa Pamant intre 19 aprilie si 28 mai.
Se spune ca persoanele nascute in luna mai au sanse mai mari sa aiba mai mult succes in viata si sa aiba parte de mai multa iubire. Desi s-ar putea sa nu fie un fapt stiintific, s-a constatat ca oamenii nascuti in luna mai inteleg importanta iubirii si a succesului mai mult decat altii.
Celebra ,,Empire State Building" a fost inaugurata la data de 1 mai 1931. In acel moment, aceasta detinea recordul pentru cea mai inalta cladire din lume. De atunci, multe alte constructii au depasit impozanta cladire din New York, care ramane totusi un simbol al metropolei americane si a Statelor Unite.
Mai este o luna destul de buna pentru presedintii SUA. In fiecare doua luni ale anului, cel putin un presedinte american a murit, insa niciodata nu s-a intamplat in mai.
Nici o alta luna dintr-un an nu incepe si nici nu se termina in aceeasi zi a saptamanii ca mai. Mai exact, daca 1 mai pica intr-o zi de vineri, iar 31 mai intr-o zi de duminica, nici o alta luna din an nu va incepe sau nu se va incheia vineri sau duminica.
Piatra specifica lunii mai este smaraldul, care este un simbol al fertilitatii si al renasterii.
Mai are doua semne zodiacale: Taur si Gemeni. Se spune ca oamenii nascuti sub semnul Taurului sunt ambitiosi si inteligenti si demni de incredere, in timp ce persoanele nascute sub semnul zodiacal Gemeni se spune ca sunt pasionati, adaptabili si inteligenti.
In Marea Britanie, luna mai este luna nationala a animalelor de companie si, totodata, luna nationala a zambetului. De asemenea, in SUA, luna mai este luna burgerului, luna americanilor varstnici si luna aprecierii militare.
Luna mai are si cateva zile destul de ciudate. Astfel, Hawaii sarbatoreste ,,Lei Day" pe 1 mai, statul american Utah sarbatoreste ,,Golden Spike Day" pe 10 mai in onoarea primei cai ferate transcontinentale, in timp ce 29 mai este ziua ,,Put A Pillow On Your Fridge" (n.n. - pune o perna in frigiderul tau) in Europa si in SUA.
Mai multe personalitati s-au nascut in luna mai. Intre acestea ii amintim pe Karl Marx, Clint Eastwood, Wes Anderson, John F. Kennedy, Regina Victoria si Mark Zuckerberg.

Foto: Shutterstock/ 123rf.com


Comments