Curtea Suprema a SUA: Donald Trump are ,,imunitate absoluta" pentru acte oficiale, fostii presedinti...


Curtea Suprema a SUA a decis luni, 1 iulie, ca fostii presedinti ai SUA au dreptul la un anumit grad de imunitate impotriva urmaririi penale, reducand dramatic probabilitatea ca procesul penal federal impotriva lui Donald Trump, acuzat ca a complotat pentru a opri transferul de putere, in ianuarie 2021, sa se desfasoare inainte de alegerile prezidentiale americane care vor avea loc in aceasta toamna, informeaza The Guardian si AFP, preluata de News.ro


Majoritatea conservatoare a Curtii Supreme americane, a decis, cu sase voturi la trei, sa trimita instantelor inferioare problema imunitatii penale a lui Donald Trump in calitate de fost presedinte.


Curtea stabileste ca ,,presedintele nu se bucura de nicio imunitate cu privire la actele sale neoficiale", potrivit AFP.


Donald Trump, care se afla in campanie cu scopul de a se intoarce la Casa Alba, a salutat imediat o ,,mare victorie" a democratiei.


Majoritatea conservatoare a Curtii Supreme - pe care Trump a ajutat-o sa se creeze - a constatat ca presedintii sunt protejati de urmarirea penala pentru actiuni oficiale care se extind la ,,perimetrul exterior" al functiei lor, dar ar putea face obiectul unor acuzatii pentru conduita adoptata in mod personal sau privat, explica The Guardian.


Trump este acuzat ca a supravegheat un efort amplu de subminare a alegerilor din 2020, inclusiv doua capete de acuzare pentru conspiratie in vederea obstructionarii certificarii rezultatelor alegerilor, conspiratie in vederea fraudarii guvernului si conspiratie in vederea lipsirii de drepturi electorale.


Printre acuzatii: Trump a raspandit afirmatii false privind frauda electorala, a complotat pentru a recruta liste false de electori, a exercitat presiuni asupra functionarilor Departamentului de Justitie al SUA pentru a deschide investigatii fictive privind frauda electorala si a exercitat presiuni asupra vicepresedintelui sau, Mike Pence, pentru a obstructiona certificarea de catre Congres a victoriei lui Joe Biden in 2020.


Hotararea in cazul subversiunii electorale a lui Trump a fost una dintre ultimele pronuntate de Curtea Suprema in acest mandat. Asteptand pana la sfarsit, majoritatea conservatoare a jucat in avantajul lui Trump si al strategiei sale juridice de a incerca sa amane orice proces cat mai mult posibil, comenteaza sursa citata.


Efectul hotararii de a bloca un proces rapid, dupa ce instanta s-a miscat foarte repede pentru a-l mentine pe Trump pe buletinul de vot in martie, a starnit deja critici aprinse din partea liberalilor si a altor persoane care considera ca dosarul lui Trump ar trebui solutionat inainte ca alegatorii sa voteze in viitoarele alegeri.


Strategia juridica a lui Trump pentru toate cazurile sale penale federale - se confrunta, de asemenea, cu acuzatii in Florida pentru pastrarea ilegala a unor documente clasificate - a fost de a le amana pana dupa alegeri, in speranta ca va fi reales si va putea numi in functia de procuror general un personaj loial care va renunta la acuzatii.


Conform calendarului actual, un proces in cazul de subversiune electorala al lui Trump nu poate incepe cel mai devreme pana la 20 septembrie, deoarece avocatii lui Trump mai au la dispozitie 88 de zile pentru a pregati apararea, dupa ce cazul a fost inghetat automat atunci cand au lansat apelul privind imunitatea.


In octombrie anul trecut, Trump a depus o cerere de respingere a acuzatiei pe motiv ca se bucura de imunitate absoluta in ce priveste urmarirea penala.


Comments