Cutremur cu magnitudinea 4,7 in judetul Vrancea, duminica noapte

Cutremur cu magnitudinea 4,7 in judetul Vrancea, duminica noapte

Cutremur cu magnitudinea 4,7 in judetul Vrancea, duminica noapte


Cutremuruk cu magnitudinea 4,7 pe scara Richter s-a produs in noaptea de duminica, la ora 00:05, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).


Seismul a avut loc la adancimea de 140 kilometri in apropierea urmatoarelor orase: 53 km Vest de Focsani, 59 km NV de Buzau, 61 km Sud-Est de Sfantu-Gheorghe, 70 km Est de Brasov, 85 km Nord-Est de Ploiesti.


Precedentul cutremur s-a produs tot duminica, 3 decembrie, la ora 12:43, in zona seismica Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.


Cel mai puternic cutremur produs in acest an in Romania a avut loc pe 14 februarie in judetul Gorj, avand o magnitudine de 5,7.


Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Recomandari ISU


Autoritatile recomanda o serie de masuri care sunt valabile dupa terminarea unui cutremur de pamant si pe care trebuie sa le aplicati fara ezitare. Potrivit ISU, oamenii trebuie sa-si pastreze calmul si sa tina cont de aceste recomandari in caz de cutremur:


Nu parasiti imediat spatiul, camera, apartamentul, cladirea in care v-a surprins seismul. Acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism, daca e cazul. Calmati persoanele intrate in panica sau speriate, in special copiii de varsta mai frageda.
Ajutati, daca e cazul, pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii, sa se degajeze.
Nu miscati ranitii grav - daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze - pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
Ingrijiti-va de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului in care s-a declansat seismul, in vederea unei eventuale evacuari din locuinta sau cladire pentru o perioada anume, de la cateva ore la cateva zile.
Nu utilizati telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri sau de catre organismul cu insarcinari oficiale in privinta interventiei post-dezastru, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
Daca s-a declansat un incendiu, cautati sa-l stingeti prin forte proprii.
Verificati preliminar starea instalatiilor electrice, gaze, apa, canal, verificati vizual starea constructiei in interior. In cazul constatarii de avarii, inchideti alimentarea locala sau generala si anuntati unitatea pentru interventie. Nu folositi foc deschis.
Parasiti cu calm cladirea, fara a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificati mai intai scara si drumul spre iesire spre a nu va expune la pericole.
Fiti pregatiti pentru potentiale replici seismice.
Daca la iesire usile sunt blocate trebuie sa se actioneze fara panica pentru deblocarea acestora. Daca usile nu pot fi deblocate se recomanda spargerea geamului, curatarea ramei si a zonei de cioburi utilizand un un obiect dur si evacuarea prin golul astfel creat.
Ascultati doar informatiile si recomandarile transmise oficial, receptionate direct de catre dumneavoastra.
Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

Comments