Cutremur devastator in Italia. Imagini si momente dramatice cu salvatorii care lupta contra cronomet...

În continuare sunt date dispărute în jur de 100 de persoane, iar şansele de a le mai găsi în viaţă scad cu fiecare oră care trece. Echipele de intervenţie, formate din pompieri şi voluntari, au continuat căutările prin ruine şi după lăsarea întunericului.

Pentru sutele de oameni rămaşi fără adăpost au fost ridicate corturi, după cum a anunţat autoritatea italiană de protecţie civilă. Alte câteva sute au fost adăpostiţi în săli de sport. Agenţia Ansa relatează că doar în regiunea Marche 1.500 de oameni şi-au pierdut locuinţele în urma cutremurului. Premierul Renzi a promis: "Nimeni nu va fi lăsat de izbelişte; nicio familie, nicio comunitate, niciun cartier."

 "Voci sub ruine"

Mai multe sate din Munţii Apenini au fost distruse aproape în totalitate. Printre acestea idilicul Amatrice, la 150 de kilometri de Roma, cu 2.600 de locuitori. "Jumătate din sat a dispărut", a declarat primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi. Localitatea sa avea renumele de una din cele mai pitoreşti aşezări ale Italiei. Pirozzi a spus pentru televiziunea de stat RAI: "Auzim încă voci de sub dărâmături. Trebuie să facem tot ce putem pentru a-i salva pe oameni."

Afectate major au fost şi oraşele iubite de turişti Accumoli, Pescara del Tronto şi Arquata del Tronto. "Este o tragedie aici", a spus primarul din Accumoli, Stefano Petrucci. Preşedinta Parlamentului italian, Laura Boldrini, a descris la rândul ei situaţia după o vizită în Pescara del Tronto: "Aici nu mai există nimic. Doar ruine. Arată ca după un bombardament." Cutremurul s-a resimţit serios şi la Roma. Autorităţile au demarat o analiză a situaţiei de la Colosseum.

Într-un video difuzat de postul Sky TG 24 , un pompier răscoleşte disperat molozul, încercând să ajungă la o fetiţă. Dă la o parte bucăţi de zidărie, iar, la un moment dat, se vede un picior, apoi celalalt. "Se aude ceva de aici. Linişte! Linişte! Haide Giulia, haide...ai grijă la cap!", apoi se vede cum fetiţa este salvată de sub dărămături şi dusă la un punct de ajutor.

 Fetiţa de 10 ani a fost descoperită în viaţă, sub dărămăturile unei clădiri din oraşul Pescara del Tronto, după 17 ore de la cutremurul devastator.

Cel puţin 241 de persoane au murit, printre care mulţi copii, iar alte sute au fost rănite în urma cutremurelor produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri în centrul Italiei, anunţă autorităţile italiene. Printre victime se numără şi români: 5 morţi, 4 răniţi şi 11 daţi dispăruţi.  Numărul victimelor este de aştept să crească în următoarele ore, având în vedere că sunt mulţi oameni daţi dispăruţi.

Dintr-un hotel, care s-a prăbuşit miercuri în localitatea Amatrice în timp ce acolo erau aproximativ 70 de persoane au fost recuperate doar şapte victime până în prezent, a declarat joi primarul oraşului care a fost unul dintre cele mai grav afectate de cutremur.

Italienii se mobilizează

Premierul Matteo Renzi a anunţat că joi cabinetul său se va întâlni pentru a decide măsuri care să ajute comunităţile afectate. Şi italienii se mobilizează. Bucătari de la peste 600 de restaurante din Italia şi din întreaga lume promovează pastele all'Amatriciana, originare din Amatrice, una dintre localităţile distruse de cutremurul din Italia, pentru a strânge bani pentru victime, relatează CNN.

Proprietarii restaurantelor participante au promis să doneze Crucii Roşii italiene câte 2 euro pentru fiecare porţie de paste all’Amatriciana vândută, a anunţat bloggerul Paul Bell, care ajută la organizarea campaniei.

“Ideea s-a născut pur şi simplu din dorinţa de a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremur”, a spus Bell.  Nu este pentru prima dată când bucătarii italieni se mobilizează astfel pentru a ajuta victimele seismelor.

În mai 2012, când o serie de cutremure au afectat regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei şi au îngropat sub dărâmături mii de roţi de parmezan, un bucătar italian faimos, Masimo Bottura, originar din zonă, a început să folosească la unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare ale sale, un tip de risotto cu brânză şi ardei, parmezan afectat de cutremur şi alte ingrediente locale.

Specialitatea a fost un succes, iar în toată Italia, oamenii au început să cumpere brânză care fusese prinsă sub dărâmături în cutremur.

Înainte de seismul devastator de miercuri, soldat cu aproape 250 de morţi, localitatea Amatrice era cunoscută în special pentru pastele all’Amatriciana, ce includ un sos pe bază de roţii, carne de porc, ulei de măsline, vin alb, chili şi brânză pecorino. 

Acest tip de paste a fost inventată în anii 1700 şi este atât de popular încât localitatea organiza un festival anual în onoarea sa. În acest weeken urma să aibă loc cea de-a 50-a ediţie.

O parte din încasările de la meciul Napoli-AC Milan, programat sâmbătă, în etapa a doua a Serie A, vor fi donate victimelor cutremurului devastator din Italia, a anunţat preşedintele napoletanilor, Aurelio de Laurentiis.

Clădiri istorice, distruse

Seismul de miercuri a produs pagube la numeroasele biserici, monumente funerare şi muzee din zona centrala a Italiei. Cele mai mari distrugeri au fost în Amatrice, localitate  votată anul trecut una dintre cele mai frumoase din Italia şi recunoscută pentru cele 100 de biserici ale sale, pline cu fresce, mozaicuri şi sculpturi. 

Jumătate din faţada bisericii Sant'Agostino din secolul XV s-a dărâmat. Curtea unuia dintre palatele renascentiste din Amatrice a fost transformată în morgă temporara. Doar trunul cu ceas al satului, care datează din secolul XVI, a rămas în picioare. Acele ceasornicului s-au oprit la ora 3:36, momentul în care s-a produs cutremurului. 

 Construcţiile din regiune nu au fost proiectate pentru astfel de cutremure

Institutul german de Geofizică de la Potsdam a estimat magnitudinea seismului italian la 6,2 pe scara Richter. Experţii americani au precizat că epicentrul a fost la Norcia la o adâncime de doar 4 kilometri, ceea ce a sporit amploarea pagubelor. Un cercetător de la Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie, Massimo Cocco, a explicat că nu magnitudinea seismului a fost problema majoră, ci materialul de construcţie folosit la casele prăbuşite. Construcţiile din regiunile afectate nu ar fi fost proiectate pentru astfel de cutremure.

O piață din orașul Amatrice s-a transformat într-o grămadă de moloz FOTO Daily Mail 

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Comments