Cutremure in lant, miercuri dimineata, in Romania. INFP anunta activitate seismica importanta

Cutremure in lant, miercuri dimineata, in Romania. INFP anunta activitate seismica importanta

Cutremure in lant, miercuri dimineata, in Romania. INFP anunta activitate seismica importanta

Doua cutremure cu magnitudini de 2 si 2,1 au avut loc, miercuri dimineata, in judetul Caras-Severin.

Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, un cutremur cu magnitudinea 2 a avut loc la ora 5.10. Acesta s-a produs la adancimea de 11,5 kilometri.

Al doilea cumtremur, cu magnitudinea 2,1, a avut loc la ora 5.18, la o adancime de 11,8 kilometri.

Cutremurele s-au produs la 38 de kilometri de Resita si la 66 de kilometri de Drobeta-Turnu Severin.

Cutremur, luni dimineata, in Romania. Activitate seismica intensa in Vrancea, in ultimele zile. Anuntul INFP

Locul din casa unde nu trebuie sa stai in caz de cutremur. Este cel mai periculos si sigur te vei alege cu rani

Reguli esentiale de comportament in caz de cutremur. Ce NU trebuie sa faci ca sa eviti o tragedie

Indiferent de pregatirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere si pe cei mai multi dintre noi ne va panica. Cum sa actionam in caz de cutremur?

1. Pastrati-va calmul, NU INTRATI IN PANICA, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat, tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite.

3. Atentie! Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari, sub efectul oscilatiei seismice, este extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp, in special pentru persoane tinere, afara sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Ramaneti in incapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos, iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral, capul. Aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede, iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

6. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca este posibil deschideti usa locuintei spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

7. Nu alergati in strada.

8. daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

9. Acordati primul ajutor persoanelor ranite.

10. In cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti cauta sa alarmati, prin diferite metode, vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dumneavoastra.

Citeste si: Enciclopedia mondiala a locuintelor a evaluat rezistenta cladirilor din Romania la un cutremur major. Rezultatele sunt surprinzatoare

Comments