Cutremurul din Arad, urmat de 14 replici. Cea mai mare a avut magnitudinea de 3,2 pe Richter - Noi p...

"In data de 6 iunie 2023, la ora 20:26:51 (ora Romaniei), un cutremur cu magnitudinea locala de 5.2 ML a avut loc in regiunea CRISANA, ARAD.

Seismul a avut loc la o adancime de 5.6 km si epicentrul sau a fost localizat in comuna Paulis, judetul Arad. Intensitatea macroseismica epicentrala a fost estimata la nivelul VII pe scara Mercalli.

Seismul a fost puternic simtit de catre populatie in zona epicentrala, precum Paulis, Arad, Lipova, si chiar in orase mai indepartate: Timisoara, Deva, Lupeni, Zalau, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar si in Serbia si Ungaria", se arata in comunicatul INFP.

Potrivit sursei citate, cutremurele care au avut loc in acesta zona au aparut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Muntii Apuseni. Aceasta regiune este caracterizata de doua sisteme de falii cu orientare NV-SE si respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate si falii cu orientare E-V.

"Sursa acestor cutremure o constituie miscarea de convergenta si rotatie a microplacii Adriatice care exercita o presiune directa asupra lantului cutat al Dinarizilor, aceasta presiune fiind transmisa mai departe intregului esafodaj de blocuri litosferice din componenta Bazinului Panonic.

Aceasta se datoreaza cutremurelor din Turcia care au generat un lant de seisme, directia de propagare incepand din estul Marii Meditarane, acolo unde arcul de subductie al placii Africane cu subplaca Est-Europeana se intersecteaza cu falia Est-Anatoliana, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugatoare din provincia Kahramanmaras. Acestea se deplaseaza de-a lungul planului de subductie amintit. Aceasta presiune a generat cutremure incepand din sudul, prin centrul si pana in nordul Italiei. Microplaca Adriatica genereaza presiuni asupra lantului Muntilor Dinarici care, la randul ei, transmite aceste presiuni catre bazinul Panonic", mai arata specialistii INFP.

Expertii evalueaza in continuare situatia evenimentelor din zona Targu Jiu pentru a determina daca activitatea seismica din zona a fost generata de evenimentele din Turcia. Aceste evenimente nu au avut influente asupra activitatii zonei seismice Vrancea, spun reprezentantii INFP.

Aproximativ 2200 de cetateni au completat chestionarele de feedback de pe site-ul nostru, oferindu-ne informatii utile pentru o evaluare rapida a efectelor cutremurului.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati autoritatile locale sau sa consultati paginile oficiale de comunicare.

Comments