DE BINE – Transhumanta, cel de-al zecelea element de patrimoniu imaterial inscris in lista UNESCO

DE BINE – Transhumanta, cel de-al zecelea element de patrimoniu imaterial inscris in lista UNESCO

DE BINE – Transhumanta, cel de-al zecelea element de patrimoniu imaterial inscris in lista UNESCO

Incepand cu data de 5 decembrie 2023, Romania are un nou element inscris in Lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii. Autoritatile fac referire la dosarul multinational Transhumanta, stramutarea sezoniera a turmelor elaborat in colaborare Albania, Andorra, Austria, Croatia, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg si Spania.

,,Dincolo de deplasarea turmelor, practica milenara inca de pe vremea Imperiului Roman, transhumanta reflecta si relatiile complexe dintre oameni, animale si ecosisteme. Aceasta implica ritualuri si practici sociale, ingrijirea si cresterea animalelor, gestionarea terenurilor, padurilor si resurselor de apa si gestionarea pericolelor naturale.

Transhumanta a influentat si practicarea unor mestesuguri si ocupatii asociate: fabricarea de obiecte necesare la stana, a articolelor de imbracaminte specifice, a unor instrumente muzicale, a comertului cu produse specifice, a elementelor de arhitectura taraneasca, de la anexele stanii, la locuinta temporara si pana la gospodariile complexe sau la asezari agropastorale specifice.

Un dosar tematic consacrat transhumantei poate fi gasit pe siteul Institului National al Patrimoniului.

Transhumanta este ce-al de-al zecelea element inscris de Romania in Lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii. Celelalte noua elemente sunt prezentate in publicatia consacrata patrimoniului imaterial UNESCO de pe teritoriul Romanieiei, elaborata de Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si care poate fi consultata in format digital in limba Romana si limba Engleza", precizeaza Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.

Dragos HOJDA

The post DE BINE – Transhumanta, cel de-al zecelea element de patrimoniu imaterial inscris in lista UNESCO appeared first on ZiarMM.

Comments