De ce a ajuns Rusia in vizorul gruparii teroriste ISIS. Kremlinul si Casa Alba, in vizor

De ce a ajuns Rusia in vizorul gruparii teroriste ISIS. Kremlinul si Casa Alba, in vizor

De ce a ajuns Rusia in vizorul gruparii teroriste ISIS. Kremlinul si Casa Alba, in vizor

Aceasta amenintare latenta a luat viata vineri, 22 martie, ISIS revendicand responsabilitatea pentru un masacru intr-o sala de concert intr-o localitate din apropierea Moscovei. Acesta este cel mai mortal atac jihadist pe teritoriul Rusiei de la criza ostaticilor din 2002 din capitala federatiei. Expertii si oficialii avertizeaza ca urmatoarea operatiune ar putea viza practic pe oricine, inclusiv cetatenii americani.

Cu doar o zi inainte de atac, seful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, le-a spus parlamentarilor din Congres ca ,,ISIS-Khorasan isi pastreaza capacitatea si vointa de a ataca interesele SUA si occidentale in strainatate in mai putin de sase luni, cu putine sau deloc avertismente", scrie adevarul.ro. Cu saptamani in urma, Ambasada SUA la Moscova ii indemnase pe cetatenii americani sa evite evenimentele aglomerate, ,,inclusiv concerte".

Kremlinul si Casa Alba, in vizor

Relatia dintre Washington, Moscova si gruparile islamiste este complicata, datand din ultimele acte ale Razboiului Rece. Atunci cand Uniunea Sovietica a incercat sa salveze un guvern satelit in Afganistan printr-o interventie militara directa in 1979, SUA au trecut la contracararea Kremlinului prin sustinerea unei coalitii largi de insurgenti care, in cele din urma, avea sa iasa victorioasa dupa un deceniu, URSS prabusindu-se doar doi ani mai tarziu.

Acesti mujahedini au degenerat in lupte interne care au dat nastere talibanilor si Al-Qaeda. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, orchestrate de liderul Al-Qaeda si de veteranul razboiului afgano-sovietic Osama bin Laden, Statele Unite vor lansa cel mai lung razboi din istorie impotriva Afganistanului, unde Al-Qaeda era adapostita de talibanii dominanti. Putin, care nu se afla inca la jumatatea primului sau mandat, a fost primul care a prezentat condoleante Casei Albe pentru atacul fara precedent de pe teritoriul american.

Spre deosebire de SUA, insa, razboiul Rusiei impotriva islamistilor a fost intotdeauna mai aproape de casa. In ultimele trei decenii, Rusia a purtat doua razboaie impotriva separatistilor islamisti ceceni pe propriul sau teritoriu si a cautat sa sprijine fostele republici sovietice aliate care reprima activitatea jihadista din Asia Centrala.

Privind ascensiunea militantilor islamisti dupa interventiile conduse de SUA in Irak si Libia, Moscova a efectuat o interventie militara straina fara precedent in sprijinul presedintelui sirian Bashar al-Assad impotriva rebelilor, dintre care unii au fost sustinuti de Washington, pe fondul raspandirii rapide a ISIS in 2015. Atat trupele americane, cat si cele rusesti raman in Siria pentru a sprijini obiective opuse pana in prezent, iar Moscova nu si-a dublat decat influenta in alte zone vulnerabile de ISIS, cum ar fi frontul din ce in ce mai activ din regiunea Sahel a Africii.

Din cauza ciocnirii dintre ideologia islamista ultraconservatoare a ISIS si tendintele traditionale crestine ortodoxe ruse ale lui Putin, jihadistii au avut de mult timp Moscova in vizor.

,,Rusia a fost un inamic prioritar pentru Statul Islamic inca de la inceputurile sale", a declarat Lucas Webber, cofondatorul retelei de cercetare Militant Wire, pentru Newsweek. ,,In 2014, fostul calif Abu Bakr al-Baghdadi a numit Rusia drept principal inamic alaturi de Statele Unite".

,,Rusia a atras atentia IS prin interventia sa militara in Siria si in Africa, relatiile cu talibanii si alte cateva politici", a adaugat Webber. ,,Moscova este privita ca un centru de putere pentru ceea ce IS a numit <>".

Comments