De ce a fost achitat Alexandru Cumpanasu, dupa ce a incasat fonduri UE pe nedrept ca expert cu ,,fac...


Alexandru Cumpanasu a fost achitat in prima instanta pentru obtinerea pe nedrept de bani europeni prin prezentare de documente false sau incomplete, dupa ce s-a angajat ca ,,expert IT" la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).&


Tribunalul Bucuresti a retinut in motivarea de achitare ca Alexandru Cumpanasu n-a savarsit fapta cu forma de vinovatie ceruta de legea penala, mai exact ca n-a sustinut in fals ca are studii universitare, ci a omis sa precizeze ca nu le are.


Alexandru Cumpanasu, originar din Caracal, a devenit cunoscut la nivel national in 2019, dupa aparitiile sale televizate in calitate de ,,unchi al Alexandrei Macesanu", una dintre adolescentele rapite si ucise de criminalul Gheorghe Dinca.


Candidat la prezidentiale in 2019


Popularitatea pe care a capatat-o in urma scandalului privind crimele din Caracal l-a determinat pe Alexandru Cumpanasu sa candideze la alegerile prezidentiale din noiembrie 2019, avandu-i ca principali contracandidati pe Klaus Iohannis si Viorica Dancila.


Alexandru Cumpanasu i-a devansat pe cei doi doar in Dobrosloveni, comuna din care provenea Alexandra Macesanu. La nivel national, doar 126.019 romani au votat cu Alexandru Cumpanasu, reprezentand 1,47%.


La baza, Alexandru Cumpanasu este un activist civic care, prin intermediul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, a accesat fonduri disponibile prin diverse proiecte facute publice de statul roman, unele derulate pe bani europeni.


Alexandru Cumpanasu a fost trimis in judecata de DNA pe data de 14.12.2022, dupa ce in 2016 i-a convins pe oficialii de la SNSPA sa-l angajeze ca ,,expert IT" in cadrul unui proiect pe bani europeni. Una dintre conditii era ca specialistul candidat sa aiba studii superioare de specialitate.


,,Obtinerea fondurilor s-a realizat pe nedrept, in conditiile in care inculpatul nu indeplinea conditiile pentru a ocupa postul de expert IT si deci nu era indreptatit sa primeasca retributia provenita din bugetul UE. In ceea ce priveste urmarea imediata a infractiunii, prejudiciul produs bugetului general al UE este in cuantum de 200.189 de lei, reprezentand suma incasata, pe nedrept, de catre inculpat", aratau procurorii DNA in rechizitoriu.


Pe data de 18 iunie 2024, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe fond pe Alexandru Cumpanasu pentru infractiunea de ,,participatie improprie (in forma instigarii) la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei".


Se lauda ca a absolvit la ,,o structura mai speciala"


Libertatea a consultat motivarea hotararii Tribunalului Bucuresti din data de 18 iunie 2024, care l-a scapat pe Cumpanasu de o potentiala condamnare de pana la 7 ani de inchisoare cu executare.


Din expozitivul documentului citat rezulta ca Alexandru Cumpanasu s-a angajat la SNSPA in calitate de expert IT, pe un salariu brut de 9.725 de lei lunar pentru 6 ore/zi, pentru o perioada de 36 de luni.


Conform fisei postului, pozitia de ,,expert IT" presupunea studii universitare, vechime in munca de minimum 5 ani si experienta de specialitate de cel putin 1 an.
Alexandru Cumpanasu n-a depus la SNSPA o diploma de studii universitare, dar a venit cu un inscris intitulat ,,Atestat profesional - programator - analist - ajutor", obtinut in 2001 la un liceu din Caracal.
Printre celelalte documente de studii pe care Alexandru Cumpanasu le-a depus la SNSPA s-a numarat si ,,Certificat de absolvire curs de securitate nationala, Colegiul National de Aparare, Ministerul Apararii Nationale".

In legatura cu acest curs Cumpanasu i-a spus unei angajate a SNSPA, la momentul semnarii contractului, ca nu poate depune diploma, deoarece ,,urmase facultatea la o structura mai speciala" si ca va aduce inscrisul pe parcursul derularii proiectului.


Angajata, citata ca martora la proces, a aratat ca a observat ca Alexandru Cumpanasu avea in CV un curs de studii postuniversitare sustinut la Colegiul National de Aparare, astfel incat a dedus ca nu l-ar fi putut urma fara sa fie absolvent de facultate.


La solicitarea organelor de urmarire penala, Universitatea Nationala de Aparare Carol I a comunicat ca Alexandru Cumpanasu nu figureaza ca absolvent al vreunui curs al Colegiului National de Aparare din cadrul universitatii.


Din acte a reiesit ca acesta a participat la un curs cu durata de 7 zile, cu titlul ,,Orientul Mijlociu Largit si stabilirea sistemului international", in perioada septembrie - octombrie 2006.


La respectivul curs au participat 50 de cetateni romani, mai exact reprezentanti ai administratiei centrale, ai partidelor politice, mass-media si ONG, printre acestia numarandu-se si Alexandru Cumpanasu.


In arhiva Colegiului National de Aparare nu exista documente care sa ateste faptul ca s-ar fi eliberat diplome de absolvire, iar eventualele certificate de participare care ar fi putut fi oferite sunt cu caracter onorific, se arata in documentele dosarului.


Rectorul SNSPA ,,nu si-a putut imagina" ca inculpatul n-are diploma


Un alt martor chemat la proces a fost rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a aratat in fata instantei ca Alexandru Cumpanasu s-a implicat, alaturi de universitate, intr-un proiect avand ca obiect ,,cresterea calitatii serviciilor publice", acesta din urma fiind si dezvoltatorul unei aplicatii.


Din acest motiv, Alexandru Cumpanasu s-a regasit si in echipa de coordonare a proiectului:


,,Martorul (Pricopie Remus - n.r.) a subliniat ca inculpatul a fost cooptat in echipa de implementare a proiectului pentru ca, prin A.I.D (n.r. - Asociatia pentru Implementarea Democratiei), contribuise la conturarea proiectului si scrierea aplicatiei si a precizat ca nu cunoaste detalii despre derularea proiectului in sine, deoarece nu a fost implicat in mod direct.
Despre o problema aparuta in cadrul proiectului, martorul a aflat in anul 2019 din mass-media, cand a fost publicata o stire din care rezulta ca inculpatul nu avea studii superioare, context in care a cerut structurilor de specialitate sa verifice documentele.
Cu aceasta ocazie, martorul a constatat ca inculpatul semnase fisa postului, anexa a contractului de munca, asumandu-si ca ar detine studii superioare si ca in dosar nu a prezentat copie dupa diploma.
In fine, martorul a precizat ca nu a existat niciodata o suspiciune ca inculpatul nu ar fi absolvent de studii superioare, mai ales ca AID, organizatia nonguvernamentala pe care o conduce, detinea un portofoliu larg de proiecte europene derulate, iar inculpatul a participat la multe alte evenimente publice in calitate de membru al echipelor respective de proiect.
In legatura cu cerinta privind studiile superioare, martorul (Pricopie Remus - n.r.) a aratat ca aceasta cerinta este solicitata de catre SNSPA pentru toate proiectele, fiind cuprinsa in fisa postului.
Martorul a aratat ca nu si-a imaginat ca inculpatul nu are studii superioare, facand precizarea ca a colaborat cu acesta si cand a detinut functia de ministru al educatiei, la minister fiind in derulare deja un proiect cu organizatia pe care inculpatul o reprezenta", se arata in motivarea instantei.

Motivarea achitarii lui Cumpanasu: ,,A semnat fara sa citeasca"


Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a notat, in motivarea hotararii de achitare a lui Alexandru Cumpanasu, ca nu a existat nicio actiune de instigare savarsita cu intentie din partea ONG-istului, astfel incat sa fie angajat de catre S.N.S.P.A pe functia de expert IT, desi nu indeplinea conditiile legate de studii:


,,Nu a existat o procedura de selectie a candidatilor pentru functia de expert IT, de natura sa permita inculpatului sa ia la cunostinta de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru ocuparea acestei functii.
In cererea de finantare a proiectului cod SIPOCA 9 nu se regasesc informatii cu privire la modalitatea de selectie si conditiile specifice de ocupare a postului de expert IT, regasindu-se criterii specifice doar pentru managerul de proiect, responsabilul cu achizitii si responsabilul financiar.
Din declaratiile martorului (Pricopie Remus, rectorul SNSPA - n.r.), date atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata, a rezultat ca inculpatul (Cumpanasu Alexandru - n.r.) a contribuit la conturarea proiectului si scrierea aplicatiei, asadar decizia informala de numire in echipa de management a proiectului fusese luata cu mult inainte.
Dispozitia rectorului S.N.S.P.A nr. 126/23.03.2016 prin care inculpatul a fost numit expert IT, a fost emisa in aceeasi zi in care a fost semnat contractul individual de munca si anexa nr. 1 la contract, termeni de referinta, fisa de post, imprejurare ce consolideaza argumentul prezentat anterior.
Nu a existat un interviu sau o procedura de analiza a unor C.V-uri, din moment ce inculpatul a depus acest inscris la semnarea contractului individual de munca.
Lecturand C.V-ul prezentat la semnarea contractului individual de munca, instanta retine ca inculpatul a prezentat un inscris actualizat, ca a mentionat in cuprinsul acestuia, locul de munca vizat - cel de expert IT - si ca nu a inserat in curriculum vitae ca are studii superioare si nici nu a prezentat vreo diploma de studii falsificata, care sa faca dovada studiilor universitare. In opinia instantei, o astfel de actiune ar fi putut reprezenta un act de instigare in sensul art. 52, alin.3 Cod penal, actiune ce nu a avut insa loc.
Inscrisul intitulat <> in care se specifica conditia privind studiile si experienta necesare nu este un inscris care sa emane de la inculpat, din probele analizate anterior, reiesind ca inculpatul l-a semnat fara sa il citeasca, in conditiile in care decizia informala de numire in cadrul proiectului fusese luata anterior, semnarea fisei de post fiind doar o formalitate, atat pentru inculpat, cat si pentru angajator. In schimb, angajatorul trebuia sa se asigure si sa depuna diligenta in verificarea inscrisurilor depuse de candidat, pentru a se asigura ca persoana angajata are nivelul de calificare solicitat.
Din declaratia martorului (Pricopie Remus - n.r.), instanta mai retine ca numirea inculpatului in cadrul proiectului a avut la baza implicarea acestuia in alte proiecte similare si nicidecum experienta in domeniul IT sau detinerea de studii superioare.
S-a sustinut in rechizitoriu ca prin semnarea inscrisului sub semnatura privata, intitulat <>, anexa nr. 1 la contractul individual de munca nr. 479/23.03.2016, pe fiecare fila, inculpatul a atestat in mod explicit ca a luat cunostinta de continutul sau si, in mod implicit, ca indeplinea conditiile impuse pentru ocuparea functiei de expert IT in cadrul proiectului - cea privind studiile si cea privind vechimea in specialitate, instanta retine ca acelasi inscris a fost asumat prin semnatura si de responsabilul de proiect, martora (...), aceeasi conduita fiind interpretata diferit din perspectiva vinovatiei de catre parchet, considerandu-se ca exista o neglijenta din partea angajatorului ca nu a verificat documentele care sa ateste conditia privind studiile, fapta fiind comisa fara vinovatie de catre reprezentantii SNSPA, dar cu intentia directa de catre inculpat pentru ca a semnat un inscris, fara a-l lectura, decizia de angajare fiind deja luata de catre angajator.
Concluzionand, instanta retine ca inculpatul (Cumpanasu Alexandru - n.r.) nu a actionat in comiterea faptei cu forma de vinovatie prevazuta de lege, ci a savarsit fapta din culpa, in modalitatea prevazuta de art. 16, alin.3, lit. b) Cod penal, culpa simpla, neglijenta.
Inculpatul a semnat fisa de post o data cu semnarea contractului individual de munca, fara sa o citeasca, continutul inscrisului neprezentand o relevanta deosebita pentru inculpat, fiind considerat doar o formalitate.
Prin semnarea fisei de post in conditiile retinute anterior, inculpatul a actionat din neglijenta, neprevazand rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa o faca, motiv pentru care, in temeiul art. 16, alin. 1, lit. b), teza a II-a Cod pr. Penala, se va dispune achitarea inculpatului, deoarece fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de lege", se arata in motivarea hotararii Tribunalului Bucuresti.

Hotararea de achitare a lui Alexandru Cumpanasu nu este definitiva, fiind atacata de procurorii DNA in data de 21 iunie 2024 pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, unde cauza asteapta un prim termen de judecata.


Foto: Agerpres


Comments