De ce aderarea Romaniei si Bulgariei NU este pe agenda Consiliului JAI din 4-5 decembrie - Explicati...

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a explicat ca extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria nu este discutata la Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 4-5 decembrie pentru ca Olanda nu si-a exprimat oficial pozitia fata de Bulgaria dupa recentele alegeri care au avut loc.

In Olanda se anunta negocieri dure pentru formarea guvernului dupa alegerile parlamentare din 22 noiembrie. Mai ales ca, dupa ce partidul de extrema dreapta PVV a castigat, ar trebui sa faca o coalitie de guvernare cu alianta de stanga condusa de fostul vicepresedinte al Comisiei Europene Frans Timmermans, care a anuntat initial ca refuza sa conduca alaturi de un partid anti-UE.

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a precizat ca este posibla insa o reuniune extraordinara a Consiliului JAI pe problema Schengen.

,,Ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI se discuta chiar azi si discutiile trebuie sa tina cont si de procedurile care au loc in Olanda in urma alegerilor. Acolo tocmai au avut loc alegeri si Guvernul trebuie sa-si precizeze in Parlament si sa obtina increderea Parlamentului cu privire la o serie de subiecte. (...) Guvernul olandez, care a avut anul trecut o pozitie fata de Bulgaria, urmeaza sa se pronunte in Parlament si Parlamentul sa se pronunte cu privire la aceasta chestiune. Ei bine, aceasta procedura are loc undeva in perioada 4 - 6 decembrie, prin urmare, coincide aceasta perioada, aceasta procedura din Parlamentul olandez, cu data la care va avea loc Consiliul JAI. Deci este imposibil sa poti discuta transant in Consiliul JAI din 4 - 6 decembrie chestiunea, pana cand Guvernul olandez nu o sa-si precizeze pozitia fata de Bulgaria. Asta nu exclude ca in cursul lunii decembrie sa mai existe si alte reuniuni JAI", a mai declarat Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arad, relateaza agerpres.ro.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen figura pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la inceputul lunii decembrie, dar cu addendumul "posibil", intr-o abordare precauta si cu privirea indreaptata spre Olanda, unde extrema dreapta a castigat alegerile parlamentare.

In acelasi timp, ministrul Predoiu a reamintit performantele Romaniei in privinta protejarii frontierelor, care ar inlatura criticile.

,,Nu mai exista niciun fel de pozitie oficiala a vreunui stat membru european care sa puna in cauza performanta Romaniei in materie de combatere a migratiei ilegale si protectie a frontierei", a precizat Predoiu, facand trimitere la Austria.

Guvernul de la Viena nu a renuntat la pozitia adoptata inca de la Consiliul JAI de acum un an, prin veto, respingand aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer a anuntat in repetate randuri ca respinge extinderea spatiului de libera circulatie, invocand noi reguli pentru a stopa migratia ilegala.

Comisia Europeana a initiat impreuna cu Romania si Bulgaria doua proiecte-pilot privind procedurile rapide de azil si de returnare.

Comments