De ce aratam mai batrani decat suntem? Cercetatorii au gasit raspunsul

De ce aratam mai batrani decat suntem? Cercetatorii au gasit raspunsul

"Studii anterioare au arătat deja că vârsta percepută depinde aproape în aceeași măsură de factori de mediu și de factori genetici, iar aceste cercetări sunt primele care stabilesc o legătură între perceperea bătrâneții și o genă specifică", relatează Le Qutidien du Medecin, preluat luni de passionsante.be, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au studiat circa 8 milioane de variații generice la aproape 3.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani. Vârsta cronologică (cea reală) a fost comparată cu vârsta percepută (pe bază de fotografii și în funcție de riduri și de aspectul pielii) și cu variațiile genetice.

A fost izolată o anumită genă, cel mai strâns legată de perceperea vârstei: MC1R, bine cunoscută pentru rolul ei în colorarea părului roșcat și a tenului palid. Prezența unor variante ale acestei gene ar explica faptul că unele persoane par mai bătrâne decât vârsta lor reală.

Rezultatele au fost verificate și confirmate pe alte două grupuri, din Germania și din Marea Britanie, asocierea fiind independentă de vârstă, sex, culoarea pielii sau gradul de expunere la soare.

"În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii și ten), gena MC1R este implicată și în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea și repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută", subliniază Le Quotidien du Medecin. Dincolo de acest aspect, continuarea cercetărilor ar urma să contribuie la o mai bună înțelegere a procesului de îmbătrânire, încheie passionsante.be.

Articole recomandate

Comments