De ce au sfintii aureole negre in biserica lui Eminescu

De ce au sfintii aureole negre in biserica lui Eminescu

De ce au sfintii aureole negre in biserica lui Eminescu

Biserica lui Eminescu
Biserica lui Eminescu

La 10 kilometri de municipiul Botoşani, în satul Ipoteşti, pe fostele moşii ale Eminovicilor, a copilărit acum 150 de ani poetul Mihai Eminescu. Exact pe locul unde se afla casa copilăriei poetului a fost amenajat de autorităţi, după 1990, Memorialul Ipoteşti, un centru de studii, dar şi un complex muzeal dedicat poetului.

În centrul acestui memorial se află o biserică impresionantă cu alură de ctitorie ştefaniană, la prima vedere ridicată în secolul al XV-lea.

Dincolo de arhitectura medievală şi de blazoanele care se întind pe toată faţada lăcaşului de cult, biserica este de fapt o construcţie relativ recentă, de mijloc de secol XX, dar unicat în Europa şi în lumea ortodoxiei. Este singura biserică închinată unui artist. Mai precis, este un lăcaş de cult special construit pentru a comemora trecerea prematură în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu.

Tocmai de aceea, biserica este plină de simboluri şi de reprezentări concentrate în jurul acestei idei.

„Toate bisericile se ridică spre slava lui Dumnezeu, dar aceasta a fost ridicată şi în memoria poetului Mihai Eminescu. Este singura biserică ridicată în memoria unui poet. Este un principiu unic în lumea ortodoxiei, pentru că Eminescu este un simbol spiritual al poporului român. A fost mai mult decât un simplu muritor de rând. A fost un geniu care a creat şi a simţit în armonie cu întreaga naţiune", spune Ioan Creţu, custode de sală la Memorialul Ipoteşti, dar şi paracliser al bisericii.

Articole recomandate

Comments