De ce Generatia Z si Milenialii nu raspund la telefon: ,,Un apel neasteptat inseamna o veste proasta...


Retelele sociale si dezvoltarea rapida a tehnologiei digitale au avut un impact asupra tinerilor (Generatia Z si Mileniali), care evita constant apelurile telefonice, preferand sa comunice prin mesaje text, relateaza televiziunea britanica BBC.


Un sondaj recent a aratat ca un sfert dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani nu raspund niciodata la telefon - cei intervievati spun ca ignora soneria, raspund prin text sau cauta numarul online daca nu il recunosc.


Sondajul Uswitch pe 2.000 de persoane a constatat, de asemenea, ca aproape 70% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani prefera un mesaj text in locul unui apel telefonic.


Pentru generatiile mai in varsta, vorbirea la telefon este normala, din moment si-au petrecut anii adolescentei luptandu-se cu fratii lor pe telefonul fix.


Dr. Elena Touroni, psiholog consultant, arata ca tinerilor le este greu sa vorbeasca acum la telefonul mobil, pentru ca s-au obisnuit sa trimita mesaje. Mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns la sondajul Uswitch au recunoscut ca, pentru ei, un apel neasteptat inseamna o veste proasta.


De unde provine anxietatea in jurul apelurilor


Psihoterapeutul Eloise Skinner explica ca anxietatea in jurul apelurilor provine dintr-o ,,asociere cu ceva rau - un sentiment de presimtire sau de teama".


,,Pe masura ce vietile noastre devin din ce in ce mai aglomerate si programele de lucru mai imprevizibile, avem mai putin timp sa sunam un prieten doar pentru a vedea ce face. Apelurile telefonice devin, asadar, rezervate pentru stirile importante din viata noastra, care pot fi adesea complicate si dificile", explica psihoterapeutul.


Daca nu vorbesc la telefon nu inseamna ca tinerii nu sunt in contact cu prietenii lor - discutiile de pe WhatsApp sau platforme asemanatoare, mesaje banale, meme-uri etc. fiind la ordinea zilei.


,,Rup" retelele sociale


Multe dintre aceste conversatii au loc acum pe retelele sociale, in special pe Instagram si Snapchat, unde este mai usor sa trimiti imagini si meme-uri alaturi de texte.


De asemenea, in sondajul Uswitch, 37% dintre cei de 18-34 de ani spun ca mesajele vocale sunt preferinta lor in materie de comunicare. In comparatie, doar 1% dintre persoanele cu varsta intre 35 si 54 de ani prefera mesajele vocale in detrimentul unui apel.


Fobia fata de apelurile telefonice iti poate afecta inclusiv viata profesionala. Nu putine sunt cazurile cand angajatii refuza un apel de la colegi, de teama, spre exemplu, ca ar trebui sa lucreze ore suplimentare.


Avocat de profesie, Henry Nelson-Case spune ca ,,anxietatea asociata cu conversatiile in timp real, potentiala stanjenire, lipsa raspunsurilor si presiunea de a raspunde imediat", il face pe angajati sa urasca sa vorbeasca la telefon.


,,Apelurile telefonice sunt mai expuse si necesita un nivel mai ridicat de intimitate, in timp ce mesajele sunt detasate si va permit sa va conectati fara a va simti vulnerabil sau expus", explica si dr. Touroni.


Psihoterapeutii sustin ca daca tendinta actuala continua, atunci ,,am putea pierde sentimentul de apropiere sau de conexiune".


Comments