De ce hidroxiclorochina nu ajuta contra coronavirusului, ci creste sansele de deces ale pacientilor

De ce hidroxiclorochina nu ajuta contra coronavirusului, ci creste sansele de deces ale pacientilor

De ce hidroxiclorochina nu ajuta contra coronavirusului, ci creste sansele de deces ale pacientilor


In ciuda unor rezultate initiale incurajatoare si sustinerii din partea unor figuri publice precum presedintele SUA, Donald Trump, Plaquenil (hidroxiclorochina) si clorochina nu aduc niciun beneficiu contra coronavirusului, explica un nou studiu. Medicamentele scad sansele de supravietuire ale pacientilor comparativ cu cei care urmeaza tratamentele obisnuite.


Plaquenil (hidroxiclorochina) este un medicament utilizat pentru tratarea artritei si a unor boli autoimune precum lupusul. Clorochina este un medicament antimalarie. Ambele au ajuns sa fie considerate eficiente contra coronavirusului la scara larga in mare parte multumita sustinerii din partea presedintelui SUA Donald Trump si a unor rezultate preliminare relativ bune.


Mai multe guverne din jurul lumii au achizitionat cantitati importante de Plaquenil si clorochina pentru a le folosi impotriva pandemiei, dar acest lucru a lasat alte categorii de pacienti fara tratamentele de care au nevoie.&


Nu sunt eficiente contra COVID-19, chiar cresc sansa de moarte

Un nou studiu pe 96,000 de pacienti cu COVID-19 arata ca, de fapt, clorochina si hidroxiclorochina nici macar nu ajuta contra coronavirusului.


Conform rezultatelor, niciunul dintre cele doua medicamente nu a adus vreun beneficiu contra COVID-19, ba chiar au sporit sansele ca pacientii sa moara in timpul tratamentului. Ambele produc efecte secundare relativ grave, explica autorii, mai ales aritmie cardiaca.


Autorii au studiat dosarele medicale a 96.000 de pacienti din sute de spitale care au fost tratati cu unul din aceste medicamente. Pacientii au fost impartiti in patru grupuri: cei tratati doar cu hidroxiclorochina (3.016 pacienti), doar cu clorochina (1.868 pacienti) si doua grupuri care au fost tratate cu aceste medicamente in combinatie cu antibiotice (10,004).&


Un al cincilea grup (cel de control) a fost format din cazuri care nu au fost tratate cu clorochina sau hidroxiclorochina.


Autorii noteaza ca 16,4% si 18% dintre pacientii tratati cu clorochina, respectiv hidroxiclorochina, au murit in timpul tratamentului. Rata de fatalitate in randul celor care au fost tratati cu aceste doua medicamente in combinatie cu antibiotice fost de 22,8% (clorochina) respectiv 23,8% (hidroxiclorochina).&


Pe baza comparatiei acestor cazuri cu cele din grupul de control, autorii estimeaza ca tratamentul cu clorochina sau hidroxiclorochina sporeste sansele de deces cu pana la 45%.


Recomandarea lor ca tratament este nechibzuita si iresponsabila

"Tratamentul cu clorochina sau hidroxiclorochina nu ajuta pacientii cu COVID-19. In schimb, rezultatele noastre arata ca acest tratament este asociat cu un risc sporit de probleme cardiace grave si de moarte" -- Mandeep Mehra, primul autor al studiului si directorul Centrului pentru Boli cardiace severe de la spitalul Brigham and Women's din Boston, SUA.


Frank Ruschitzka, director al Centrului pentru Inima de la Spitalul Universitar Zurich, Elvetia, si coautor al studiului atrage atentia ca mai multe tari recomanda acesti doi compusi ca potentiale tratamente contra COVID-19, fie de sine statatoare fie in combinatie cu antibiotice.


Rezultatele acestui studiu arata de ce astfel de afirmatii sunt extrem de periculoase pentru sanatatea publica.


Avem indicatii puternice ca aceste medicamente nu ar trebui utilizate decat in cadrul unui test clinic unde pacientii pot fi monitorizati constant. Sa recomanzi utilizarea lor fara supraveghere medicala e nechibzuit si iresponsabil.

Ruschitzka:

Studii clinice menite sa determine eficienta clorochinei al si hidroxiclorochinei contra COVID-19 sunt in desfasurare. In momentul de fata, insa, nu avem vreo dovada concludenta care sa arate ca cele doua aduc vreun beneficiu, explica autorii.


LIBERTATEA PUBLICA ARTICOLE DE STIINTA. In plina criza provocata de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricand cititorii au nevoie de informatie stiintifica de calitate, prezentata limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborari cu jurnalistii romani de la publicatia ZME Science, o platforma independenta de jurnalism de stiinta, alcatuita din experti care, in mod obisnuit, relateaza pentru publicul avizat din strainatate. Ei scriu, in fiecare zi, mai multe articole in Libertatea. bazate pe cele mai recente date si studii despre epidemie.


Comments