De ce investitorii straini se bat sa intre pe piata noastra: cresterile anuale ale profitului multin...

Companiile straine prezente in tara noastra au cele mai mari rate de profit si crestere din regiune, de la sectorul alimentar pana la automotive sau bancar. Mai mult, Romania se transforma intr-un hub regional de afaceri, fiind extrem de atractiva pentru investitorii straini.

Romania, a doua mare piata din regiune, atrage investitii ce aduc profituri crescute si cu 2.000% anual!

Datele oficiale ale bancii centrale si ale Ministerului de Finante arata ca firmele straine prezente in Romania obtin rate de crestere a profiturilor si ale cifrei de afaceri mult mai mari decat pe pietele vestice sau chiar si pe piete din Europa de Est.

In sectorul bauturilor racoritoare, de exemplu, gigantii Pepsi si Coca-Cola, printre altii, au recunoscut potentialul acestei piete, motiv pentru care continua sa investeasca semnificativ la nivel local.

In 2023, divizia de bauturi PepsiCo Romania a inregistrat un profit de 90,5 mil. lei, in crestere cu 2.086% fata de anul precedent (4,1 mil. lei) (Detalii). Pentru comparatie, marja internationala de profit a gigantului Pepsi a fost in 2023 de 13,1%, iar pe ansamblul ultimelor 12 luni de 9,61%. (Detalii)

Potrivit unei analize Ziarul Financiar, bazate pe datele Euromonitor, Romania este a doua cea mai mare piata din regiune pentru bauturi racoritoare, cu un consum per capita de 215 litri anual, depasind media europeana la numarul de pahare de bauturi acidulate consumate. La nivel de volum total, Romania se plaseaza pe locul doi in regiune, cu aproximativ 4 mld. litri consumati anual, fiind depasita doar de Polonia, care are insa si o populatie de doua ori mai mare.

Piata auto din Romania asigura cresteri duble fata de Vest

Companiile Star Transmission si Star Assembly, divizii ale Mercedes-Benz AG in Romania, au inregistrat o crestere semnificativa a afacerilor in 2023. Star Transmission Cugir a raportat o cifra de afaceri de 420,5 mil. lei, in crestere cu 7,5% fata de anul precedent, si un profit net de 6,1 mil. lei. Star Assembly din Sebes a avut o cifra de afaceri de peste 10 mld.lei, cu o crestere de 10,6%, si un profit net de 412,7 mil. lei, in crestere cu 15%.

Un alt exemplu este Porsche Romania (importator general VW, Audi, Seat, Cupra, si Skoda, printre altele), care a realizat in 2023 o cifra de afaceri de peste 4,58 mld. Lei (3,57 mld. lei in 2022, crestere de 28%) si un profit net de peste 368 mil. lei, cu peste 45% mai mare decat in anul anterior.

Pentru comparatie, la nivel international, marja neta de profit a lui Volkswagen a fost de 4,48%, iar pentru Mercedes Group de 9,53%. (Detalii) si (Detalii)

In sectorul financiar, cresterea veniturilor romanilor urca marjele de profit ale bancilor

In 2023, bancile din Romania au inregistrat un profit record de aproape 14 mld. lei, in crestere cu 35% fata de 2022. Banca Transilvania, BCR si Raiffeisen Bank au fost cele mai profitabile, generand impreuna 6,7 mld. lei. Profiturile au fost impulsionate de dobanzile ridicate la credite si de sumele mari pastrate de populatie si firme in conturi curente. Aceste fonduri au atins 60 mld. euro, contribuind semnificativ la castigurile bancilor.

Conform datelor bancii centrale, cresterea depozitelor populatiei la banci s-a datorat in principal cresterii veniturilor romanilor, care datorita politicilor implementate de Guvernul Ciolacu au putut sa faca economii substantiale.

UniCredit Bank Romania a raportat un profit net de 184 mil. euro in S1/2024, in crestere cu 39% fata de S1/2023, datorita cresterii creditarii si a veniturilor din dobanzi. Veniturile totale au ajuns la 338 mil. euro, o crestere de 11,5%, in timp ce veniturile din dobanzi, principala sursa de castig, au crescut cu 18%, la 238 mil. euro.

Comments