De ce nu se dau mesaje RO-Alert la cutremur. Explicatia lui Raed Arafat

De ce nu se dau mesaje RO-Alert la cutremur. Explicatia lui Raed Arafat

De ce nu se dau mesaje RO-Alert la cutremur. Explicatia lui Raed Arafat


Directorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat luni, 16 septembrie, la Digi24, ca timpul disponibil inaintea unui cutremur este extrem de scurt, iar transmiterea unui mesaj RO-alert in aceste conditii nu este eficienta pentru salvarea de vieti si, mai mult, ar putea induce panica.


,,Nu se da anticipat la cutremur, ar fi timpul foarte scurt ca sa se faca ceva. Mai degraba ar induce panica si ar fi toti coborati in casa scarilor. Deci nu o sa dam mesaj Ro-Alert inaintea unui cutremur pana nu o sa avem un interval de timp adecvat in care oamenii intr-adevar sa aiba timp sa se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil", a spus Raed Arafat.


El a adaugat ca timpul disponibil ar fi de numai cateva secunde si tot ce s-ar putea intampla in cazul unui mesaj RO-Alert ar fi ca romanii sa se sperie, mai ales ca, in caz de cutremur, evacuarea este interzisa.


,,Plus, este riscul, si asta se intampla, sa primesti mesajul ca vine cutremurul cand cutremurul a inceput, este riscul sa primesti mesajul la o secunda, doua inainte, e riscul sa nu il simti, si atunci o sa spui ca mi-ati dat mesaj fals", a precizat Arafat.


El a adaugat ca vor mai foarte multe discutii cu privire la acest subiect pana cand se va gasi o solutie si un standard de abordare unitar in toata lumea.


Arafat a explicat ca alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru intreruperea gazelor, intreruperea curentului electric, dar ar trebui si ca oamenii sa fie educati in acest sens si sa actioneze corespunzator: ,,Aici trebuie sa inveti populatia sa inteleaga ca iti dau mesaj si ai cateva secunde sa intrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregatire, sa ajungi la nivelul la care sa dai mesaj".


Cel mai puternic cutremur din Romania in 2024


Precizarile lui Arafat au venit dupa ce un cutremur de magnitudine initiala 5,5& s-a produs luni, 16 septembrie, in zona seismica Vrancea. Ulterior, magnitudinea a fost revizuita la 5,2 si apoi la 5,4.


A fost cel mai mare seism produs in acest an in Romania. Cutremurul s-a resimtit la Bucuresti timp de cateva secunde. Seismul a fost resimtit si in tarile invecinate, Republica Moldova si Bulgaria.


Precedentul cel mai puternic cutremur din Romania in 2024 a fost pe 10 august, a avut magnitudinea 4,7 si s-a produs in judetul Arad, zona Banat.


Comments