De ce Partidul Democrat ar putea sa-l retraga pe Joe Biden din cursa prezidentiala. Cine sunt posibi...


Prima dezbatere electorala intre cei doi presupusi candidati americani in cursa prezedentiala, Donald Trump si Joe Biden, a starnit un val urias de reactii in presa americana. O tema care starneste interes, si despre care se va vorbi probabil mult timp de acum incolo, este esecul CNN de a organiza o dezbatere prezidentiala astfel incat mesajele candidatilor care disemineaza informatii false sa fie eficient combatute chiar in momentul in care sunt ele si receptate de catre public. Lupta impotriva dezinformarii in epoca post-adevar este in acest moment pierduta.


Presa americana obisnuieste, de ani de zile, sa verifice veridicitatea faptelor diseminate de cei mai puternici actori politici, cum este si Donald Trump, dar acest tip de fact-checking transmis publicului cu o oarecare intarziere si-a aratat limitele. Oamenii isi formeaza opiniile politice in momente cu puternica incarcatura emotionala (asa cum sunt competitiile) si ar fi bine sa existe un format de emisiune ca, in momentele politice cheie, sa apara si reactia jurnalistului privind factualitatea discursurilor.


Publicatia americana The Hill a publicat rapid un articol in care trateaza dezinformarile lui Donald Trump, iar el poate fi citit aici. N-ar fi exclus ca, in viitor, in emisiunile de dezbatere electorala, pe langa moderator, sa existe si o echipa de jurnalisti specializati in fact-checking care sa aiba dreptul sa intervina in dezbatere si sa adreseze in mod direct intrebari candidatului care distribuie informatie falsa.


De ce Trump sta mai bine in sondaje decat Biden&


Pentru cineva care urmareste scena politica americana, reactiile privind punctele slabe ale dezbaterii prezidentiale nu aduc nimic nou. In fapt, ceea ce sondajele de opinie explica de doi ani zile privind slabiciunile ambilor candidati au fost confirmate puternic la dezbaterea recenta dintre cei doi.


Spre exemplu, rezultatele unui sondaj de opinie Gallup, publicat pe 27 iunie 2024, arata ca, in timp ce Biden si Trump - cei mai varstnici doi candidati ai partidelor mainstream la presedintia SUA - sunt despartiti de doar trei ani ca varsta, americanii percep varsta inaintata a lui Biden ca fiind o problema mult mai mare. Ingrijorarea electoratului american privind varsta inaintata a lui Biden reprezinta o constanta in toate sondajele de opinie ai ultimilor ani si nu este ceva ce americanii au descoperit in urma acestei dezbateri.&


De asemenea, Biden este considerat prea liberal de catre majoritatea americanilor, in timp ce pentru ideologia lui Trump nutreste sentimente mixte. Aceasta perceptie in randul electoratului este posibil sa il avantajeze la urne pe Donald Trump, pentru ca, asa cum explica, politologul & Alan I. Abramowitz, fenomenul partizanatul negativ este una dintre cheile pentru a intelege loialitatea continua a alegatorilor republicani fata de fostul presedinte Donald Trump. Partizanatul negativ inseamna aversiunea tot mai mare fata de partidul rival si fata de liderii acestuia in randul alegatorilor care se identifica cu unul dintre cele doua partide majore din SUA sau care inclina spre unul dintre ele.


In consecinta, cata vreme scorul dintre cele doua partide este foarte strans, democratii ar trebui sa nominalizeze un candidat cu un profil care nu polarizeaza foarte mult si care ar putea ,,fura" voturi din randul electoratului republican in statele indecise.&


Sondajul mai arata ca atat Biden, cat si Trump sunt perceputi nefavorabil de majoritatea americanilor, dar favorabilitatea lui Trump se bucura de o imbunatatire, in timp ce favorabilitatea lui Biden s-a inrautatit. Ratingul favorabil al lui Trump (46%) a crescut cu patru puncte procentuale de la ultimul sondaj publicat in decembrie 2023 si este cel mai ridicat pentru el din aprilie 2020. In acelasi timp, ratingul favorabil al lui Biden a scazut cu aceeasi marja de patru puncte, la 37%, cel mai scazut din 2007, cand era necunoscut pentru multi americani.


In perioada premergatoare alegerilor din 2020, ratingurile favorabile ale lui Biden si Trump nu erau la mai mult de patru puncte distanta, iar mai recent, in alte doua sondaje din 2023, ratingurile celor doi candidati erau la egalitate.&


Confruntarea face-to-face dintre cei doi nu face decat sa intareasca aceste perceptii ale americanilor inaintea votului. Iar presa americana liberala, care prin traditie este inclinata sa sustina candidatul democrat, sa inceapa sa il critice virulent pe Joe Biden.&


Ce optiuni are Partidul Democrat&


Din cauza prestatiei slabe a lui Joe Biden, caruia i-a fost greu sa-i tina piept vulcanicului Donald Trump, presa liberala vestica ia in serios scenariul potrivit caruia Partidul Democrat ar putea sa schimbe pe ultima suta de metri candidatul pentru cursa prezidentiala. The Guardian publica deja sase nume de politicieni democrati care s-ar preta functiei prezidentiale.


Prima sansa in acest moment o are Kamala Harris, pentru ca detine in prezent functia de vicepresedinte (daca ipotetic vorbind, Biden ar decide azi sa se retraga din functia prezidentiala, ea in mod automat ar deveni presedintele Statelor Unite), insa presa americana vehiculeaza inclusiv numele lui Michelle Obama. Scenariul insa are probabilitate redusa intrucat, de-a lungul timpului, Michelle Obama a explicat ca nu intentioneaza sa candideze pentru cea mai puternica functie politica, dupa ce sotul ei a detinut presedintia Statelor Unite. Alte nume vehiculate de presa sunt Gavin Newsom, J B Pritzker, Gretchen Whitmer, Sherrod Brown, Dean Phillips.


O astfel de initiativa ar fi o premiera in istoria unui partid politic din SUA. Asa cum explica jurnalistul The Guardian, nu exista niciun mecanism oficial de inlocuire a lui Biden din calitatea de candidat prezumtiv, dupa ce a castigat alegerile primare democrate la inceputul acestui an. Potrivit calendarului, Biden ar trebui sa devina oficial candidatul partidului la presedintie in perioada 19-22 august, cand Conventia nationala democrata& de la Chicago ar trebui sa aprobe nominalizarea partidului. Daca Joe Biden va decide singur sau sub presiunea partidului ca ar fi mai bine sa faca un pas inapoi si sa se retraga din cursa prezidentiala, negocierile politice privind viitorul candidat in randul democratilor ar trebuie sa se intample in cel mult 40 de zile.&


Ca o concluzie, Partidul Democrat se afla in aceasta perioada intr-un moment de rascruce: pe de o parte, democratii sunt constienti ca isi asuma un risc electoral mare, daca il mentin in continuare pe Biden in cursa prezidentiala, pe de alta parte, retragerea lui intempestiva va da startul in partid unui proces imprevizibil si poate chiar haotic de alegere a inlocuitorului sau.


Dezordinea pe scena internationala, devenita o constanta in cei aproape patru ani de administratie democrata, in care Joe Biden si-a asumat la nivel de doctrina lupta impotriva regimurilor autoritare, atinge un punct critic si in politica americana interna. Vom vedea daca regulile jocului democratic vor reusi sa regleze cursa prezidentiala sau daca populismul lui Trump va iesi la final invingator.&


Foto: Hepta


Comments