De ce trebuie fertilizat gazonul toamna. Sfaturi de ingrijire pentru a avea cel mai frumos si sanato...

Irigarea

Irigarea este cel mai important proces in mentinerea calitati vietii gazonului. De aceea este important sa tratezi acest pas urmarind nevoile gazonului tau zilnic. Pentru un gazon bine irigat si fericit iata cateva reguli de care sa tii cont:

Iriga dimineata devreme sau dupa-masa, dar niciodata seara pentru ca risti instalarea mucegaiului. Vara, iriga zilnic, iar uneori, daca este nevoie chiar si de 2 ori pe zi. Cand este foarte cald afara prelungeste timpul de irigare de la 15 minute la 20 de minute. Primavara si toamna iriga o data la 2 zile, in jur de 10-15 minute de fiecare data. Daca tocmai ai montat gazonul uda-l din abundenta, in primele 4 saptamani, in fiecare zi. Urmareste ca solul sa fie umed mereu dar ai grija sa nu exagerezi si sa ineci semintele.O irigare eficienta este atunci cand apa ajunge pana la radacina firului de iarba pentru a intari rezistenta si imunitatea plantei. De aceea, incearca sa irigi mai mult o data decat in mai multe reprize si mai putin. Totusi nu exagera si urmareste sa nu se formeze basti la suprafata gazonului. Si de calitatea solului este importanta pentru a determina cantitatea de apa necesara. Spre exemplu, un sol nisipos are tolereaza mai multa apa decat un sol argilos. Daca ai pomi in gradina si ei fac umbra gazonului, acele zone au nevoie de mai putina apa decat gazonul care se tolaneste la soare. Totodata, ia in calcul si conditiile meteo. Daca urmeaza o ploaie, nu iriga! De aceea, sistemele de irigare cu programatoare pot fi o solutie daca nu vrei sa te preocupi de toanele vremii. Cand observi semne precum: iarba ingalbenita, uscata, fire rasucite pe gazon atunci este momentul pentru hidratare. Scaneaza in fiecare zi cu privirea starea curtii tale pentru a preveni deshidratarea firelor de iarba.Ingrijirea trandafirilor toamna: Cu ce ii stropim in sezonul receFertilizarea

Cultivarea unui gazon sanatos pentru o perioada indelungata si cu pretentii necesita ajutorul fertilizantilor, fie ei naturali sau din comert. Iata cateva motive pentru care fertilizarea este esentiala:

Solul are nevoie constanta de nutrimente pentru a hrani planta si a ajuta-o sa faca fata provocarilor vremii, bolilor sau diferitelor organisme (nematozi) si insecte care o pot ataca. Desi solul contine in compozitia sa mineralele de care are nevoie gazonul, aceste resurse sunt limitate si ele trebuie inlocuite.Apa si soarele constituie principalii factori in a mentine supravietuirea plantelor. Dar supravietuirea nu este de ajuns daca iti doresti un gazon verde, plin de vigoare, des si sanatos. Trebuie sa fertilizezi! Diferenta dintre o peluza tratata cu ingrasaminte si o peluza netratata se poate observa fara prea mare dificultate.Daca folosesti ingrasaminte pentru gazon, vei vedea rezultatele intr-un timp mai scurt decat daca eviti utilizarea lor. Pe langa asta, verdele firului de iarba va avea mereu un aspect proaspat, potrivit pentru contemplatie si liniste in curtea casei tale.Fertilizantii sunt foarte usor de aplicat, nu ai nevoie de profesionisti sau cunoscatori pentru a face asta.

Gazonul se fertilizeaza de aproximativ 4-6 ori pe an:

primavara (martie - aprilie),vara (iunie - august) sitoamna (septembrie - octombrie).

Daca fertilizezitoamna asiguri o dezvoltarea sanatoasa a gazonului primavara. In acest fel, pe timpul iernii gazonul va fi protejat, iar primavara vei avea o surpriza placuta si verde.

Tunderea

Acest pas este esential in mentinerea unui gazon sanatos si des. Dar, acest proces nu se poate duce la bun sfarsit, decat daca urmezi niste reguli importante. Iata cateva recomandari de care sa nu te feresti:

Respecta regula de 1/3, adica taie doar o treime din lungimea gazonului. In caz contrar, vei observa o lipsa de vitalitate a firelor de iarba.Tunde iarba o data sau de doua ori pe saptamana cand iarba are crestere rapida, iar in perioadele de crestere normala, de trei ori pe luna. Tunde gazonul doar atunci cand iarba si solul sunt uscate.Gazonul tanar trebuie menajat inainte de tundere fiindca este sensibil, lasa-l sa creasca pana la o inaltime de 7-10 cm si apoi tunde-l.Transforma iarba ramasa in urma tunsului in compost.Fiecare specie de gazon are nevoile sale. Adapteaza treapta de tundere in functie de acest aspect.Cum sa tranformi frunzele uscate in cel mai bun ingrasamant organic pentru gradina ta. Sfaturile specialistilor

Sursa

Comments