„De fiecare data cand ieseam in oras eram ruinati”. Restaurantele si cafenelele, boicotate de turcii...


O chemare la boicotarea cafenelelor si restaurantelor, pe motiv ca practica preturi exorbitante, a mobilizat numerosi turci in acest weekend, in prima actiune de acest fel dupa mai multi ani de spirala inflationista, informeaza agentia France Presse, potrivit Agerpres.


"Este o miscare populara. Oamenii s-au saturat si reactioneaza", afirma Iris Cibre, experta in finante si initiatoarea acestui apel la boicot, lansat numai pentru acest weekend, care a avut sute de mii de distribuiri pe retelele sociale.


Sambata si duminica, cafenelele si restaurantele din anumite cartiere din Istanbul si Ankara au inregistrat un numar redus de clienti, in timp ce altele au fost frecventate numai de turisti, noteaza agentia franceza de stiri.


"Impreuna cu prietenii mei am decis sa mergem in parc si nu intr-o cafenea ca de obicei. Este mai bine pentru noi. De fiecare data cand ieseam in oras eram ruinati", spune Ceren, o studenta din Ankara care a sustinut boicotul.


O masa costa acum 25 de euro, fata de 10 euro in urma cu cateva luni


Pentru Iris Cibre, factorul declansator a fost suma de 880 de lire (25 de euro) pe care a platit-o la mijlocul lunii aprilie pentru un fel de mancare si o cafea intr-un bistro de cartier pe care il frecventa deseori la Istanbul.


"In urma cu zece luni, am platit 345 de lire (aproape 10 euro) pentru acelasi fel de mancare si o cafea. Asta inseamna o crestere de 155% calculata in lire. Chiar si in dolari, cresterea este de 80%. Nu am cunoscut o astfel de inflatie", spune Iris Cibre.


Acesta a fost momentul in care Iris Cibre a decis sa lanseze pe reteaua sociala X un apel la boicotarea cafenelelor si restaurantelor din Turcia in zilele de 20 si 21 aprilie pentru a protesta impotriva "preturilor exorbitante".


Clientii se plang ca sunt "jecmaniti" de comerciantii "oportunisti"


Apelul ei a fost urmat de sute de mii de internauti, care s-au plans la randul lor de "o supa care costa 200 de lire (aproape sase euro)" sau de un kebab care costa 300 de lire (8,6 euro), precum si de comerciantii "oportunisti"care ii "jecmanesc" pe consumatori.


Cresterea de preturi denuntata de Iris Cibre depaseste inflatia oficiala, care in luna martie a fost de 68,5% in ritm anual, dar si cifrele avansate de economistii independenti, potrivit carora in luna martie rata anuala a inflatiei in Turcia a fost de 124,6%.


Salariul minim net in Turcia este de 17.000 de lire (489 de euro).


"Sunt constienta de costurile ridicate, precum si de politicile proaste ale Guvernului care sunt la originea acestei situatii, dar nimic nu justifica preturile care depasesc inflatia", subliniaza Iris Cibre.


Apelul sau individual nu beneficiaza de sprijinul niciunui partid politic sau ONG.


"Politicile proaste" ale guvernului lui Erdogan


Au existat insa si persoane care au criticat boicotul.


"Nu cred ca acest gen de initiative va schimba lucrurile. Ii inteleg si pe comercianti, ei trebuie sa faca fata cresterii chiriilor", spune Sabit Gul, angajat la o companie farmaceutica din Ankara.


In fata acestor critici, Iris Cibre a reamintit faptul ca ea a criticat in mod public politicile monetare urmate in trecut de presedintele Recep Tayyip Erdogan.


Spre deosebire de teoriile economice clasice, seful statului turc a sustinut mult timp reducerea dobanzilor intr-un context de inflatie crescuta, ceea ce, potrivit analistilor, a alimentat inflatia si devalorizarea lirei.


"Politicile proaste ale Guvernului au pregatit terenul pentru oportunismul comerciantilor....Desigur ca nu ne dorim sa dea faliment. Pur si simplu vrem preturi rezonabile, care corespund cu inflatia", a adaugat Iris Cibre.


Foto: Profimedia Images


Comments