De la sloganul "Sa traiti bine!" la Pactul Dancila

De la sloganul "Sa traiti bine!" la Pactul Dancila

Un bun politician le propune adversarilor lucruri pe care stie sigur ca acestia nu le pot accepta.Intr-o competitie politica, mai ales in preajma unor alegeri cu miza mare, una dintre preocuparile majore ale strategilor angajati de partide este sa propuna lucruri pe care sunt siguri ca partidele adversare nu le vor accepta.

& Putem incepe demonstratia de la orice partid sau candidat. USR a propus „Fara penali in politica”, lucru pe care stia sigur ca PSD nu-l va accepta.

Presedintele Iohannis le-a propus partidelor un pact pentru parcursul european al Romaniei. Suna bine, promitator, dar ALDE si PSD au refuzat sa-l semneze. Fiind prea serios, trecem si peste pactul pentru Educatie pe care, se pare, ca l-a dat uitarii pana si initiatorul, nimeni altul decat presedintele Klaus Iohannis.

Pe cat de promitator pe atat de polemic suna si pactul pentru bunastarea romanilor propus de Viorica Dancila. Sigur ca opozitia, si cu atat mai mult presedintele, vor refuza sa-l semneze. Deja Klaus Iohannis l-a si bagatelizat, fiind constient ca nu este vorba decat despre o gaselnita electorala. Actualele partide politice din Romania ar refuza sa semneze un pact prin care sa cada de acord ca saptamana are sapte zile, iar ziua 24 de ore. Nici daca i-ai ameninta ca-i inchizi intr-o celula cu Gheorghe Dinca din Caracal nu ar ajunge la un acord prin care sa-si ia angajamentul in scris ca nu vor modifica ordinea zilelor saptamanii.

O prima concluzie despre fiecare pact propus de un partid este ca nu trebuie luat in serios. Daca cineva propune un pact stiind ca nu va fi luat in serios inseamna ca el insusi nu se ia in serios.&

Sa consideram, totusi, ca Viorica Dancila, fiind femeie, isi ia in serios propunerea si chiar crede ca toate partidele politice se vor inghesui sa semneze pactul pentru bunastarea romanilor. Romania sa fie bine si tot romanu’ sa prospere! Ce-i rau in asta? Din cand in cand trebuie sa revenim la marii patrioti care s-au gandit de bunastarea tarii lor, chiar inainte de intrarea ei in UE.& Orice idee buna presupune un sacrificiu. In cazul de fata Viorica Dancila ar putea deveni si mai credibila daca, drept multumire ca i s-a acceptat pactul de catre toate partidele, ar promite ca va demisiona din functia de prim ministru. In aceasta situatie guvernul ar cadea, nu ar mai fi nevoie de motiune de cenzura, romanii ar avea siguranta ca toate partidele lupta pentru bunastarea lor, si toata lumea ar fi fericita.& Ar exista o singura problema: Romania ar ramane fara guvern. Presedintele, dupa ce a semnat si el „Pactul Dancila”, l-ar desemna pe Ludovic Orban cu formarea guvernului. Dar de ce sa nu o desemneze pe Viorica Dancila pentru ca ea a initiat cel mai grozav pact ce poate fi imaginat: prosperitatea tuturor romanilor? De ce sa nu prospere tot romanul?

Pe marginea celor mai serioase propuneri venite din partea jucatorilor politici ai momentului se pot face multe glume. Nu mai vorbim despre slogane. Dar pe cine ar atrage o campanie electorala fara promisiuni, fara propuneri de neacceptat si fara slogane?

Traian Basescu ar fi fost un politician neimplinit daca nu-i traznea cuiva prin minte sloganul „Sa traiti bine!”.& I-a venit nu ca o manusa, ci ca o vesta anti-glont. A rezistat in fata tuturor atacurilor. Este singurul slogan care a prins.

Viorica Dancila nu face decat sa puna pe o alta partitura vechiul slogan „Sa traiti bine!”, cu semn de exclamare la coada, care pana la urma s-a dovedit mincinos, manipulator. Traian Basescu s-a si grabit sa afirme ca nu a vazut in viata lui ceva mai fals „pus pe hartie”. De ce a adaugat si acest „pus pe hartie” ramane un mister. De la sloganul „Sa traiti bine!” la Pactul Dancila nu este decat un singur pas, la fel de mic sau de mare ca de la sublim la ridicol.

Comments