DE SEZON – Ciupercile, la mare cautare, in ciuda pericolului pe care il reprezinta

DE SEZON – Ciupercile, la mare cautare, in ciuda pericolului pe care il reprezinta

DE SEZON Cantități impresionante de ciuperci sunt oferite spre vânzare în această perioadă maramureșenilor. Vremea din ultimele zile a fost prielnică dezvoltării acestora, așa că ciupercarii nu au întârziat să apară.

 DE SEZON Tarabele piețelor sunt plin de diferite soiuri de ciuperci, prețurile oscilează între 10 și 20 de lei, iar cumpărătorii nu lipsesc, în ciuda pericolului la care se expun.

De cele mai mute ori, atât comercianții, cât și cumpărătorii se bazează pe experiență și spun că nu își fac probleme vizavi de faptul că s-ar putea îmbolnăvi.

“ Noi culegem ciuperci de foarte mulți ani. Avem locurile noastre de unde le adunăm. Și noi mâncăm din ele și nu am pățit nimic niciodată. Așa că au calitatea garantată” – spune Tinuța, una dintre cei care vând ciuperci de mai mulţi ani în piețele Băii Mari.

“Le cunosc, le culeg de când am fost mic, de la 17 ani. Eu mănânc întotdeauna din care aduc, mănânc eu primul. N-am păţit niciodată nimic“, a spus un alt vânzător.

La rândul lor, cumpărătorii spun că în fiecare sezon achiziționează ciuperci din piață și că se bazează pe faptul că speciile comestibile le sunt cunoscute.

“Acum mi se par destul de scumpe, însă nouă ne plac tare mult. Mai punem și în zacuscă, sau în congelator. Avem metodele noastre prin care recunoaștem, soiurile comestibile și până acum nu am avut niciodată probleme“ – spune Nina una dintre numeroșii cumpărători.

Medicii spun însă că experiența ultimilor ani a arătat destul de clar că soiurile comestibile pot fi ușor confundate cu cele otrăvitoare motiv pentru care recomandă cetăţenilor atenție sporită.

Înainte de a consuma ciupercile, trebuie să le cunoşti foarte bine. În momentul în care există până și cea mai mică urmă de îndoială este de preferat ca hribele cu pricina să nu fie consumate. În plus substanţele toxice pe care le conțin ciupercile nu se anihilează cu absolut nimic , așa că indicaţia ar fi să nu se consume ciupercile care nu se cunosc“, spun medicii.

Reamintim că în ultimii ani din cauza consumului de ciuperci sute de maramureșeni au ajuns la spital, motiv pentru care medicii recomandă atenţie sporită înainte de consumul de ciuperci și prezentarea la cea mai apropiată unitate medicală în cazul în care apar dureri de cap, grețuri sau vărsături.

ActualMM

Comments