Decizia care ridica mari semne de intrebare. De ce s-a opus Rusia INTERZICERII amplasarii de arme in...

Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, redactata de SUA, care cerea tarilor sa previna o cursa a inarmarii in spatiul cosmic, o miscare ce a determinat Statele Unite sa se intrebe daca Moscova ascunde ceva.

Votul a avut loc dupa ce Washingtonul a acuzat Moscova ca a dezvoltat o arma nucleara antisatelit pentru a o amplasa in spatiu, acuzatie pe care Rusia a negat-o. Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat ca Moscova este impotriva amplasarii de arme nucleare in spatiu.

"Veto-ul de astazi ridica o intrebare: De ce? De ce, daca respectati regulile, nu ati sustine o rezolutie care le reafirma? Ce ati putea sa ascundeti?" a declarat in Consiliu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, dupa vot. "Este deconcertant si este o rusine", a adaugat ea, adresandu-se partii ruse.

La randul sau, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Washingtonul ca incearca sa pateze reputatia Moscovei si a declarat ca Rusia va incepe in scurt timp negocieri cu membrii Consiliului cu privire la propriul proiect de rezolutie menit sa mentina pacea in spatiu.

"Vrem o interdictie privind amplasarea de arme de orice fel in spatiul cosmic, nu doar (arme de distrugere in masa). Dar nu vreti ca ... Permiteti-mi sa va pun aceeasi intrebare: De ce?" i s-a adresat Nebenzia lui Thomas-Greenfield in Consiliu.

Proiectul de rezolutie a fost supus la vot de catre SUA si Japonia dupa aproape sase saptamani de negocieri. Acesta a primit 13 voturi favorabile, in timp ce China s-a abtinut, iar Rusia si-a exprimat dreptul de veto.

Daca era adoptat, textul rezolutiei ar fi afirmat obligatia de a respecta Tratatul privind spatiul cosmic si ar fi cerut statelor "sa contribuie in mod activ la obiectivul utilizarii pasnice a spatiului cosmic si al prevenirii unei curse a inarmarilor in spatiul cosmic".

Tratatul privind spatiul cosmic din 1967 interzice semnatarilor - inclusiv Rusiei si Statelor Unite - sa plaseze "pe orbita Pamantului orice obiect purtator de arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere in masa".

CE VREA MOSCOVA

Inainte ca in Consiliu sa se voteze proiectul de text al SUA, Rusia si China au propus ca acesta sa fie modificat pentru a include un apel catre toate statele "de a impiedica pentru totdeauna amplasarea de arme in spatiul cosmic si amenintarea sau utilizarea fortei in spatiul cosmic, din spatiu impotriva Pamantului si de pe Pamant impotriva obiectelor din spatiul cosmic".

Consiliul a votat asupra amendamentului propus, dar acesta nu a fost adoptat. Acesta a primit sapte voturi pentru, sapte impotriva si o abtinere.

Oficialii serviciilor de informatii americane, potrivit a trei persoane familiare cu concluziile lor, considera ca rusii ar avea o bomba nucleara spatiala a carei radiatie electromagnetica, daca ar fi detonata, ar dezactiva retele vaste de sateliti.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a precizat insa ca Rusia nu a desfasurat inca o astfel de arma.

Guvernele au considerat din ce in ce mai mult satelitii de pe orbita Pamantului ca fiind active cruciale care permit o serie de capacitati militare pe Pamant, comunicatiile spatiale si dronele conectate prin satelit in razboiul din Ucraina servind drept exemple recente ale rolului deosebit de important al spatiului in razboiul modern.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat la inceputul acestei luni ca Moscova si Washingtonul au fost in contact pe tema neamplasarii de arme nucleare in spatiu. "Suntem in contact in sensul ca au respins continuarea discutiilor pe aceasta tema", a declarat un oficial de rang inalt al administratiei americane, vorbind sub rezerva anonimatului. "Nu stiu daca se refera la altceva, dar acesta a fost nivelul de contact pe care l-am avut pe acest subiect", a precizat partea americana.

Comments